جزئیات توافق ریلی ایران و عراق / خط آهن شلمچه-بصره تکمیل میشود
به گزارش پایگاه خبری سرمایه گستران، روز گذشته _چهارشنبه شانزدهم فروردین ۱۴۰۲ _ مهرداد بذرپاش با «رزاق محیبس السعداوی» وزیر حمل و نقل جمهوری عراق و هیئت همراه در ساختمان شهید دادمان دیدار و گفتوگو کرد.
در این دیدار در خصوص راهآهن شلمچه – بصره به طول ۳۲ کیلومتر مسیر ریلی و احداث پل متحرک روی آن تصمیمگیری شد.
طبق تصمیمات اتخاذ شده در این دیدار دوجانبه، مقرر شد جمهوری عراق در اسرع وقت و حداکثر تا پایان ماه مبارک رمضان، نسبت به تحویل زمین مورد نظر جهت شروع عملیات اجرایی مینروبی به طرف ایرانی اقدام کرده تا جمهوری اسلامی ایران عملیات مینروبی را آغاز کند.
همچنین احداث زیرسازی و روسازی و ابنیه مورد نیاز مسیر توسط راهآهن جمهوری عراق انجام خواهد شد.
از دیگر موضوعات مورد توافق عبارت است از احداث یک پل روی اروند رود (شطالعرب) با یک دهانه بازشو توسط راهآهن جمهوری اسلامی ایران. در این راستا کشور عراق ظرف یک ماه زمینهای طرفین پل را جهت شروع عملیات اجرایی تحویل راهآهن جمهوری اسلامی ایران خواهد داد.
مقرر شد تا عملیات احداث خط راهآهن، ابنیه، و ایستگاهها توسط کشور عراق انجام شود. احداث پل نیز توسط کشور ایران به صورت هم زمان انجام شود. به نحوی که کل پروژه حداکثر ظرف ۱۸ ماه توسط دو کشور به پایان برسد. چنانچه طی فرآیند مطالعات و احداث پل نیز نیاز به زمان بیشتری داشته باشد، براساس تفاهمهای بعدی باشد. همچنین کشور عراق اعلام کرد که بهرهبرداری از خط ابتدا به شکل مسافری خواهد بود.
در این نشست مقرر شد تا نقشه جامع همکاری حمل و نقلی در بخشهای مختلف ریلی، جادهای، دریایی، هوایی تنظیم و در کمیته مشترک حمل و نقل ملاک عمل قرار گیرد.
مهرداد بذرپاش، وزیر راه و شهرسازی در حاشیه دیدار و گفتوگو با «رزاق محیبس السعداوی» وزیر حمل و نقل عراق در ساختمان دادمان در جمعبندی توافقهای حاصله در خصوص موضوعات مختلف حوزه حمل و نقل با اعلام اینکه امروز میزبان وزیر حمل و نقل عراق و هیأت همراه بوده است، اظهار کرد: جمهوری اسلامی ایران به دلیل همجواری با کشور عراق و مرزهای مشترک با آن کشور پروژههای قابل توجهی در حوزه حمل و نقل برای گسترش همکاریها در دستور کار دارد.
آغاز عملیات مینروبی مسیر راهآهن شلمچه – بصره بعد از ماه رمضان توسط جمهوری اسلامی ایران
وی با اشاره به سفر کوتاه وزیر حمل و نقل عراق به ایران در خصوص توافقات حاصله بین دو کشور توضیح داد: پروژه راهآهن شلمچه – بصره پروژهای است که سالهای سال معطل مانده بود که یکی از موضوعاتی بود که امروز در خصوص آن، دو کشور تصمیمگیری کردند.
وزیر راه و شهرسازی ادامه داد: با توجه به اینکه این منطقه از شلمچه و از ابتدای خاک عراق در زمان جنگ مین گذاری شده بوده است در توافق با وزیر حمل و نقل عراق مقرر شد تا در کوتاهترین زمان زمین تحویل دولت ایران شود تا با اولویت بعد از ماه مبارک رمضان عملیات مینروبی توسط جمهوری اسلامی ایران انجام شود.
آغاز احداث مسیر ریلی راهآهن شلمچه-بصره و پل متحرک توسط عراق و ایران
بذرپاش توافق بین دو کشور را شامل آغاز احداث مسیر ریلی ۳۲ کیلومتری شلمچه – بصره توسط جمهوری عراق مطرح کرد و گفت: در مسیر ریلی ۳۲ کیلومتری که توسط عراق احداث خواهد شد رود شطالعرب وجود دارد که مقرر شد تا جمهوری اسلامی ایران احداث پل متحرک بر روی رودخانه شطالعرب را انجام دهد که ساخت این پل به شکل موازی همراه با احداث مسیر ریلی توسط دولت عراق، توسط جمهوری اسلامی ایران آغاز خواهد شد.
به گفته وی، مقرر شده است تا زمینهای مورد نیاز اطراف رودخانه شطالعرب برای احداث پل در اختیار جمهوری اسلامی ایران قرار بگیرد و طرف عراقی متعهد شد این امر هرچه سریعتر انجام شود.
وزیر راه و شهرسازی کشورمان تصریح کرد: توافق شد تا این مسیر ریل و احداث پل متحرک روی رود شطالعرب، ظرف یکسال و نیم به اتمام برسد. همچنین چنانچه در حین انجام کار قدری زمان طولانیتر شد توافق لازم بین دو کشور انجام خواهد شد.
بذرپاش با اعلام اینکه عملیات اجرایی احداث مسیر ریلی و پل بلافاصله بعد از ماه رمضان آغاز خواهد شد یادآور شد: مسیر ریلی توسط ایران احداث شده و هم اکنون به نقطه صفر مرزی رسیدهایم.
وی اظهار امیدواری کرد تا در زمان مقرر این مسیر ریلی حائز اهمیت برای جمهوری اسلامی ایران تکمیل شده و به بهرهبرداری برسد.
موضوعات جادهای، دریایی و هوایی و ریلی بین دو کشور ایران و عراق در کمیته مشترک پیگیری میشود
وزیر راه و شهرسازی همچنین در خصوص دیگر توافقها در حوزه حمل و نقل بین دو کشور اعلام کرد: در این نشست دو کشور بین دو کشور ایران و عراق توافق شد تا تا نقشه جامع همکاری حمل و نقلی در بخشهای مختلف ریلی، جادهای، دریایی تنظیم شود تا کارهای مشترک بین دو کشور طبق نقشه جامع انجام شود.
بذرپاش از جمله این توافقات را که در دستور کار قرار گرفته است شامل لایروبی اروند و جاده خسروی به بغداد و تسهیل ترانزیت بین دو کشور برشمرد.
به گفته وی، لایروبی کشتیهای مغروقه و سایر لایروبیهای موردنیاز از جمله توافقات دیگر این نشست بین دو کشور ایران و عراق بود و مقرر شد تا این موضوعات در کمیته مشترک پیگیری شود.
همچنین وزیر راه و شهرسازی کشورمان موضوع دیگر مورد بحث در این نشست را موضوع جادهای و تکمیل راهآهن و مسیر جادهای مرز خسروی به بغداد برشمرد.
پیگیری موضوع ترانزیت کامیونهای دو کشور از طریق وزارت اقتصاد و امور دارایی
بذرپاش با اشاره به اینکه ایران با عراق چهار مرز مشترک مهم دارد که شامل مرزهای مهران، چذابه، شلمچه و خسروی است، توضیح داد: هرکدام از این مرزها اهمیت خاص خود را دارد. برخی از این مرزها، مرزهای ترانزیتی ما هستند. از آنجایی که موضوع ترانزیت مربوط به وزارت اقتصاد و مالیه عراق است، مقرر شد تا از طریق وزارت اقتصاد و امور دارایی موضوع ترانزیت کامیونهای باری دنبال شود.
سرمایه گستران