توسعه گردشگری از دل بافت تاریخی/ فرصتی نو در کوچههای کرمان

به گزارش خبرگزاری سرمایه گستران از کرمان، بافت تاریخی کرمان گنجینهای گرانبها از معماری، فرهنگ و هویت است که اکنون با همتی مضاعف و نگاهی نو در حال بازآفرینی و زدودن گرد فراموشی از چهره است تا ضمن سرپا نگه داشتن بناهای فرسوده، روح را به کالبد شهر بازگرداند.
شهرداری منطقه ۵ کرمان که با عنوان شهرداری بافت تاریخی شناخته میشود، با همکاری میراث فرهنگی به سمت احیای میراث گرانبهای نهفته در دل کرمان رفته است و بیش از آنکه برای به پایان رساندن یک پروژه عمرانی صرف تلاش کند، نماد دلبستگی مردمان دیار کریمان به اصلت و ریشهها را حفظ میکند.
توجه به بافت تاریخی کرمان نه تنها حفظ معماری و زیباییهای بصری است، بلکه نشاندهنده احترام به هویت فرهنگی و تاریخی شهر است، این پروژهها نشان میدهد که شهر کرمان با باور عمیق به ارزشهای تاریخی و فرهنگیاش، به سمت توسعهای پایدار و متعادل حرکت میکند و حفظ این بافتها، آینده شهر را همزمان با میراث گذشته تضمین میکند و نسلهای آینده را با تاریخ غنی آن آشنا نگه میدارد.
احیای بافت تاریخی و توسعه گردشگری پایدار در کرمان
امیرحسین تویسرکانی، شهردار منطقه ۵ کرمان در تشریح اقدامات انجام شده برای احیای بافت تاریخی شهر، به خبرنگار سرمایه گستران میگوید: اولویت ما تأمین امنیت اجتماعی و سلامت شهروندان است و در همین راستا به منظور ارتقای امنیت اجتماعی و جلوگیری از بروز آسیبهای شهری، بناهای مخروبه و فاقد استحکام در بافت تاریخی شهر را شناسایی و تخریب کردهایم.
وی ادامه میدهد: این بناهای متروکه که به دلیل فرسودگی شدید و قدمت بالا به کانونهای وقوع حوادث احتمالی تبدیل شده بودند، پس از طی مراحل قانونی و ارائه اخطارهای کتبی به مالکان، در صورت اقدام نکردن با استناد به تبصره ۱۴ ماده ۵۵ قانون شهرداریها، تخریب میشوند.
شهردار بافت تاریخی کرمان اضافه میکند: به طور مثال، تخریب یکی از این بناهای متروکه در بازار تاریخی قلعهمحمود به دلیل ارزش فرهنگی و تاریخی نهفته در آن از اهمیت ویژهای برخوردار بود که در جهت پاکسازی منطقه از عناصر ناامن و ناهمگون با بافت تاریخی اجرا شد.
وی بیان میکند: هدف از این اقدامات، ساماندهی منطقه پنج شهری و ایجاد محیطی ایمنتر، سالمتر و مناسبتر برای زندگی، کسبوکار و توسعهی گردشگری پایدار در کرمان است تا به رفاه و امنیت شهروندان نیز منجر شود.
ایجاد حس تعلق و نوستالژی با احیای هویت معماری منطقه ۵
تویسرکانی با اشاره به آغاز اجرای پروژههای عمرانی برای بهبود سیمای شهری و احیای هویت معماری منطقه ۵ شهری میگوید: جدارهسازی بخشهایی از خیابان شهید باهنر با هدف بهبود سیما و منظر عمومی آغاز شده و ادامه دارد که علاوه بر زیبایی بصری، به انسجام کالبدی بافت تاریخی نیز کمک شایانی میکند.
وی با تأکید بر اینکه یکی از جذابترین بخشهای پروژه، اجرای کفسازی معابر با استفاده از سنگقلوه به شیوه سنتی آژیانه است، بیان میکند: این شیوه کفسازی که یادگاری از هنر و معماری گذشتگان است، نه تنها به زیبایی و استحکام معابر میافزاید، بلکه تجربهای نوستالژیک و دلنشین را برای عابران فراهم میآورد.
شهردار منطقه ۵ کرمان اضافه میکند: اجرای دیوارهای حصار به شکل سنتی و با استفاده از مصالح منطبق با معماری تاریخی در خیابانهای امامخمینی (ره)، شهید باهنر و بازار عزیز، گامی دیگر در جهت حفظ اصالت فرهنگی و هویت تاریخی این منطقه است.
وی ادامه میدهد: این دیوارها که تکمیل آنها در هفتههای آینده به پایان خواهد رسید، به بافت شهری هویت میبخشند و حس تعلق را در شهروندان تقویت میکنند.
خلق تجربهای دلنشین در بافت تاریخی با فضاسازی شبانه
احیای بافت تاریخی، فرصتهای جدیدی برای توسعه اقتصادی و جذب گردشگر فراهم میکند، منطقههایی که به زیبایی و اصالت خود بازمیگردند، بیشتر مورد توجه گردشگران داخلی و خارجی قرار میگیرند و این فعالیتها سبب رونق کسبوکارهای کوچک، فضاهای فرهنگی، رستورانها و کافههای سنتی میشوند و به ایجاد شغل و درآمدزایی در شهر کمک میکنند.
شهردار منطقه ۵ کرمان با اشاره به اینکه پروژههای بهسازی تنها به روز محدود نمیشوند، بیان میکند: با هدف ارتقای کیفیت فضاهای شهری در شب، اقداماتی نیز در زمینه نورپردازی و فضاسازی صورت گرفته است که بهسازی کوچه شماره ۲۱ خیابان شریعتی» و بازار عزیز با کفسازی به شیوه سنگقلوه و نصب چراغهای دفنی، نمونه بارزی از این تلاشهاست.
وی ادامه میدهد: این چراغهای دفنی که با دقت در مسیر پیادهروها نصب شدهاند، نوری ملایم و دلنشین را در شب منتشر میکنند و فضایی امن، زیبا و دعوتکننده را برای عابران فراهم میآورند و جلوهای شاعرانه به بافت تاریخی میبخشند و تجربه حضور در این مکانها را برای شهروندان و گردشگران لذتبخشتر میکنند.
همافزایی برای بقای بافت تاریخی
پروژه احیای بافت تاریخی کرمان، مجموعهای از اقدامات جامع و چندوجهی را در بر میگیرد که هر کدام، نقشی حیاتی در تحقق اهداف کلی این طرح ایفا میکنند و فراتر از یک طرح عمرانی صرف، تجلیبخش عشق و علاقه کرمانیها به تاریخ و هویت خود است.
مرتضی نیکرو، مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان کرمان در گفتگویی در کرمان با اشاره به همکاری سازنده و همافزایی با شهرداری منطقه ۵، بر اهمیت همکاریها در مرمت و بازسازی خانههای تاریخی تأکید میکند و میگوید: روند روبهرشد فعالیتها رضایتبخش بوده است.
وی با اشاره به اجرای سنگفرش معابر در بافت تاریخی، از بازدیدهای پی در پی برای پیگیری پروژهها در این منطقه خبر میدهد و بیان میکند: همکاریهای مشترک نشاندهنده تعهد هر دو نهاد برای حفظ و احیای میراث فرهنگی و تاریخی کرمان است و در صورت همفکری به نتیجه مطلوبی خواهد رسید.
به گزارش سرمایه گستران، هر سنگفرش جدید، هر دیوار سنتی مرمت شده و هر بنای ایمنسازی شده، داستانی از پیوند عمیق نسل امروز با میراث گذشتگان را روایت میکند و کرمان را به مقصدی جذابتر و زندهتر برای همگان تبدیل میسازد و این تلاشها، گواهی بر این حقیقت است که تاریخ، تنها در کتابها نیست؛ بلکه در رگهای شهر جریان دارد و با هر اقدام سازنده، زندهتر میشود.
گزارش از بهناز شریفی، خبرنگار سرمایه گستران در کرمان
منبع خبر : ایمنا