بوی بهار به مشام می رسد ،سفر به سلامت !
اما در این میان خیلی از هموطنان مان، تعطیلات نوروزی را به سفر می روند تا تن خسته خود از یک سال کار و تلاش را برای چند روزی به استراحت و گردش بسپارند و با گذراندن اوقات خود در کنار افراد و خانواده، به آرامش بیشتری دست پیدا کنند که در این میان بخش بزرگی از نیروهای انتظامی، امدادی و خدماتی ماموریت می یابند در تعطیلات نوروزی مشغول ارائه خدمات انتظامی و امدادی باشند تا مسافران و میهمانان نوروزی، روزهای خوش و بدون حادثه را بگذرانند.
در آن ایام، پلیس در بخش انتظامی، گشت های نوروزی خود را در شهرها و هر کوی و برزن افزایش می دهد تا به دزدان و خلافکاران فرصت دست درازی به اموال شهروندانی را که راهی سفر شده و خانه خود را خالی گذاشته اند، ندهند. در بخش پلیس راهور، ماموران راهنمایی و رانندگی و راه از درون شهرها تا جاده های کشور مستقر می شوند تا با هدایت ترافیکی، امکان سفر ایمنی را برای مسافران فراهم سازند.
**آرامش سفر برای همه
سردار تقی مهری رئیس پلیس راهور ناجا که مسئولیت کمیته هماهنگی اجرای طرح های ترافیکی و امدادی نوروز را برعهده دارد، در این باره به گزارشگر روزنامه اطلاعات می گوید: پلیس راهنمایی و رانندگی و راه برای نوروز عملیات هدایتی ترافیکی بزرگی را برعهده دارد، که معمولاً از ۲۵ اسفندماه آغاز می شود و تا ۱۵ فروردین ماه، ادامه می یابد.
در این عملیات گسترده ماموران در ۳ مرحله با حجم عظیمی از عبور و مرور خودروها مواجه هستند که برای تامین ایمنی سرنشینان آنها، هزاران نفر از نیروهای پلیس پای کار می آیند. مرحله اول طرح یاد شده، شروع سفرهای نوروزی است و مرحله دوم، بازگشت از تعطیلات عید نوروز و مرحله سوم، آخرین روزهای تعطیلات و سیزده بدر است که در آن ایام پلیس راهور با به کارگیری همه توان و تجهیزات خود، عمل می کند.
رئیس پلیس راهور ناجا،خط قرمزهای سفرهای نوروزی برای راهنمایی و رانندگی و راه را سرعت های غیرمجاز، حرکت های مارپیچ و سبقت های غیرمجاز می داند و تأکید می کند: برای امنیت سفر مسافران نوروزی، ما مجبوریم با متخلفان سخت برخورد کنیم و حتی اجازه حرکت به برخی از آنها را ندهیم و از همه رانندگان گرامی نیز می خواهیم برای سلامت خود و سرنشینان خودروهایشان و سایر مسافران، مقررات رانندگی را به نحو مطلوب رعایت کنند و آرامش سفررابرای همه بخواهند. سردار مهری درباره حوادث نوروز سال گذشته می گوید: در حوادث طرح نوروزی سال گذشته، بیشترین حوادث در بخش جاده ها، واژگونی خودروها بود و این مورد در استان هایی که مسیر کویری دارند، بیشتر به وقوع پیوست.
بیشترین حادثه واژگونی را در استان های اصفهان، خراسان رضوی، سمنان، آذربایجان شرقی و فارس داشتیم، زیرا در این جاده ها به دلیل یکنواختی مسیر و نبود استراحت گاه های مناسب و تلاش رانندگان برای عبور سریع از این مسیرها، شاهد واژگونی خودروهایشان بودیم.رئیس راهنمایی و رانندگی کشور با تأکید دوباره بر این مطلب که قریب به ۴۰ درصد واژگونی ها در ۵ استان یاد شده رخ داده بود، می افزاید: انحراف به چپ، سبقت بی جا، سرعت غیرمجاز و عدم توجه به جلو، از جمله مواردی است که در وقوع تصادفات، نقش دارد.
**به امید نوروز کم حادثه
سردار مهری درباره طرح ویژه نوروزی در درون شهرها و اسکان مسافران، اظهار می دارد: برای حل این مسئله نقاطی با هماهنگی پلیس و شهرداری ها در نظر گرفته شده است تا کمترین مسائل ترافیکی را در برداشته باشد.
این مسئول پلیس راهور به هماهنگی با وزارت آموزش و پرورش برای آماده باش کامل همیاران، هماهنگی های لازم با صدا و سیما برای اطلاع رسانی و هماهنگی برای امداد رسانی های به موقع اشاره می کند و می گوید: هماهنگی های لازم با همه دستگاه های امدادی، خدماتی و حتی فرهنگ یاران ترافیک و بازرسان نامحسوس انجام شده است تا بتوان شاهد نوروزی کم حادثه ای باشیم.
**بسیج ۲۵ هزار نفری نیروهای امدادی
دکتر ناصر چرخسار رئیس سازمان امداد و نجات جمعیت هلال احمر هم از افزایش ۴ درصدی توان امدادی این سازمان در طرح ویژه نوروزی ۹۵ خبر می دهد و اظهار می کند: برای طرح نوروزی، ۱۹ فروند بالگرد برای پوشش امدادی هوایی در نظر گرفته شده و هزار و ۲۷۳ پایگاه ثابت و سیار موقت نیز آماده شده است.
رئیس سازمان امداد و نجات جمعیت هلال احمر اضافه می کند: بالغ بر ۲۵ هزار نیروی امدادگر آموزش دیده برای شرکت در طرح ویژه نوروزی در نظر گرفته شده اند که در پایگاه هایشان، خدمات گوناگونی مانند آموزش های ایمنی سفر و اتراق را به مسافران ارائه می دهند.
**ایمنی جاده ها با ۱۰۰۰ راهدار
ذکریا صفرزاده مدیر راهداری استان تهران از همیاری ۱۰۰۰ راهدار در طرح جهادی راهداری نوروزی خبر می دهد و می افراید: در طرح نوروزی ۱۰۰۰ راهدار اعم از بخش خصوصی و ستادی با استفاده از۳۰۰ خودرو که ۲۰۰ دستگاه آن سنگین و نیمه سنگین است، از جاده های استان تهران مراقبت می کنند تا در مواقع بارش برف، رفت و آمد ایمن خودروها در این محورها امکان پذیر باشد. ۱۰۰ دستگاه دیگر از خودروهای سبک نیز به صورت شبانه روزی در جاد های استان، به گشت زنی مشغول خواهند بود.این مدیر راهداری اضافه می کند: محورهای استان تهران به ۴ قسمت شمال و شمال شرق، جنوب و جنوب شرق، شمال غرب و جنوب غرب تقسیم شده است و ۴ پیمانکار در قالب بخش خصوصی، عملیات راهداری این محورها را انجام می دهند.
صفرزاده، محورهای برفگیر استان را هراز، دماوند، فیروزکوه و شمیرانات اعلام می کند و ادامه می دهد: تمرکز اقدامات ما بیشتر روی این جاده ها است. مثلاً در محور هراز ۲۱ دستگاه خودرو سنگین و نیمه سنگین این جاده را تحت پوشش قرار می دهند و ۸ گشت راهداری به صورت شبانه روزی در این محور فعالند، یا در هریک از محورهای دماوند و فیروزکوه ۸ واحد نمک پاش حضور دارد که تا اوایل اردیبهشت ماه با توجه به بارش های ناگهانی برف و باران، در محل مستقر خواهند بود.
مدیر راهداری استان تهران، درباره عملیات راهداری جهادی نوروزی در استان تهران می افزاید: این عملیات شامل پاکسازی حاشیه و حریم راه ها، لکه گیری های هندسی, خط کشی و نصب تابلوهای تامین ایمنی ترافیک عبوری، رفع نقص سیستم های روشنایی گردنه ها و تونل ها، تعمیر و مرمت گاردریل و نصب وسیله موسوم به «نیوجرسی» برای جداسازی بخشی از جاده است.
**مدیریت سفرهای نوروزی
سرهنگ عین الله جهانی ـ معاون اجتماعی پلیس راهورناجا با اشاره به اینکه مدیریت سفرهای نوروزی برعهده رانندگان است، توصیه های ضروری برای سفرهای نوروزی به رانندگان دارد و در این باره به گزارشگر روزنامه اطلاعات می گوید: نخستین توصیه ما ایمنی خودرو هاست و رانندگان خودروها باید قبل از سفر، از سلامت خودروهایشان مطمئن شوند و به زبان ساده آب و روغن و ترمز و کلاج آن ها را امتحان کنند و تجهیزات ایمنی سفر را نیز به همراه داشته باشند.
این کارشناس پلیس راهور می افزاید: هر عاملی که سبب کاهش سطح هوشیاری یا تمرکز راننده شود، ممکن است به تصادفات جاده ای مرگبار بیانجامد. این عامل می تواند جر و بحث های جزئی در داخل خودرو تا صحبت کردن با تلفن همراه و حتی استفاده از مواد روانگردان و دارو را در بر گیرد.
معمولاً خانواده ها شب پیش از سفر دیر می خوابند و صبح زود از خواب برخیزند که همین عامل موجب خواب آلودگی راننده می شود. از اینرو بهتر است شب قبل از سفر به خوبی استراحت و هنگام رانندگی هر ۲ ساعت یک بار ۱۰ دقیقه کنار جاده توقف کنند و چای یا قهوه بنوشند و هرگاه به هنگام رانندگی احساس خواب آلودگی کردند، شیشه پنجره خودرو را پایین بکشند، چون گرما سبب افزایش خواب آلودگی می شود.
در رانندگی های طولانی مدت هم هر چند وقت یکبار در شانه های خود حرکات نرمشی انجام دهند.سرهنگ جهانی به سرنشینان خودروها نیز سفارش می کند: به راننده توجه کافی داشته باشید و گهگاه گفتگوی کوتاهی با او انجام دهید تا دچار خواب آلودگی نشود.معاون اجتماعی پلیس راهور ناجا با بیان اینکه به هنگام رانندگی نباید با تلفن همراه صحبت کرد، تأکید می کند: از سوار کردن سرنشینان بیش از حد مجاز در خودرو خودداری و در زمان رانندگی در شب، از نور مناسب استفاده کنید. سعی کنید پیش از سفر، خودرو خود را از نظر باد لاستیک ها، روغن موتور، روغن ترمز، برف پاکن ها و چراغ ها و باطری کنترل کنید تا دچار نقص فنی نباشد. وسایل ایمنی و اولیه مورد نیاز تعمیر خودرو را حتماً همراه داشته باشید که شامل چراغ قوه، مثلث خطر، لاستیک زاپاس، کپسول اطفاء حریق، جعبه لوازم ایمنی و زنجیر چرخ است.
سرهنگ جهانی اظهار می دارد: در تعطیلات نوروز به دلیل نوسانات آب وهوا و غیر قابل پیش بینی بودن شرایط جوی، بکوشید هنگام روز رانندگی کنید، چرا که رانندگی در شب می تواند با خطای دید و حوادث بیشتری همراه باشد. همچنین به علائم رانندگی و تابلوهای هشدار دهنده در جاده ها به ویژه در جاده های کوهستانی توجه کنید.
**مواظب وسایل تان باشید!
سرهنگ حسن شرافتمند، رئیس اداره مبارزه با سرقت وسائل نقلیه پلیس آگاهی ناجا هم به مسافران نوروزی توصیه می کند خودرو خود را به وسائل ایمنی از قبیل سوئیچ مخفی، آژیر خطر و از جمله دزدگیر و سیستم هشداردهنده مجهز کنند تا اگر مجبور نشوند در طول سفر خودرو را در محلی پارک کنند از دست دزدان در امان بماند. این افسرمبارزه با سرقت خودرو ادامه می دهد: در طول سفر، مجبور به همراه داشتن اوراق و مدارک هویتی خود و خانواده و خودرویمان هستیم. بنابراین باید از قرار دادن اوراق در داخل خودرو خودداری کنیم و هنگام ترک آن نیز دقت کنیم که درب و شیشه ها کاملاً بسته باشد.
رئیس اداره مبارزه با سرقت وسائل نقلیه پلیس آگاهی ناجا سپس توصیه می کند: بستن کمربند ایمنی علاوه بر تامین سلامت راننده سبب می شود تسلط بیشتری در رانندگی داشته باشید. چنانچه خودروی خود را هُل می دهید، اجازه ندهید افراد ناشناس پشت فرمان بنشینند. به اطمینان اینکه فرزند خردسال شما در خودرو نشسته است، آن را رها نکنید، چرا که احتمال هر گونه حادثه ناگواری وجود دارد.
سرهنگ شرافتمند تأکید می کند: به هنگام مسافرت، خودرو را در اماکن امن یا مکان هایی که به مسافران نوروزی اختصاص یافته است، پارک کنید و اگر خودرو به سرقت رفت، با پلیس ۱۱۰ تماس بگیرند و مشخصات کامل آن را اعلام کنید تا پلیس راحت تر بتواند خودرو را ردیابی کند.
**چادرهای مسافرتی
سرهنگ رضا موذن معاون مبارزه با سرقت پلیس آگاهی ناجا از مسافران نوروزی می خواهد از کرایه منزل افراد ناشناس که به صورت موقتی منازل خود را اجاره می دهند، خودداری کنند. این کارشناس سرقت پلیس آگاهی تهران به گزارشگر روزنامه اطلاعات می گوید: بیشتر مسافران نوروزی به دلیل اینکه سعی می کنند به چند استان و شهر کشور سفر کنند، معمولاً ترجیح می دهند خانه ای اجاره نکنند و خود چادر برپا سازند که این امر نیاز به توجه و دقت مضاعفی دارد. مسافران نوروزی در صورتی که با برپایی چادر، قصد اقامت در فضای باز را دارند، حتماً توصیه های پلیس در این زمینه را جدی بگیرند و از برپایی چادر به صورت انفرادی و در اماکن خلوت خودداری کنند و در صورت امکان، چادر مسافرتی خود را نزدیک خودرو برپا سازند.
سرهنگ موذن اضافه می کند: مسافران هرگز چادرهای را که حامل وسایل سفرشان است، به قصد رفتن به تفریح رها نکنند و از قرار دادن اشیاء قیمتی و با ارزش که امکان برش چادر و سرقت دارد، به هنگام شب و در پشت دیواره چادرها اجتناب کنند.معاون پلیس آگاهی ناجا تأکید می کند: چادر زدن و بازی کردن در کنار جاده و محل هایی که احتمال ریزش کوه وجود دارد، کار خطرناکی است.
سرهنگ موذن به مسافران توصیه می کند: مشخصات خود را علاوه بر روی چمدان، در محل مناسبی در داخل چمدان هم بچسبانید و زمان ترک محل اقامت، مدارک شناسایی شخصی و شماره تلفن و نشانی محل اقامت یا هتل خود را همراه داشته باشید.این کارشناس پلیس آگاهی می افزاید: به اشخاص بدون یونیفورم و کارت شناسایی در فرودگاه ها و ترمینال ها و سایر اماکن که در ظاهر به قصد کمک یا کنترل مدارک شما و در باطن با نیت دیگری به شما نزدیک می شوند، اعتماد نکنید و از ارائه وسایل همراه خود به خصوص گذرنامه و مدارک شخصی جداً بپرهیزید.
**بهداشت رستوران های بین راهی
محسن فرهادی معاون مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت و درمان می گوید: تمرکز ویژه این مرکز بر کنترل وضعیت بهداشت رستوران ها و سرویس های بهداشتی سرراهی، پارک ها، اماکن تفریحی آبی، استخرها، مراکز تفریحی بزرگ و هتل ها، متل ها، پانسیون ها، مراکز اقامتی و زیارتی و مراکز پمپ بنزین و اماکن بین راهی، در ایام نوروز است.
این کارشناس سلامت محیط در باره جزییات اقدامات نوروزی مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت و درمان برای نظارت بر اماکن و بهداشت محیط، می افزاید: برنامه سلامت نوروزی وزارت بهداشت و درمان با هدف کنترل بهداشت مواد غذایی، آب و محیط در مراکز تهیه و توزیع غذا و اماکن عمومی در سراسر کشور اجراء می شود. این برنامه از اول اسفند ماه آغاز شده است و تا ۱۵ فروردین ماه ۹۵ ادامه دارد.
فرهادی، همچنین هدف عمده اجرای این طرح را در استان های مسافرپذیر مانند خراسان رضوی(مشهد)، تهران، اصفهان، فارس(شیراز)، مازندران، گیلان، هرمزگان، بوشهر، کهگیلویه و بویراحمد و اردبیل عنوان می کند.
**بخور و نخورهای سفر!
بهرام محمدی کارشناس بهداشت نیز برای مسافران نوروزی توصیه هایی درباره خوراکی هایی که باید بخورند و یا نخورند، دارد و تأکید می کند: مسافران در صورت امکان، خودشان غذاهای مورد نیازشان را تهیه و مصرف کنند و کمتر از غذاهای حاضری استفاده کنند.
این کارشناس بهداشت می گوید: از مصرف مواد غذایی مانند سالاد الویه، همبرگر، کباب کوبیده و پیاز در اماکن عمومی خودداری کنید، چون مسمومیت با این مواد می تواند در مواردی منجر به مرگ هم بشود.
برای پیشگیری از مسمومیت و تب شدید، تخم مرغ، سوسیس و کالباس را که حدود ۱۲ ساعت در هوای آزاد و خارج یخچال نگه داشته شده است، مصرف نکنید.محمدی اضافه می کند: به رستوران های معتبر که اصول بهداشتی در آن ها رعایت شده است، مراجعه کنید. وضعیت بهداشت سالن، دستشویی ها وکارگران تا حدی می تواند معیار سطح بهداشت رستوران ها باشد. در صورت امکان لوازم شخصی مانند قاشق، چنگال و لیوان مخصوص خود را همراه داشته باشید و در مورد آب آشامیدنی در صورت امکان از آب معدنی استفاده شود و در غیر این صورت به بهداشت پارچ و لیوان ها توجه کنید.
این کارشناس بهداشت با بیان اینکه باید سعی کرد حتی الامکان از غذاهای سبک در طول مسیر سفر استفاده کرد، می افزاید: مصرف آب و نوشیدنی های سالم بدون گاز به ویژه دوغ، شیوه مناسبی برای حفظ سلامت در مسافرت های نوروزی است. در سفر معمولاً آب خوردن فراموش می شود، بنابراین میان وعده هایتان را از میوه ها و سبزیجاتی مثل هویج، گوجه فرنگی و ساقه کرفس انتخاب کنید که دارای آب، املاح و ویتامین های مورد نیاز بدن است.محمدی سفارش می کند: مسافران گوشت قرمز و مرغ و ماهی را حتماً از فروشگاه های معتبر تهیه کنند و از خرید ماست، دوغ و شیر محلی از اماکن غیرمجاز خوداری ورزید.
**بهداشت محیط زیست
مسئولان بهداشت محیط نیز از مسافران نوروزی که ترجیح می دهند ساعات بیشتری را در فضای باز و محیط های تفریحی بگذرانند، می خواهند از ریختن زباله های خود در جاده و کنار رودخانه ها و جنگل ها خودداری کنند و حتماً کیسه مخصوص زباله ها را در خودرو همراه خود داشته باشید و هنگام توقف، کیسه های زباله را در سطل آشغال بیاندازند.
مسافران نوروزی بهتر است از دستشویی های بین راهی استفاده کنندو از آلوده کردن جنگل و رودخانه و حاشیه جاده ها، خودداری به عمل آورند و به یاد داشته باشند که جنگل ، بخشی از سرمایه ملی است و آسیب به آنها غیر قابل جبران است. بنابراین بهتر است مسافران از روشن کردن آتش در جنگل خودداری کنند و اگر درمحلی آتش روشن کردند، به هنگام ترک محل از خاموش شدن کامل آتش مطمئن شوند.
*منبع: روزنامه اطلاعات