اخبار استان ها

رسانه‌های بومی؛ پاسداران فرهنگ یا پیام‌آوران توسعه؟

به گزارش خبرگزاری سرمایه گستران، رسانه‌ها در مناطق بومی نقش حیاتی در حفظ و ترویج فرهنگ، زبان و هویت محلی ایفا می‌کنند. این رسانه‌ها، از جمله رادیوهای محلی، روزنامه‌های منطقه‌ای و شبکه‌های اجتماعی، به عنوان پل ارتباطی بین جامعه بومی و دنیای خارج عمل می‌کنند. آنها با پوشش اخبار محلی، انتقال سنت‌ها و ارزش‌های فرهنگی، به تقویت حس تعلق و انسجام اجتماعی کمک می‌کنند. همچنین، رسانه‌های بومی می‌توانند به عنوان ابزاری برای مقابله با تحریف‌ها و کلیشه‌های فرهنگی درباره این مناطق عمل کنند.

از سوی دیگر، رسانه‌ها در مناطق بومی می‌توانند به عنوان یک نیروی پیش‌برنده برای توسعه اقتصادی و اجتماعی عمل کنند. با اطلاع‌رسانی درباره فرصت‌های شغلی، برنامه‌های آموزشی و طرح‌های دولتی، آنها به بهبود کیفیت زندگی ساکنان کمک می‌کنند. علاوه بر این، رسانه‌های محلی می‌توانند صدای مردم بومی را به مسئولان منتقل کرده و از این طریق در سیاست‌گذاری‌ها و تصمیم‌گیری‌های محلی نقش ایفا کنند. این امر به ویژه در مناطقی که دسترسی کمتری به مراکز قدرت دارند، اهمیت دوچندان پیدا می‌کند.

در دنیای امروز که رسانه اولویت مردم شده و اثرگذار بالایی بر مخاطبان دارد، باید بتوانیم از آن در فرایند رشد و تعالی شخصی و عمومی بهره ببریم؛ در جهان امروز که رسانه‌ها به دنبال جمع کردن مخاطب و دیده شدن هستند، و می‌خواهند در مجامع بین‌المللی و منطقه‌ای بالا باشند و مطالبی در همین راستا منتشر می‌کنند؛ رسانه‌های بومی محلی پایگاه و مرکز خوبی برای مردم هستند تا مطالبات و دغدغه‌های خود را بیان کنند، در آن رسانه دیده و پیگیری شود.

در همین راستا با دو تن از فعالان رسانه‌ای و خبرنگاران محلی استان‌ها به گفت‌وگو پرداختیم که در ادامه آن را می‌خوانیم:

زینب آخوندی فعال رسانه‌ای و خبرنگار در استان قم در گفتگویی اظهار می‌کند: در کشور ما تقریباً بیشتر از ۴۰ خبرگزاری وجود دارد که تعداد آن بیشتر از خبرگزاری اتحادیه اروپاست! چراکه انبوهی از روزنامه‌های سراسری، سایت‌های خبری، پایگاه‌های خبری، رسانه‌های بزرگ و کوچک و رسانه‌هایی که در بستر شبکه‌های اجتماعی وجود دارند شکل گرفته و فعالیت می‌کنند.

وی ادامه می‌دهد: ما در عصر انفجار اطلاعات هستیم و رسانه باید ویژگی‌های خاصی داشته باشد تا بتواند ماندگار و اثرگذار باشد.

خبرنگار و فعال رسانه‌ای تصریح می‌کند: در متون و دروس دانشگاهی روزنامه‌نگاری آمده است که چند راه برای جلوگیری از مرگ رسانه و بی‌اثر شدن آن وجود دارد؛ از جمله اینکه رسانه‌ها باید تخصصی باشند یعنی در حوزه‌های خاصی تمرکز کنند، همچنین پرورش انسان رسانه و برندسازی شخصی برای تمرکز روی رسانه‌های محلی فرآیند مهمی به حساب می‌آید.

وی می‌افزاید: در انبوه رسانه‌های ملی و حتی بین‌المللی که هر کدامشان به‌دنبال اثرگذاری و دنبال جذب مخاطب هستند، یک رسانه محلی به علت اینکه اخبار و اطلاعاتش دارای ارزش خبری مجاورت است می‌تواند خیلی اثرگذار باشد.

آخوندی می‌گوید: زمانی که خبرنگار از همان منطقه و از دل همان مردم باشد، بهتر مطالبات مردم را می‌داند و کمتر تحت تأثیر بحث‌های سیاسی و جناحی قرار می‌گیرد.

در رسانه محلی بحث‌های جناحی پررنگ نیست

وی اظهار می‌کند: بیشتر رسانه‌های محلی مردم محور و شهروند محور هستند چراکه افراد خودشان دارند در آن محله و شهر زندگی می‌کنند و قطعاً با کمبودها، نقاط قوت و ضعف آشنا و آگاه هستند؛ در رسانه‌های محلی بحث‌های جناحی پررنگ نیست و بیشتر بحث‌های عملکردی، مردمی و کارشناسی پررنگ است.

فعال رسانه‌ای و خبرنگار ادامه می‌دهد: خبرگزاری سرمایه گستران نخستین خبرگزاری شهر و شهروندی است و ازآنجایی که ۹۵ درصد جمعیت استان قم در شهر قم زندگی می‌کنند در نتیجه تمرکز مسائل شهر و شهروندی و حساسیت روی مسائل بسیار زیاد است؛ به طوری که می‌بینیم در حوزه‌های مختلف از جمله فرهنگی، حوزوی، سیاسی و… خبر کار می‌شود اما حساسیت مردم و حساسیت خود اهالی رسانه روی اخبار حوزه شهروندی خیلی بالا است و اخبار شهروندی بازدید و انتشار خوبی دارند.

وی تصریح می‌کند: اکثر مردم استان قم شهرنشین هستند درهمین راستا مسائل شهر قم برایشان بسیار مهم است و به حوزه شهر و شهروندی نگاهی متفاوت می‌شود، چراکه مطابق زندگی مردم است.

آخوندی با بیان اینکه رسانه بسیار اثرگذار است، می‌افزاید: گاهی اوقات مسئله‌ای که ظرفیت حل شدنش نیز فراهم است در استان و شهر وجود دارد اما کسی آن را مطالبه نمی‌کند و همین موجب می‌شود که در اولویت‌های پایین قرار گیرد اما ما با آوردن و مطرح کردن مسائل روزمره زندگی مردم همچون حمل و نقل، عمران و… در رسانه می‌توانیم اولویت بندی پروژه‌هایی که با زندگی روزمره مردم ارتباط نزدیک دارد را بالا بیاوریم و مطالبات عمومی مردم را بیان کنیم تا مقاومت‌هایی که بعضاً در پروژه‌ها از طرف نهاد، شخص یا… وجود داشته کنار رود و دستگاه‌ها به حل و تکمیل آن مسئله بپردازند.

رسانه‌های بومی؛ پاسداران فرهنگ یا پیام‌آوران توسعه؟

نقش اساسی رسانه، مردمی بودن است نه پشت مدیر بودن

کبریا مقدس فعال رسانه‌ای و خبرنگار استان مازندران نیز در گفت‌وگو با سرمایه گستران اظهار می‌کند: رسانه در مناطق بومی محلی و معرفی آئین‌های سنتی، بازی‌های بومی، بناهای تاریخی و آئین‌های مذهبیِ مناطقی چون مازندران تأثیرگذار و به خوبی عمل کرده است.

وی ادامه می‌دهد: امروز دنیا، دنیای فضای مجازی شده است و رسانه در حوزه احیای بازی و آئین‌های سنتیِ گاهاً فراموش شده ورود پیدا کرده کرد و آن‌ها را احیا کرده است.

این فعال رسانه‌ای با بیان اینکه حضور رسانه و فعالیت‌ها موجب جریان‌سازی، حفظ و احیای آئین‌ها می‌شود، تصریح می‌کند: ما در استان خود بازی یقول دوقلو نداشتیم اما خبرنگاری با چاپ کتاب و معرفی بازی‌های بومی محلی مازندران آن‌ها را به ثبت رساند. همچنین در حوزه آئین سنتی در ایام محرم برنامه‌ای به نام علم گردانی «پیرعلم» را معرفی کردیم، فیلم فرستادیم و الان در شرف بررسی کارشناسی است تا ثبت ملی شود.

رسانه باید مستقل، دغدغه‌مند، و مردمی باشد

وی می‌افزاید: در فرایند معرفی، احیا و… برخی از کارها همیشه موفق نبوده‌ایم، به طوری که در استان مازندران هنوز نتوانستیم لباس محلی مازندران را برگردانیم اما رسانه تا الان تأثیرگذار بوده است.

مقدس می‌گوید: مازندران یکی از استان‌های تولید برنج و مرکبات است، که سال‌هاست دغدغه نرخ اصلی و مصوب را دارد تا کشاورزی ضرر نکند؛ در این مسیر ما رسانه‌های محلی و بومی قلم زدیم تا پیگیری‌ها انجام شود.

وی اظهار می‌کند: نقش اساسی رسانه، مردمی بودن است نه پشت مدیر بودن… در همین راستا رسانه باید مستقل، دغدغه‌مند، و مردمی باشد، در مباحث ورود و مطالبه‌گری کند.

رسانه‌های بومی؛ پاسداران فرهنگ یا پیام‌آوران توسعه؟

به گزارش سرمایه گستران، رسانه‌های بومی محلی جایی برای شنیده شدن مطالبات مردم است؛ رسانه‌های بومی محلی می‌توانند مشکلات و مسائل استان و منطقه‌های کوچک و بزرگ شهرستانی را با ریز پردازی و جزئی پردازی به آبادی و رونق برسانند و گره‌گشای کار مردم باشند.

در این مسیر مطالبات مردم و حضور رسانه‌ها از جمله نکات مهم برای پیگیری و بهبود شرایط خواهد بود.

منبع خبر : ایمنا

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا