اخبار استان ها

تپه تاریخی چغاگلان ثبت جهانی می‌شود

به گزارش خبرگزاری سرمایه گستران از ایلام، فرزاد شریفی امروز_چهارشنبه سوم اردیبهشت _ در جمع خبرنگاران اظهار کرد: تپه باستانی چُغاگُلان در شهرستان مهران استان ایلام یکی از کهن‌ترین مراکز استقرار انسان و مهد نخستین تجربه‌های کشاورزی و یک‌جانشینی در ایران با پیشینه بیش از ۱۱ هزار سال، این روزها به مرکز توجه محققان و باستان‌شناسان داخلی و خارجی بدل شده و تلاش‌ها برای ثبت جهانی این محوطه تاریخی در جریان است.

وی افزود: این تپه باستانی در نزدیکی روستای «گُلان» شهرستان مهران از جمله محوطه‌های کم‌نظیری است که دیرینه‌شناسان آن را به عنوان سرآغاز زندگی یک‌جانشینی و کشاورزی در فلات ایران می‌شناسند.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان ایلام گفت: به گفته سرپرست گروه دیرینه‌شناسان این تپه، بقایای کشف‌شده در این محوطه نشان‌دهنده حضور مردمانی متعلق به عصر نوسنگی است که در حدود ۱۱ هزار سال پیش برای نخستین‌بار در این منطقه به کشت دانه‌هایی همچون گندم و جو و همچنین کشت حبوبات از جمله عدس روی آورده‌اند.

فناوری پُخت گچ، نخستین‌بار در منطقه چغاگلان شکل گرفته است

شریفی خاطرنشان کرد: بر اساس اعلام اعضای گروه، کشف بقایای گچ پخته در این محوطه نشان می‌دهد که فناوری پُخت گچ، نخستین‌بار در این منطقه شکل گرفته است.

وی ادامه داد: از دیگر یافته‌های قابل توجه، ابزارهای سنگی با لبه‌های تیز است که بر اساس ارزیابی باستان‌شناسان برای کاربری‌هایی همچون درو کردن غلات، برش محصولات کشاورزی، دباغی و حتی کشتن و شکار حیوانات به‌کار می‌رفته است، شاخ‌های بُز کوهی نیز در جای جای این محوطه کشف شده که حکایت از بهره‌برداری انسان‌های نخستین از منابع طبیعی آن دوران دارد.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان ایلام عنوان کرد: شواهد معماری و یافته‌ها، چغاگلان را به یکی از کم‌نظیرترین محوطه‌های باستانی مربوط به هزاره نهم پیش از میلاد تبدیل کرده است؛ محوطه‌ای که حتی پیش از اختراع سفال، نشانه‌های سکونت و فعالیت انسانی را آشکار می‌سازد.

شریفی اضافه کرد: تاکنون سه فصل کاوش باستان‌شناسی در این تپه انجام شده است و یافته‌های جدید حاصل از این پژوهش‌ها نقش به سزایی در شناخت تاریخ تمدن بشری در منطقه غرب ایران ایفا می‌کند.

وی افزود: با توجه به اهمیت و ارزش این محوطه، پرونده ثبت جهانی تپه باستانی چغاگلان در دست تهیه است و پس از تکمیل برای ثبت در فهرست میراث جهانی یونسکو ارائه خواهد شد.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان ایلام از برنامه‌ریزی برای تبدیل این محوطه ارزشمند به موزه‌ای روباز برای بازدید پژوهشگران و علاقه‌مندان تاریخ و گردشگران خبر داد.

شریفی بیان کرد: چغاگلان به سبب گستره، پیشینه و نوع یافته‌های باستان‌شناسی، در زمره مهم‌ترین و منحصربه‌فردترین محوطه‌های پیشاتاریخ ایران قرار دارد و ثبت جهانی آن می‌تواند گامی مهم در شناخت میراث فرهنگی و تاریخی کشورمان باشد.

وی اظهار کرد: با ادامه کاوش‌ها و مستندسازی یافته‌های جدید، مقدمات ثبت جهانی تپه باستانی چغاگلان هر چه زودتر فراهم شود.

تپه باستانی چُغاگُلان یکی از محوطه‌های ارزشمند مربوط به دوره نوسنگی پیش‌ازسفال ایران است

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان ایلام گفت: به گفته کارشناسان، شواهد به‌دست آمده از این محوطه نقش مهمی در شناخت سیر تحول تمدن انسانی، کشاورزی و سکونت‌گاه‌های اولیه در منطقه غرب ایران ایفا می‌کند و تبدیل آن به یکی از قطب‌های مطالعات باستان‌شناسی در کشور، افق تازه‌ای برای جذب گردشگر و پژوهشگران بین‌المللی خواهد گشود.

شریفی خاطرنشان کرد: تپه باستانی چُغاگُلان یکی از محوطه‌های ارزشمند مربوط به دوران پیش از تاریخ و دوره نوسنگی پیش‌ازسفال ایران است که در دو کیلومتری جنوب سد انحرافی امیرآباد و نزدیکی روستای گُلان، بخش صالح‌آباد از توابع شهرستان مهران واقع شده است.

وی ادامه داد: شناسایی این محوطه به اوایل دهه ۱۳۷۰ بازمی‌گردد، زمانی که کارکنان سد امیرآباد هنگام عملیات عمرانی به بقایای این تپه برخورد کردند و این مجموعه در آن زمان به همت «علی‌محمد خلیلیان» به جامعه باستان‌شناسی کشور معرفی شد و نخستین گام‌های حفاظتی و تعیین عرصه و حریم تپه، در سال ۱۳۷۹ با تلاش‌های جبرئیل نوکنده انجام شد.

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی ایلام اضافه کرد: مرحله تازه کاوش باستان‌شناسی تپه چغاگلان نیز از سال ۱۴۰۲ به سرپرستی حجت دارابی و با حمایت اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان آغاز شده و همچنان ادامه دارد.

به گزارش سرمایه گستران، تپه تاریخی چغاگلان ۱۰ مهر ۱۳۸۰ با شماره ثبت ۳۹۸۵ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است و جایگاه ویژه‌ای در مطالعات باستان‌شناسی منطقه غرب کشور دارد.

منبع خبر : ایمنا

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا