جایزه دانشمند برجسته بین المللی در شیمی سبز به محقق ایرانی رسید
به گزارش پایگاه خبری سرمایه گستران و به نقل از ایرنا، دکتر ‘علی ملکی’ متولد ۱۳۵۸ میانه که مولف بیش از ۱۲۰ مقاله علمی ISI و کنفرانسی است، در تالیف یک کتاب تخصصی لاتین در انتشارات بین المللی مشارکت و همکاری داشته و دهها پروژه و طرح تحقیقاتی ملی با رویکرد زیست محیطی و شیمی سبز اجرا کرده است.
راهنمایی و مشاوره چندین پایان نامه کارشناسی ارشد و دکتری نیز جزو فعالیت های علمی وی به شمار می آید.
جایزه دو سالانه دانشمند برجسته بین المللی و جوان نخبه در زمینه شیمی سبز و کاربردی به همت انجمن بین المللی شیمی محض و کاربردی راه اندازی شده است و اولین دوره آن در سال ۲۰۱۰ به یک دانشمند الجزایری اعطا شد.
یک دانشمند جوان هندی و یک دانشمند جوان از کشور برزیل به ترتیب در سال های ۲۰۱۲ و ۲۰۱۴ موفق به دریافت این جایزه بین المللی شدند و چهارمین دوره این جایزه نیز در سال ۲۰۱۶ به ‘علی ملکی’ تعلق گرفت.
ملکی روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا درخصوص جزییات دریافت این جایزه بین المللی اظهار داشت: این جایزه به بهترین فعالیت های علمی رشته شیمی که به لحاظ بنیادی (تولید مقالات علمی) و به لحاظ کاربردی (طرح های تحقیقاتی، ثبت اختراع و ابداعات و پایان نامه های دانشجویی) و با درنظر گرفتن جنبه های زیست محیطی و نیازهای بشری تحت نظر یکی از دانشمندان جوان زیر ۴۵ سال انجام گرفته است، اهدا می شود.
وی توضیح داد: انجمن آیوپاک، هر دو سال یکبار، طی فراخوانی از دانشمندان برجسته ISI از سراسر جهان درخواست می کند که دانشمندان جوان دارای فعالیت های برجسته علمی در شیمی سبز و کاربردی را به این انجمن معرفی کنند و پس از بررسی افراد معرفی شده، این دانشمندان باید به اجماع، فردی که بیشترین امتیاز را کسب کرده است به عنوان دانشمند برجسته بین المللی حائز شرایط دریافت جایزه به انجمن معرفی کنند که در مورد من نیز همین روال طی شد.
ملکی خاطرنشان کرد: انجمن بین المللی شیمی محض و کاربردی در اعطای این جایزه به من، شاخص های مختلفی را عنوان کرده است که از آن جمله می توان به ‘استفاده از حلال های پاک، غیر سمی و بی ضرر برای انسان و محیط زیست همچون مایعات یونی’، ‘استفاده از کاتالیست های ناهمگن قابل بازیافت’، ‘استفاده از دانش چند جزئی با هدف اقتصاد بهینه اتمی و کمترین هدررفت مواد اولیه و تولید محصولاتی با راندمان های بسیار بالا’ و ‘نانو مواد مغناطیسی و کامپوزیتی’ اشاره کرد که تمامی این موارد در فعالیت های من مدنظر قرار گرفته بود.
مراسم اعطای این جایزه بین المللی به دکتر ‘علی ملکی’ شهریور ماه امسال در ایتالیا برگزار خواهد شد.
‘شیمی سبز’ یا شیمی پاک و پایدار، عبارت است از طراحی فرآوردهها و فرآیندهای شیمیایی که بهکارگیری و تولید مواد آسیبرسان به سلامت آدمی و محیط زیست را کاهش میدهند یا از بین میبرند.
هدف از شیمی سبز، طراحی محصولات و فرایندهایی است که با محیط زیست سازگار بوده و خطرات ناشی از مواد شیمیایی را به حداقل برساند.
** آیوپاک
اتحادیهٔ بینالمللی شیمی محض و کاربردی International Union of Pure and Applied Chemistry که آیوپاک IUPAC کوتاهشدهٔ آن است، یک سازمان غیردولتی است که در سال ۱۹۱۹ میلادی بهدنبال نشستهای بینالمللیِ شیمی کاربردی به منظور ارتقای دانش شیمی پایهگذاری شد. اعضای این اتحادیه را انجمنهای شیمی ملی تشکیل میدهند.
دفتر مرکزی این تشکل که عضوی از آکادمی بینالمللی علوم International Council for Science بهشمار میرود، در «پارک تحقیقاتی مثلث» در کشور آمریکا قرار دارد.