پایگاه خبری سرمایه گستران-بینایی یکی از چیزهایی است که بیشتر افراد معمولاً از آن غافل می شوند و زمانی متوجه می شوند که دیگر دیر است. چشم هم درست مانند سایر اندام های بدن مانند قلب و معده، نیازمند مراقبت و رسیدگی و تغذیه مناسب است. میلیون ها نفر در دنیا از بیماری های گوناگون چشم رنج می برند مانند آب مروارید و تباهی لکه زرد (دژنراسیون ماکولا). تغذیه نقش مهمی در تمام سلول های بدن ایفا می کند و سلول های چشم نیز مستثنی نیستند. تغذیه نادرست و ضعیف می تواند سالهای بعد مشکلاتی برای چشم ایجاد کند. برای همین لازم است تغذیه ای درست داشته باشید تا از چشمهایتان در برابر آسیب ها مراقبت کنید و به مرور دچار کاهش بینایی نشوید.
تغذیه مناسب سلامت چشم
چشمهای شما نیازمند مواد مغذی خاصی است تا در بهترین حالت خود باشد و دچار اختلال نشود. آنتی اکسیدان ها معمولاً بخشی از مواد مغذی هستند که از چشم ها محافظت می کنند؛ زیرا مانع ایجاد مولکول های سمی به نام رادیکال های آزاد شده و در نتیجه به بافت ظریف و حساس چشم آسیبی وارد نمی شود. ویتامین آ
به فرم فعال ویتامین A رتینول هم گفته می شود. ویتامین آ برای حفظ سلامت چشم ضرورت دارد و به بدن کمک می کند رتینوئید رنگدانه که نقش مهمی در مکانیسم بینایی دارد تولید نماید.
ویتامین آ مخصوصاً در نور کم، کیفیت بینایی را حفظ می کند. کمبود ویتامین آ باعث بیماری به نام شبکوری می گردد.
ویتامین آ را می توان در منابع گوناگون غذایی پیدا کرد، مخصوصاً در میوه های رنگی (زرد و نارنجی و سبز) و سبزیجاتی مانند کدو، هویج، طالبی، سیب زمینی شیرین، اسفناج، بروکلی و سایر سبزیجات برگ تیره.
ویتامین ث
آنتی اکسیدان دیگری که برای سلامت چشم مهم است ویتامین ث یا اسید اسکوربیک می باشد. ویتامین ث به عنوان یک آنتی اکسیدان، عملکرد اصلی اش پیشگیری از آسیب های رادیکال آزاد به بافت های بدن است. محققان دپارتمان چشم پزشکی در دانشکده پزشکی زنجان کشف کردند که میزان ویتامین ث پلاسما در افراد مبتلا به آب مروارید در مقایسه با افرادی که این مشکل را ندارند، پایین تر است. متداول ترین منابع ویتامین ث، مرکباتی مانند پرتقال، لیمو و گریپ فروت می باشد. منابع غیرمرکباتی هم شامل توت فرنگی، خربزه درختی، بروکلی، گوجه فرنگی و فلفل قرمز و سبز می شود.
لوتئین و زآگزانتین
لوتئین و زآگزانتین به گروه مولکول هایی به نام کاروتنوئیدها تعلق دارند و بخش عمده کاروتنوئیدهای موجود در چشم انسان را تشکیل می دهند. این دو مانند ویتامین آ و ث، به عنوان آنتی اکسیدان عمل کرده و با فیلتر کردن نورهای مضر و خیره کننده از چشمها محافظت می کنند.
دسترسی به این مواد مغذی سخت نیست چون در غذاهای متنوعی موجودند؛ زرده تخم مرغ دارای بالاترین مقدار از لوتئین و زآگزانتین است، کیوی، انگور، کدوسبز، آب پرتقال و اسفناج هم منابع خوبی از این دو ماده هستند. توصیه می شود برای دریافت بیشتر لوتئین و زآگزانتین، مصرف میوه ها و سبزی های رنگی را افزایش دهید.