آسیا تا سال ۲۰۲۵ نیمی از برق جهان را مصرف میکند
به گزارش پایگاه خبری سرمایهگستران، آژانس بینالمللی انرژی در گزارشی نوشت که چین در آینده به یکی از بزرگترین مصرفکنندگان برق پس از هند، اروپا، آمریکا و… تبدیل میشود. بر همین اساس، به نظر میرسد که آسیا برای نخستین بار تا سال ۲۰۲۵ بیش از نیمی از برق جهان را استفاده کند.
این نهاد مستقر در پاریس اعلام کرد که چین با ۱.۴ میلیارد نفر جمعیت از سال ۲۰۱۵ تا ۲۰۲۳ با افزایش جمعیت همراه بوده است. همچنین سهم مصرف جهانی این کشور نیز از یک چهارم در سال ۲۰۱۵ به یک سوم تا اواسط این دهه افزایش داشت.
کیسوکه ساداموری، مدیر بازارهای انرژی و امنیت آژانس بینالمللی انرژی، در این خصوص گفت: «چین بیش از مجموع اتحادیه اروپا، ایالات متحده و هند برق مصرف خواهد کرد.»
براساس دادههای دولتی چین، انرژیهای تجدیدپذیر بیش از ۵۲ درصد از شبکه تولید برق چین را تشکیل میدهد که در سال ۲۰۲۲ با حدود ۲.۵ درصد افزایش همراه بوده است. چرا که تقاضا برای برق در این کشور افزایش داشته است.
دولت چین اعلام کرد که تقاضای برق در سراسر کشور نسبت به سال گذشته با افزایش شش درصدی همراه بوده است. تحلیلگران انرژی قبلا به POWER گفته بودند که اقتصاد چین پس از همهگیری کرونا به نیروگاههای زغالسنگسوز متکی خواهد بود.
در دوران پاندمی، تقاضای برق در چین با اقدامات محدودکننده ناشی از شیوع کووید-۱۹ به سرعت کاهش یافت و پس از رسیدن به پایینترین سطح در ماه فوریه ۲۰۲۰، تقاضای برق در این کشور به سرعت بازگشت. از آوریل ۲۰۲۰ به بعد، تقاضای برق چین بهطور مداوم بیشتر از سال ۲۰۱۹ بود.
چین با هدف رسیدن به اوج انتشار کربن در سال ۲۰۳۰ و دستیابی به انتشار کربن صفر قبل از سال ۲۰۶۰ در حال راهاندازی شیوههای انرژی پاک است. این کشور متعهد شده است تا سال ۲۰۶۰ از انتشار کربن خنثی شود. در همین زمینه افزایش مصرف برق در این کشور اجتنابناپذیر است.
بحران کمبود برق نزدیک است؟
در نقطه مقابل، آفریقا – محل زندگی تقریباً یک پنجم از حدود هشت میلیارد نفر جمعیت جهان – تنها سه درصد از مصرف جهانی برق در سال ۲۰۲۵ را به خود اختصاص خواهد داد. البته رشد جمعیتی در این قاره به معنای افزایش نیاز به تولید برق و انرژی در آفریقا است.
گزارش سالانه آژانس بینالمللی انرژی پیشبینی میکند که انرژی هستهای و انرژیهای تجدیدپذیر مانند باد و خورشید سهم عمدهای از عرضه برق در سه سال آینده را به خود اختصاص میدهند. به گفته این آژانس، این امر از افزایش قابل توجه انتشار گازهای گلخانهای در بخش برق جلوگیری میکند.
دانشمندان میگویند برای جلوگیری از افزایش دمای جَوی که در حال حاضر ۱.۵ درجه سانتیگراد بالاتر از سطح پیش از دوران صنعتی شدن است، باید در اسرع وقت اقدام شود. یکی از امیدها برای کاهش دمای هوای زمین، جایگزینی انرژیهای تجدیدپذیر است.
طبق گزارش استاتیستا، چین بزرگترین عامل در این تحول است. در حالیکه در سال ۲۰۰۰، تنها ۱۰ درصد از انرژی جهان را مصرف میکرد، پیشبینی میشود که این سهم در سال ۲۰۲۵ به ۳۳ درصد برسد.
وضعیت برق ایران در سال ۲۰۴۰
از سال ۱۹۹۰ تا ۲۰۱۶، تقاضای برق در بخش مسکونی از ۱۷ به ۷۸ تراوات ساعت افزایش داشته است و مصرف به ازای هر مشترک از ۲۰۰۰ به ۳۰۰۰ کیلووات ساعت رسیده است. بیشترین سهم افزایش مصرف برق در بخش مسکونی در گسترش شبکه برقرسانی به نقاط مختلف کشور و مناطق دورافتاده ریشه دارد.
از طرفی افزایش جمعیت نیز به نوبه خود باعث افزایش این مقدار بوده است. همچنین توسعه شبکه برقرسانی تقریباً به حداکثر ظرفیت خود رسیده است؛ درواقع نسبت کل جمعیت به مشترکان کاهش یافته است به این معنا که مشترکان بیشتری به برق دسترسی دارند.
در بخش صنعت کشور نیز انتظار میرود که مصرف برق در این بخش طی سالهای ۲۰۲۰ ،۲۰۳۰ و ۲۰۴۰ به مقادیر ۸۵ ،۱۱۰ و ۱۳۵ تراوات ساعت در هر سال افزایش یابد.با این حساب مصرف برق در ایران نیز تا سالها افزایشی خواهد بود.
عرصه بینالملل باید به سمت استفاده از منابع انرژی کم کربن به جای سوختهای فسیلی مانند زغالسنگ، گاز و نفت حرکت کند. البته باید توجه داشت که با حرکت به سوی استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر تقاضا و عرضه برق بهطور فزایندهای افزایش پیدا میکند و عرصه بینالملل باید به فکر راهی برای جلوگیری از بروز بحران در این زمینه باشد.
:
۳۵۲۱۷
منبع خبر : خبر آنلاین