تغییر اقلیم دلیل کاهش سطح آب رودخانههای کشور
به گزارش خبرگزاری سرمایه گستران از تهران، محمدرضا کاویانپور امروز _پنجشنبه چهارم بهمن_ در حاشیه بیستمین نمایشگاه بینالمللی صنعت آب در نشست با رسانهها اظهار کرد: در حال حاضر سامانه دریای خزر را راهاندازی کردهایم که تغییرات دریای خزر را پایش میکند، همچنین مرکز تحقیقات آب ژرف و کاست در استان فارس راهاندازی شده است. سامانه پایش سیلابها نیز راهاندازی شرکت که میزان ورودی به مخازن سد اندازه گرفته میشود تا سرریز سدها ارزیابی و خطرات پیشبینی شود.
وی افزود: ایران از نظر جغرافیایی متفاوت از کشورهای دیگر است. در کشورهای دیگر تراز آبی آنها در حال افزایش است که تا سال ۲۱۰۰ میزان تراز آب جهانی تا یک متر افزایش خواهد داشت ایران به دلیل ارتباط با آبهای آزاد تراز آن افزایش مییابد. اما در دریای خزر با کاهش تراز آب روبرو است. این دریاچه از سال ۱۳۵۷ تا سال ۷۴ با کاهش ۲.۴ متر تراز منفی مواجه بوده است. بعد از آن در یکسال افزایش تراز مثبت داشت و از سال ۱۴۰۰ به بعد سالانه ۲۵ سانت کاهش تراز داشته است. این مسأله چالشهای زیادی را برای سکونتگاهها و اسکلتها و حتی محیط زیست دریایی اثر میگذارد.
رئیس مؤسسه تحقیقات آب در پاسخ به سوال خبرنگار سرمایه گستران درباره دلایل کاهش سطح آب رودخانههای همچون زایندهرود عنوان کرد: تغییر سطح آب رودخانهها و دریاچهها به تغییر اقلیم بازمیگردد و اگر در دنیا درباره تغییر اقلیم اعتقاد داشته باشیم از سال ۱۹۷۰ گازهای گلخانهای منجر به تغییرات اقلیمی شد و از آنجا ساختارهای اندازهگیری در کشورهای مختلف شکل گرفت.
کاویانپور اضافه کرد: در سالهای اخیر شدت گرفتن افزایش دما محسوس بوده است به نحوی که در یکسال گذشته ۱۵ صدم افزایش دما داشتهایم.
وی تاکید کرد: تبعات این مسئله افزایش تبخیر آب در رودخانهها و دریاچهها را داشتهاست، به نحوی که تبخیر ۱.۲ میلیارد مترمکعب دریاچه ارومیه دیگر قابل جبران نیست و در شرایط کنونی برای رفع این مشکل کاهش گاز گلخانهای را انجام داد که چهار کشور چین، هند، آمریکا و روسیه بیشترین گاز گلخانهای را تولید کردهاند، اما هزینه چندانی برای جلوگیری از آن انجام ندادهاند.
رئیس مؤسسه تحقیقات آب تاکید کرد: برای بهرهبرداری از آبهای ژرف احتمال کاهش خاموش کردن چشمهها و چاهها وجود دارد و به همین دلیل باید مطالعات زمینشناسی و ژئوتکنیک انجام داد و میزان تغییرات را ارزیابی کرد.
کاویانپور تصریح کرد: در حال حاضر در شرایط نبود قاطعیت هستیم و زمانی که ابلاغیهای صادر میشود باید ارزیابی انجام و بر مبنای آن اقدام کرد.
منبع خبر : ایمنا