دسته‌بندی نشده

کاهش معلولیت و مرگ‌ و میر با خودمراقبتی

سید حسن هاشمی در چهارمین کنگره خود مراقبتی و آموزش به بیمار که روز چهارشنبه در تالار امام خمینی بیمارستان امام خمینی (ره) برگزارشد، با تأکید بر ضرورت خود مراقبتی هر یک از افراد از خود و خانواده‌هایشان، گفت: با خود مراقبتی و توجه به تغذیه مناسب می‌توان از ابتلا به بیماری‌های جسمی، روحی و روانی پیشگیری کرد.

وزیر بهداشت بابیان این‌که خود مراقبتی با سطح سواد و وضعیت اقتصادی کشور رابطه مستقیم دارد، افزود: سیاستمداران و دولتمردان و رسانه‌ها می‌توانند نقش موثری در ارتقای فرهنگ خود مراقبتی داشته باشند.

وی بابیان این‌که وضعیت سطح سواد سلامت مردم نسبت به ۳۰ سال گذشته بهتر شده است، گفت: در ۳۰ سال گذشته متوسط سواد دو تا سه کلاس بود و در حال حاضر متوسط سواد مردم بسیار بیشتر از گذشته شده است.

وی در ادامه، بر نقش موثر رسانه‌ها در ارتقای دانش عمومی تأکید کرد و افزود: رسانه‌ها می‌توانند مردم را توانمند سازند و تلویزیون، رادیو و شبکه‌های اجتماعی نقش موثری در توانمند کردن مردم در خود مراقبتی دارند.

وزیر بهداشت مهم‌ترین وظیفه وزارت بهداشت را افزایش خود مراقبتی توسط مردم بیان کرد و اظهار داشت: خوشحالم که با ارائه مقالات متعدد از این کنگره و خود مراقبتی استقبال شده است. امیدواریم در سال‌های بعد علاوه بر پرستاران، پزشکان هم در ارائه مقالات خود مراقبتی و آموزش بیمار پیش‌قدم باشند.

به گفته هاشمی، موفقیت در خود مراقبتی باعث افزایش طول عمر، داشتن مردمی سالم‌تر، کاهش معلولیت‌ها، مرگ‌ومیر و کاهش هزینه‌های درمان می‌شود.

وزیر بهداشت همچنین، بابیان این‌که در کشور بیشترین علل مرگ‌ومیر مربوط به بیماری‌های قلب و عروق و سکته‌های قلبی است، افزود: در حال حاضر حدود ۵۰ درصد مردم از بالا بودن فشارخون خود مطلع نیستند.

وی همچنین بر لزوم خود مراقبتی برای کاهش حوادث ترافیکی تأکید کرد و افزود: اگر آن‌طور که ادعا داریم، در هر خانه‌ای سفیران سلامت داشته باشیم آن‌وقت در امر خودمراقبتی موفق هستیم. چراکه مهم این است که مردم به این باور برسند که از خود مراقبت کنند.

وی افزود: به‌عنوان‌مثال اگر موفق شویم که بدانیم تعداد دندان‌های پوسیده ایرانیان چقدر است در بقیه موارد هم موفق خواهیم بود، چراکه اگر مردم از دندان‌های خود برای جلوگیری از پوسیدگی مراقبت می‌کردند در بقیه موارد هم از خود مراقبت می‌کنند.

وزیر بهداشت در ادامه با تأکید بر استفاده از ظرفیت جمعیت ۱۲ تا ۱۳ میلیونی دانش آموزان در کشور در راستای خود مراقبتی، گفت: لازم است وزارت آموزش‌وپرورش فرصتی را برای استفاده از این ظرفیت‌ها ایجاد کند. البته اخیراً تفاهم‌نامه‌های موثری بین این وزارتخانه و وزارت بهداشت منعقدشده است.

هاشمی بر لزوم آموزش‌های خود مراقبتی در کتاب‌های درسی تأکید کرد و افزود: اگر در این مقاطع آموزه‌هایی برای بالا بردن سطح سواد سلامت دانش آموزان و نوجوانان داشته باشیم، می‌توانیم در سنین بزرگسالی از آن بهره‌مند شویم.

وی همچنین، بر لزوم آموزش به بیمار بعد از دریافت خدمات درمانی در بیمارستان‌های خصوصی و دولتی تأکید کرد.

وزیر بهداشت در ادامه، بابیان این‌که عالم بی‌عمل فایده‌ای ندارد، گفت: لازم است اگر توصیه‌ای در جهت خود مراقبتی به مردم می‌شود ابتدا کادر بهداشتی و درمانی و کارشناسان وزارت بهداشت به آن عمل کنند تا مردم به آن توصیه‌ها توجه کنند و حرف و عملمان در همه موارد یکی باشد.

هاشمی تأکید کرد: اگر به تغذیه، رفتار و سبک زندگی و آموزش توجه نشود، جامعه‌ای سالم نخواهیم داشت. باید همه افراد جامعه در اصلاح سبک زندگی و خودمراقبتی اهتمام داشته باشند.

وزیر بهداشت همچنین، با اشاره به اجرای طرح تحول نظام سلامت و دستاوردهای خوبی که این طرح در پی داشته است، گفت: به‌رغم اقدامات خوب‌صورت گرفته، نقایصی در نظام سلامت وجود دارد که باید مرتفع شود اما باوجوداین نقایص به نظر می‌رسد نظام سلامت در مسیر درستی حرکت کرده است.

هاشمی با اشاره به وجود فرصت‌های خوب برای نظام سلامت در دهه‌های گذشته، بر لزوم استفاده از فرصت‌های پیش روی حوزه سلامت تأکید کرد و افزود: لازم است نظام سلامت با سرعت بیشتری برای بهتر شدن کیفیت خدمات بهداشتی و درمانی گام بردارد. در حال حاضر دولت و مجلس حوزه سلامت را یکی از اولویت‌های دولت یازدهم می‌دانند.

وی با تأکید بر اهمیت شورای عالی سلامت و امنیت غذا در همه دستگاه‌های کشور، تصریح کرد: باید در خصوص روغن‌های خوراکی، شیرین‌کننده‌ها، مواد قندی، میزان نمک و سیگار، نوع تبلیغات مواد غذایی، آلودگی هوا و همه مواردی که بر سلامتی مردم تأثیرگذار است برنامه‌ریزی مناسبی صورت گیرد.

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا