محققان بیمارستان کودکان ماساچوست موفق به توسعه یک معیار اندازه گیری ژنتیکی شده اند که احتمال ابتلا به بیماری را در ۱۸ سالگی، یعنی چند دهه قبل از مشاهده اولین علایم، تشخیص می دهد. این آزمون، آزمون سنجش خطر پلی ژنیک نام دارد. در این آزمون وجود ژن های مرتبط با آلزایمر بررسی می شود. نتایج نشان می دهد هرچه نمره این آزمون بیشتر باشد، یعنی ژن های مرتبط با آلزایمر بیشتر باشد، احتمال بروز آلزایمر بیشتر و حجم هیپوکامپ (بخش مرتبط با حافظه) مغز کوچکتر است.
این مطالعه همچنین نشان می دهد گرچه عوامل محیطی و شیوه زندگی در احتمال ابتلا به آلزایمر نقش دارند، ولی این فرآیند از جوانی آغاز می شود. مهمترین کاربرد این مطالعه، پیشگیری از آلزایمر در سنین نوجوانی است.
به رغم پیشرفت علم در زمینه پیشگیری و درمان زوال عقل، آمار مرکز بین المللی آلزایمر نشان می دهد که در حال حاضر ۴۷ میلیون نفر در سراسر جهان به زوال عقل مبتلا هستند و این تعداد تا سال ۲۰۵۰ میلادی، به ۱۳۱٫۵ میلیون نفر به ویژه در کشورهای در حال توسعه می رسد.
بر اساس گزارش این سازمان، در حال حاضر در آمریکا حدود ۵٫۳ میلیون نفر به بیماری آلزایمر مبتلا هستند و پیش بینی می شود که این آمار تا سال ۲۰۵۰ میلادی سه برابر شود و به ۱۵٫۸ میلیون نفر برسد.
بهداشت انگلیس نیز آمار قابل تاملی را منتشر کرده است؛ این آمار نشان می دهد که ۳۲ درصد نوزادان، یعنی یکی از سه نفر که در سال ۲۰۱۵ میلادی در انگلیس متولد شده اند، در طول عمر خود به زوال عقل مبتلا می شوند. این مطالعه نشان می دهد که ۲۷ درصد نوزادان پسر و ۳۷ درصد نوزادان دختر، زوال عقل را تجربه خواهند کرد.
به گفته مدیر انجمن آلزایمر انگلیس، این ارقام واقعیت تلخی را گوشزد می کند که نیازمند ارایه راهکارهای عملی برای پیشگیری و درمان این بیماری است.
بیماری پیشرونده آلزایمر شایع ترین نوع زوال عقل است که باعث اختلال در حافظه، تفکر و رفتار فرد می شود. این بیماری از دیدگاه علمی بر اثر کاهش ماده شیمیایی سروتونین در مغز بروز می کند و به این ترتیب انتقال پیام های عصبی مختل می شود. دلیل این بیماری همیشه کهولت سن نیست و عوامل ژنتیکی، سکته مغزی و شوک عاطفی نیز می توانند منجر به این بیماری شوند.
محققان دانشگاه کالیفرنیا در سان فرانسیسکو چاقی، باریک شدن شریان کاروتید، سطح پایین تحصیلات، افسردگی، فشار خون بالا، کم تحرکی، استعمال دخانیات، ضعف بدنی، سطح بالای اسید آمینه و دیابت نوع ۲ را به عنوان مهمترین عوامل خطر ساز و ایجاد کننده آلزایمر برشمرده اند.
نتایج این تحقیقات در نشریه Neurology منتشر شده است.