عزای حسینی در سیستان و بلوچستان/ شور و شعور حسینی در همنشینی مردم و فرهنگ

به گزارش خبرگزاری سرمایه گستران از سیستانوبلوچستان، ماه محرم در سالجاری در شهرهای استان با جلوهای متفاوت و زیبا از عشق و ارادت به امام حسین (ع) نسبت به سالهای گذشته رقم خورد، در این ایام، جوانان و دلدادگان حسینی با شور و اشتیاق وصفناپذیری در خیابانها حضور پیدا کردهاند و با نصب پرچمهای سیاه، راهاندازی ایستگاههای صلواتی و موکبها به پذیرایی از عزاداران حسینی پرداختهاند، اقداماتی که نه تنها نشاندهنده تجدید پیمان با آرمانهای عاشورا است، بلکه بیانگر یک حرکت فرهنگی گسترده و هماهنگ در میان مردم است.
مساجد و هیئتهای مختلف در شهرهای مختلف به ویژه در شهر زاهدان یکی دو روز قبل از فرارسیدن ماه عزا، رنگو بوی محرم به خود گرفتهاند و هیئتهای مذهبی با همت و تلاش شبانهروزی برنامههای متنوع عزاداری و سوگواری را در این شبها برگزار میکنند.
این شور و شعور حسینی که در وجود مردم این دیار نهفته است در ماه محرم امسال با توجه به جنگ اخیر پررنگتر شده و مردم با تمام وجود فریاد هیهات مناالذله را سر میدهند.
نهضت امام حسین (ع)، الگویی جاودان برای همه بشریت
حجتالاسلاموالمسلمین هادی رمضانی، رئیس مرکز مدیریت حوزههای علمیه سیستان و بلوچستان و امام جمعه موقت زاهدان، فلسفه وجودی ماه محرم را اقامه دین میداندو به خبرنگار سرمایه گستران میگوید: فلسفه وجودی ماه محرم، اقامه دین است و ارتباط با اقامه دین در قالب مکتب اهل بیت (ع) است؛ از این رو محرم اهمیت به سزایی برای مؤمنان دارد.
وی با تاکید بر جایگاه محرم در احیای دین میافزاید: جایگاه محرم در نگاه دینی در واقع یک جایگاه احیا کننده است و در هر عصر و هر زمانی موجب احیای دین میشود.
رمضانی با اشاره به هدف امام حسین (ع) از قیام عاشورا که اصلاح جامعه است، اضافه میکند: دو عنصر مهم که موجب سلامت جامعه میشود، امر به معروف و نهی از منکر است و امام حسین (ع) در بیان خودشان اشاره کردهاند که برای اقامه امر به معروف و نهی از منکر قیام میکنم، ایشان تاکید کرد که این دو فریضه تنها محدود به بعد فردی نیست، بلکه شامل بُعد فردی و زندگی خانوادگی انسان و هم شامل بُعد اجتماعی، سیاسی و حاکمیتی میشود.
رئیس حوزههای علمیه استان با اشاره به قیام امام حسین (ع) در برابر حاکمیت یزید ادامه میدهد: امام حسین (ع) این اصلاحگری جامعه را با توجه به فضای زمان و حاکمیت یزید و در مقابل فسق و فجور او انجام داد و در مقابل انحراف دینی که در حاکمیت یزید به وجود آمد، قیام کرد.
وی این نهضت را الگویی برای همه زمانها میداند و میگوید: در همه زمانها میتوانیم نهضت امام حسین (ع) را برای اقامه عدل و اقامه حاکمیت دینی براساس سیره نبوی و امیرالمومنین (ع) الگوی خودمان قرار دهیم.
رمضانی همچنین با تاکید بر ضرورت شناخت دقیق مکتب امام حسین (ع) میافزاید: ما نیز در این شرایط بینیاز از مکتب امام حسین (ع) نیستیم و باید شناخت درست و دقیقی نسبت به مکتب ایشان داشته باشیم.»
وی مسئولیت خطبا و مداحان را در تبیین درست آموزههای اسلامی به ویژه در این برهه حساس تاریخی بسیار مهم میداند و هشدار میدهد: اشعار و مصائبی که مداحان برای مردم میخوانند باید مستند باشد و خالی از مطالبی باشد که هیچگونه مستند دینی ندارد.
وی در پایان میافزاید: هیئتها و مسئولان بیشتر به مسئله شور هیئت توجه دارند و باید به گونهای باشد که در این ایام هم به شور حسینی و هم شعور حسینی توجه داشته باشند و آن شور باید مقدمهای برای شعور حسینی باشد، چرا که اگر شعور حسینی احیا نشود صرف اینکه یک شور حسینی باشد فایده و هدف اصلی حاصل نمیشود.»
محرم حماسی در سیستان و بلوچستان
حجتالاسلام سعید جانآبادی، معاون فرهنگی ادارهکل تبلیغات اسلامی استان با بیان اینکه برنامههای ماه محرم سالجاری با سه خط محتوایی امید آفرینی، مقابله با تحریف روایتها و روایت درست و واقعی اجرا میشود و بنا داریم با اجرای برنامههای مختلف و مؤثر یک محرم حماسی را رقم بزنیم، به خبرنگار سرمایه گستران میگوید: توزیع ارزاق، شامل برنج، گوشت، مرغ و شکر به صورت حواله تنظیم بازار، همچون سالهای گذشته به هیئتها، مساجد و تشکلهای مردمی اختصاص پیدا کرده است و تا پایان ماه صفر ادامه خواهد داشت.
وی با اشاره به طرح مردمی «هزار سنگر» میافزاید: این طرح با شعار «امت واحد، دشمن واحد» و متناسب با زیست بوم مردم استان طراحی شده و قرار است در بخش کار فرهنگی و جهاد تبیین فعالیت کند.
جانآبادی همچنین از تولید برنامه بلوچی «حقه گپ» ویژه مردم اهلسنت و اجرای برنامههایی همچون «آئینه احلام» خبر میدهد و میگوید: نظارت و کنترل بر سخنرانیها و مداحیهای ماه محرم و صفر نیز به صورت جدی در دستور کار این ادارهکل قرار دارد.
تاکید بر توجه به سلامت و بهداشت در ایام نذریدهی
سحر شهریاری، مدیر سلامت محیط و کار دانشگاه علوم پزشکی زاهدان هم با اشاره به اهمیت رعایت بهداشت در پخت و توزیع نذورات به خبرنگار سرمایه گستران میگوید: هرگونه پخت و پز باید در مکانهایی با شرایط بهداشتی انجام شود و همه افراد درگیر در فرایند تهیه و توزیع آب و غذا باید دارای کارت بهداشت بوده و بهداشت فردی را رعایت کنند.
وی میافزاید: مواد خام مورد استفاده باید از نوع بهداشتی و دارای تأییدیه باشد و فراوردههای دامی مورد استفاده باید بستهبندی شده یا از مراکز مجاز ذبح تهیه شده باشند که تحت نظارت سازمان دامپزشکی قرار دارند.
شهریاری با تأکید بر اینکه بسیاری از هیئتها غذا را چند ساعت پیش از توزیع بستهبندی میکنند که این کار ممکن است منجر به رشد میکروارگانیسمها و تهدید سلامت مصرفکنندگان شود، توصیه میکند: از بستهبندی غذا بیش از دو ساعت قبل از مصرف پرهیز شود.
به گزارش سرمایه گستران، ماه محرم در سیستان و بلوچستان در سالجاری با همدلی، مشارکت گسترده مردمی، برنامههای فرهنگی هدفمند و حفظ اصول بهداشتی، جلوهای زیبا و حماسی از ارادت به سید و سالار شهیدان، حضرت امام حسین (ع) به نمایش میگذارد که یادآور زنده بودن نهضت عاشورا و استمرار آموزههای انسانی و دینی آن در سراسر ایران اسلامی است.
منبع خبر : ایمنا