اخبار استان ها

تقویت زیرساخت‌های شهری راهکار رفع حاشیه‌نشینی

به گزارش خبرگزاری سرمایه گستران از اصفهان، ساخت‌وسازهای غیرمجاز به ساختمان‌ها و تاسیساتی اطلاق می‌شود که بدون دریافت مجوزهای قانونی و رعایت مقررات احداث می‌شود، این ساخت‌وسازها در مناطقی از شهر انجام می‌شود که از نظر امکانات شهری و زیست‌محیطی مناسب نیست.

کمبود مسکن، مهاجرت از روستا به شهر و نبود نظارت کافی از جمله دلایل اصلی حاشیه‌نشینی است و ساخت‌وسازهای غیرمجاز به تخریب زیست‌گاه‌ها، خطرات ایمنی و کمبود خدمات منجر می‌شود.

حاشیه‌نشینی به وضعیت سکونت در حاشیه‌های شهر و مناطق خارج از محدوده‌های شهری گفته می‌شود که امکانات و خدمات مناسبی ندارد؛ فقر اقتصادی، مهاجرت و کمبود مسکن از عوامل اصلی حاشیه‌نشینی است.

مناطق حاشیه‌نشین به دلیل نبود نظارت مناسب و امکانات امنیتی مستعد جرایم و فعالیت‌های غیرقانونی است، همچنین مدارس و امکانات آموزشی در این مناطق کیفیت پایین‌تری دارد که می‌تواند منجر به کاهش سطح سواد و آموزش میان کودکان و نوجوانان شود، علاوه بر این مناطق حاشیه‌نشین به خدمات بهداشتی و درمانی مناسب دسترسی ندارند که می‌تواند به شیوع بیماری‌ها و مشکلات بهداشتی منجر شود.

حاشیه‌نشینی در شهرها می‌تواند به مجموعه‌ای از مسائل اجتماعی، اقتصادی و سیاسی اشاره داشته باشد که مربوط به سکونت در حاشیه شهر است و گسترش ساخت‌وسازهای غیرقانونی را درپی دارد.

این روند موجب می‌شود که شهرداری‌ها نتوانند به مناطق خارج از محدوده خدمات‌دهی کنند، در این میان برخی از سودجویان با استفاده از بی‌اطلاعی و ناآگاهی شهروندان اقدام به فروش املاک بدون پروانه با ضمانت شفاهی می‌کنند که در نهایت بار اضافی را بر شهر تحمیل می‌کند.

حاشیه‌نشینی نه تنها شهرهای بزرگ مراکز استان‌ها بلکه مراکز شهرستان‌ها را نیز درگیر خود کرده است.

طرح تفصیلی کاشان در شورای عالی شهرسازی کشور بازنگری می‌شود

علیرضا مفرح، رئیس شورای اسلامی شهر کاشان با اشاره به اینکه کاشان با مشکل حاشیه‌نشینی درگیر است، به خبرنگار سرمایه گستران اظهار می‌کند: کاشان با توجه به افزایش جمعیتی که به دلیل وجود صنایع متعدد و مهاجرت نیروی انسانی کار از سراسر کشور دارد، نیازمند توسعه محدوده شهری است.

وی ادامه می‌دهد: محدوده شهر کاشان بر اساس طرح جامع و طرح تفصیلی که تاریخ آن منقضی شده است و مغایرت‌هایی نیز داشته محدود مانده است و انتظار می‌رود که قسمت‌های از شهرک‌های حاشیه‌نشین و سکونتگاه‌های غیررسمی که جمعیت زیادی را در خود اسکان داده است به محدوده شهری بپیوندد.

رئیس شورای اسلامی شهر کاشان با تاکید بر اینکه تغییرات طرح جامع و تفصیلی در دستور کار شهرداری و شورای شهر قرار گرفته است، می‌گوید: با استانداری در این زمینه مکاتباتی صورت گرفته و قول‌هایی داده شده است تا توسط شورای عالی شهرسازی و کمیسیون ماده ۵ رفع و این طرح در سال‌های آینده نیز بازنگری شود.

مفرح اضافه می‌کند: با پیگیری‌های انجام شده از سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی تأمین اعتبار و طرح تفصیلی کاشان در شورای عالی شهرسازی کشور بازنگری می‌شود.

وی خاطرنشان می‌کند: طی پیگیری‌های به عمل آمده به زودی تأمین اعتبار طرح تفصیلی و طرح جامع جدید انجام و این طرح بازنگری می‌شود، در طرح تفصیلی و جامع جدید کاشان نیز الحاق شهری مناطق حاشیه‌نشین همچون کوی حسین پور، خیابان کارگر و مناطق ناجی‌آباد دیده شده است.

تقویت زیرساخت‌های شهری راهکار رفع حاشیه‌نشینی

سکونتگاه‌های حاشیه‌نشین ناهمگنی فرهنگی به وجود می‌آورد

مهدی نادعلی، رئیس کمیسیون فرهنگی شورای اسلامی شهر کاشان درباره حاشیه نشینی اظهار می‌کند: در این مناطق شاهد کمبود امکاناتی همچون آموزشی و بهداشتی هستیم که مشکلات و آسیب‌های اجتماعی را برای ساکنان این مناطق به وجود می‌آورد.

وی می‌افزاید: حاشیه‌نشینی باعث تخریب محیط زیست و اراضی کشاورزی می‌شود که با تغییرات کاربری در این مناطق صورت می‌گیرد، چالش‌هایی که این حواشی برای شهرها ایجاد می‌کند و به دلیل ناهمگونی فرهنگی غیرقابل جبران است.

رئیس کمیسیون فرهنگی شورای اسلامی شهر کاشان عنوان می‌کند: ساخت‌وسازهای بی رویه توسط افراد غیر بومی که به دلیل ارزان بودن بهای زمین و تهیه مسکن به وجود می‌آید معضلات فرهنگی زیادی را به همراه دارد و تبعات سنگینی برای شهر ایجاد می‌کند.

نادعلی تصریح می‌کند: دستگاه‌های اجرایی نمی‌تواند خدمات مطلوبی به ساکنان مناطق حاشیه‌نشین ارائه دهد که نارضایتی این مهاجران را به همراه دارد و تغییرات فرهنگی این ساکنان با شهروندان دوگانگی فرهنگی در یک شهر به وجود می‌آورد.

تقویت زیرساخت‌های شهری راهکار رفع حاشیه‌نشینی

پرونده تخلف ساختمانی در کمیسیون ماده ۱۰۰ مطرح می‌شود‎

مهدی رضایی‌نایب، معاون شهرسازی و معماری شهرداری کاشان به خبرنگار سرمایه گستران می‌گوید: زمانی که ساخت‌وساز غیرمجاز تشریفات قانونی را طی نکند، پرونده تخلف ساختمانی در کمیسیون ماده ۱۰۰ مطرح می‌شود.

وی می‌افزاید: ساخت‌وسازهای خارج از محدوده خدماتی و داخل حریم شهر بدون گرفتن نظریه تبصره یک ماده یک حفظ کاربری اراضی زراعی و باغی از جهاد کشاورزی، رأی به طور قطع تخریب است.

معاون شهرسازی و معماری شهرداری کاشان عنوان می‌کند: اجرای حکم تخریب پس از صدور رأی بدوی و تأیید آن در مراجع تجدیدنظر و دیوان‌عالی کشور است، البته طی این مراحل در گرو پیگیری فرد ذی‌نفع و اعتراض نسبت به رأی صادره است.

رضایی‌نایب علت طولانی شدن فرایند صدور اجرای حکم برای تخلفات ساختمانی را تشریفات قانونی تعیین شده می‌داند و تاکید می‌کند: در این روند مهلت کافی از طریق تذکر و اخطارهای قانونی و صدور آرای بدوی، تجدیدنظر و دیوان‌عالی کشور در اختیار مالک قرار داده می‌شود تا وی نسبت به دفاع از مواضع خود و جلوگیری از صدور حکم اقدام کند.

راه‌حل‌های مقابله با حاشیه‌نشینی و ساخت‌وسازهای غیرمجاز، تقویت زیرساخت‌های شهری و روستایی، ایجاد فرصت‌های شغلی در مناطق روستایی و کم‌درآمد، بهبود خدمات عمومی از جمله آموزش، بهداشت و امنیت است که می‌تواند از مهاجرت بیش از حد به شهرها، حاشیه‌نشینی و ساخت‌وسازهای غیرمجاز جلوگیری کند.

منبع خبر : ایمنا

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا