شناسایی ترکیبی برای جلوگیری از سرطان و پیری پوست
به گزارش پایگاه خبری سرمایه گستران از مدیکال ساینس، اشعه «یو.وی.ای» بخشی از طیف الکترومغناطیسی است که طول موج ۳۱۵ تا ۴۰۰ نانومتر را شامل می شود. با وجودیکه این طول موج از نور خورشید سبب آسیب جدی به پوست می شود، کرم های ضد آفتاب کنونی محافظت محدودی در برابر چنین آسیبی دارند.
محققان دانشگاه «باس» با سرپرستی «شراره پورزند» به تازگی موفق به شناسایی ترکیبی شده اند که قادر به محافظت کامل در برابر اشعه «یو.وی.ای» است و از سرطان و پیری پوست جلوگیری می کند.
اشعه ماورای بنفش خورشید به سه قسمت تفکیک می شود: «یو.وی.سی» –
UVC – که طول موج ۱۰۰ تا ۲۸۰ نانومتر را تشکیل می دهد و توسط اتمسفر ازن جذب می شود. اشعه «یو.وی.ای» – UVA – که طول موج های ۳۱۵ تا ۴۰۰ نانومتر است و ۹۰ درصد اشعه ماورای بنفشی که به زمین می رسد را تشکیل می دهد و «یو.وی.بی» – UVB – که ۱۰ درصد اشعه رسیده به زمین است و شدیدتر از «یو.وی.ای» است، البته «یو.وی.ای» قابلیت نفوذ بیشتری در پوست دارد.
زمانی «یو.وی.ای» از طریق نور خورشید یا سولاریوم به پوست می تابد، سبب آسیب به رشته های کلاژن شده و لکه های قهوه ای و چروک ایجاد می شود. همچنین «دی.ان.ای» – DNA – در سطح پوست آسیب می بیند و می تواند منجر به جهش و سرطان شود.
اشعه «یو.وی.ای»، آهن مازاد موجود در میتوکندری سلول (موتورخانه سلول) را تحریک می کند و سبب تولید گونه های اکسیژن فعال می شود که عامل اصلی آسیب به پوست است.
شراره پورزند و همکارانش موفق به شناسایی ترکیبی شده اند که از واکنش آهن مازاد در برابر اشعه «یو.وی.ای» جلوگیری می کند.
این ترکیب «میتوآیرون کلاو» – mitoiron claw – نام دارد و قرار است ظرف سه تا چهار سال آینده به کرم های ضد آفتاب اضافه شود.
نتایج این تحقیقات در نشریه «این وستیگیتیو درماتولوژی» –
Investigative Dermatology – منتشر شده است.