تولید و برداشت سیب در قطب باغداری جنوب اصفهان
به گزارش خبرگزاری سرمایه گستران از اصفهان، سیب درختی یکی از مهمترین محصولات باغی شهرستان سمیرم است، بهنحوی که میتوان گفت اقتصاد منطقه متکی به تولید این محصول است و عوامل اقلیمی و موقعیت جغرافیایی یکی از مهمترین عوامل تولید محسوب میشود.
سیب درختی یکی از مهمترین میوههای مناطق سردسیری و معتدل است و میوه تازه و فراوردههای آن بزرگترین تجارت جهانی را در میان میوههای باغی دارد.
وسعت باغات شهرستان سمیرم ۲۲ هزار هکتار است که ۱۸ هزار و ۵۰۰ هکتار آن سیب درختی است و این شهرستان قطب باغبانی استان اصفهان بهشمار میرود؛ سمیرم در طول یک سال ۵۰ هزار تن سیب را به کشورهای هندوستان، سودان، سومالی، شمال آفریقا و کشورهای حوزه خلیجفارس صادر میکند.
از مشکلات طبیعی و اقلیمی بخش کشاورزی، عوامل طبیعی همچون سرمازدگی، گرمازدگی، طوفان و سیل است که در سال جاری و همزمان با برداشت سیب درختی فعالیت سامانه ناپایدار جوی، وزش تندباد و طوفان لحظهای با سرعت ۱۲۰ کیلومتر بر ساعت به بیش از ۳۰۰۰ هکتار از باغات سیب سمیرم به ویژه در بخش پادنای علیا خسارت وارد کرد.
سمیرم قطب باغداری جنوب اصفهان
سیداحمد واعظی، مدیر جهاد کشاورزی شهرستان سمیرم با بیان اینکه برداشت سیب درختی سمیرم در دو مرحله انجام میشود، به خبرنگار سرمایه گستران میگوید: برداشت سیب گلاب از خرداد آغاز میشود و تا اواسط مرداد ادامه پیدا میکند، برداشت سیب پاییزه نیز که شامل سیب رد و گلدن میشود از اواخر شهریور آغاز میشود و تا اواسط آبان ادامه پیدا میکند.
وی میافزاید: این محصول در بیشتر مناطق شهرستان سمیرم به دلیل زودرسی و استفاده از منابع آبی اول فصل، نسبت به ارقام رد و گلدن کمتر با تنش آبی روبهرو شده است.
سرپرست جهاد کشاورزی سمیرم تصریح میکند: باغداران سمیرمی از یکهزار هکتار باغ، ۱۵ هزار تن سیب گلاب برداشت و روانه بازار میکنند که این میزان نسبت به سال گذشته تا حدودی افزایش داشته است.
واعظی عنوان میکند: در سال جاری سیب گلاب با قیمت ۴۰ تا ۱۰۰ هزار تومان در میادین میوه و ۱۰ تا ۳۰ هزار تومان بسته به کیفیت و زمان برداشت سیب در باغات به فروش میرسد که سال گذشته به مبلغ ۲۰ تا ۳۰ هزار تومان در میادین و ۱۰ تا ۱۵ هزار تومان در باغات به فروش میرسید.
وی تصریح میکند: در سال جاری حدود ۲۰۰ هزار تن سیب پاییزه شامل ارقام مختلف رد و گلدن از باغات سمیرم برداشت شد که نسبت به سال گذشته تفاوت چندانی نداشته، اما به دلیل تنش آبی و گرمای تابستان مقدار سیب درجه سه بیشتر از سال گذشته و حدود ۲۰ درصد بوده است که البته سیب درجه سه راهی صنعت فراوری میشود و از کل مقدار تولید ۶۰ درصد سیب درجه دو و ۲۰ درصد سیب درجه یک و ممتاز است.
سرپرست جهاد کشاورزی سمیرم اضافه میکند: تنش گرمایی شدید تابستان سال گذشته و تنش آبی باعث شد که درصد سیب ضایعاتی، صنعتی و درجه دو افزایش پیدا کند.
واعظی اضافه میکند: طی برآورد صورت گرفته از ۲۰۰ هزار تن سیب تولیدی تاکنون حدود ۵۰ هزار تن به کشورهای هدف صادر و ۱۵ درصد از کل تولید، جهت مصارف تازهخوری روانه میادین میوه و تره بار میشود و مابقی در سردخانههای سمیرم، استان و کشور جهت فصل زمستان و عید ذخیره سازی و روانه بازار میشود.
وی میگوید: امسال برخی از باغداران، سیب درجه یک باغات خود را تحویل سورتینگ و انبار بازرگانی ارجمندی و با قیمت تعیین شده ۱۴ هزار تومان و سیب درجه دو را با قیمت هفت هزار تومان میدادند که مجموع ظرفیت سردخانههای سمیرم حدود ۹۰ هزار تن است و در این فصل و جهت امورات برداشت و جمعآوری محصول سیب درختی بیش از ۱۵۰۰۰ نفر کارگر در روز از چند استان کشور مشغول فعالیت است.
مشکلات باغداران سمیرمی یکی دوتا نیست
کیارش سامی، کارشناس تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی سمیرم مشکلات اصلی باغداران را هزینههای بالای نهادههای تولید از جمله کود و سم و عدم دریافت تسهیلات و اعتبارات دولتی دانست و میگوید: نظارت بر افزایش قیمت نهادهها باید بیش از بیش صورت پذیرد.
وی میافزاید: جهاد کشاورزی یک نهاد خدماتی هست و تا وقتی که در این خصوص سرمایه و اعتبارات لازم را نداشته باشد نمیتواند کار و خدمتی شایسته قشر زحمتکش کشاورز ارائه بدهد.
کارشناس تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی سمیرم خاطرنشان میکند: یکی از مشکلات تولید سیب درختی، هزینههای بالای تولید است و باغدارانی که توانایی عرضه مستقیم سیب به میادین میوه و تره بار را ندارند، سود زیادی از فروش آن کسب نمیکنند.
به گزارش سرمایه گستران، از جمله مشکلاتی که کشاورزان در سال زراعی جاری با آن روبرو بودند تنش گرمایی شدید، تنش آبی، کمبود کارگر در فصل برداشت محصول و حادثه غیر مترقبه وزش باد شدید در روزهای برداشت محصول بود که این مورد باعث ریزش حجم زیادی از سیب تولیدی کشاورزان و ایجاد خسارت فراوان به محصول شد.
مشکل افزایش هزینههای تولید که باغداران هر ساله با افزایش تورم با این مورد مواجه هستند شامل هزینههای مرحله برداشت از جمله هزینههای کارگری و جمعآوری محصول و هزینههای مرحله داشت محصول از جمله خرید نهادههایی مثل کود و سم را شامل میشود.
همچنین سال جاری گرمای شدید و دمای بالا بر فیزیولوژی (عکسالعمل گیاه نسبت به محیط)، مورفولوژی (اندام داخلی گیاه) و فتوسنتز گیاهان تأثیر منفی گذاشته و باعث کاهش اندازه (سایز) و رنگ گیری میوه شده است.
یکی از نظریههای کارشناسی شده در خصوص تعیین نرخ محصول سیب درختی با توجه به هزینههای موجود و قیمت فروش سیب به شرح ذیل میباشد:
(همانگونه که دولت گندم را برای کل کشور یک محصول استراتژیک اعلام کرده و هر ساله قیمت تضمینی برای این محصول مشخص میکند هر محصول را بر اساس میزان تولید در هر منطقه استراتژیک اعلام کند و قیمت تضمینی و کارشناسی شده مشخص شود؛ مثلاً با توجه به اینکه سیب محصول اصلی سمیرم هست پس دولت برای این منطقه بر اساس کار کارشناسی شده و میزان هزینهها قیمت مشخص کند.)
همچنین در خصوص بیمه کشاورزی و تشویق کشاورزان به بیمه محصولات خود تذکر کارشناسان بیمه و جهاد کشاورزی بر این است که با توجه به اینکه بیمه باغات تنها راه جبران خسارت است کشاورزان نسبت به بیمه باغات خود اقدام نمایند. شایان ذکر است که در سال جاری حدود ۵۰۰۰ هکتار باغات تحت پوشش بیمه قرار گرفتند که نسبت به سالهای اول بیمه حدود یک سوم شده و یکی از دلایل اصلی عدم استقبال باغداران به این امر مهم متأسفانه عدم دریافت خسارت واقعی است.
منبع خبر : ایمنا