علت خشک شدن درختان توس نوذر سنندج چیست؟

به گزارش خبرگزاری سرمایه گستران از کردستان، پارک جنگلی توس نوذر یکی از قدیمیترین و شناختهشدهترین تفرجگاههای داخل شهر سنندج محسوب میشود که علاوه بر ارزش طبیعی، از جنبههای تاریخی و فرهنگی نیز اهمیت دارد.
خشک شدن تعدادی از درختان این منطقه طی سالهای اخیر، چهره طبیعی و بکر این منطقه را خدشهدار کرده و نگرانیهای زیادی را در سطح جامعه، فعالان و دوستداران زیستمحیطی ایجاد کرده است.
طی سالهای گذشته کمتوجهی نسبت به این جاذبه طبیعی شهر سنندج و نبود برنامه مدون و منسجمی برای حفاظت و نگهداری از آن، موجب شده که به تدریج شاهد خشک شدن بخشی از درختان توس نوذر باشیم و همواره عکسها و فیلمهای خشک شدن درختان آن موجب نگرانی مردم شهر سنندج شده است.
دلایل دیگری نیز بر سرعت خشک شدن این درختان افزوده است که با توجه به اینکه متولی اصلی نگهداری و نظارت بر پارک جنگلی توس نوذر، شهرداری سنندج (سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهری) است، علت اصلی خشک شدن درختان آن را از رئیس این سازمان جویا شدیم.
حریق، بلای جان درختان توس نوذر
مهدی زندیه، رئیس سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهری شهرداری سنندج در گفتگویی اظهار میکند: پارک جنگلی توس نوذر دارای وسعتی بالغ بر ۶۵ هکتار است که شهرداری در سالهای اخیر اقداماتی همچون احداث آتشبر، علفزنی و برداشت گیاهان خشک را جهت پیشگیری از وقوع آتشسوزی در آن انجام داده است.
وی میافزاید: با این حال، متأسفانه هر ساله بخشهایی از این پارک جنگلی دچار حریق میشود که این حوادث عمدتاً به دلیل سهلانگاری افراد ناآگاه و در برخی موارد اقدامات عمدی برخی افراد از جمله معتادانی که در آن رفت و آمد میکنند، رخ میدهد.
رئیس سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهری شهرداری سنندج ادامه میدهد: سال گذشته نیز چند فقرە آتشسوزی در توسنوذر بە وقوع پیوست که با کمک انجمنها و سازمانهای مردم نهاد مهار شد، اما یکی از معضلات ما در بحث مهار آتشسوزی، دسترسی به قسمتهایی از توس نوذر بود که بە دلیل شرایط منطقه، امکان ورود خودروهای آتشنشانی به آن وجود نداشت.
بهکارگیری پیمانکار برای حفاظت بهتر از توس نوذر
زندیه اضافه میکند: توس نوذر بە دلیل مساحت وسیعی که دارد در بحث حفظ و نگهداری با چالشهای متعددی روبەرو است، بە همین دلیل امسال برای حفظ و نگهداری این پارک، پیمانکار در نظر گرفتە شده است.
وی میگوید: در راستای حفظ و احیای این فضای ارزشمند، شهرداری سنندج هر ساله در اواخر اسفند و اوایل بهار اقدام به بازسازی و کاشت مجدد درختان میکند که در همین راستا امسال بیش از ۲۰۰۰ چاله برای کاشت درختان حفر شده و فرآیند کاشت گونههای جنگلی نظیر بادام تلخ، زیتون تلخ، ارغوان، سرو نقرهای و کاج در حال اجرا است.
رئیس سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهری شهرداری سنندج میافزاید: همچنین در دو هفته گذشته، بیش از ۱۰۰۰ اصله نهال در نقاط مختلف پارک توس نوذر کاشته شده است.
آبرسانی به نقاطی که فاقد آب بودهاند
زندیه تصریح میکند: امسال همچنین در اقدامی مؤثر نسبت به تأمین منابع آبی، انتقال و توزیع آب کافی جهت آبیاری در محدوده توس نوذر که در سنوات گذشته فاقد آب بوده است، اقدام کردهایم و با اتمام این کار تا چند ماە آیندە شاهد چهرە جدیدی از توس نوذر خواهیم بود.
وی ادامه میدهد: علاوه بر این، سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهری شهرداری به منظور افزایش پوشش گیاهی، برنامهریزی کرده است تا در برخی نقاط پارک اقدام به بذرپاشی کند که این تصمیم با توجه به نتایج مطلوب کاشت بذر در سالهای گذشته اتخاذ شده است.
رئیس سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهری شهرداری سنندج تاکید میکند: در بحث احیای توس نوذر، انجمنهای مردمی نیز به خوبی پای کار آمدهاند و با انجمن چیاوای سنندج جلساتی را در این خصوص برگزار کردەایم.
سختی نگهداری از توس نوذر به دلیل وسعت زیاد
زندیە خاطرنشان میکند: اگرچه که توس نوذر دارای نگهبان است اما به دلیل مساحت زیادی کە این پارک دارد، نگهبان نمیتواند به همه نقاط آن دسترسی داشته باشد و آن را از همه خطرات حفظ کند.
وی اضافە میکند: به دلیل نداشتن ردیف بودجە خاص و محدودیتهای قانونی مربوط تپهها و چشمەها، با چالشهای متعددی در توس نوذر روبەرو هستیم اما در مجموع با وجود همە چالشها، امسال برای توس نوذر پیمانکار در نظر گرفتە شدە است و با انجام لولەکشی و بحث آبرسانی بە نقاط مختلف آن، شاهد تغییرات محسوسی در آینده خواهیم بود.
پارک جنگلی توس نوذر بهعنوان بخشی از هویت تاریخی، فرهنگی و زیستمحیطی شهر سنندج، نیازمند توجه ویژه و اقدامات مؤثر از سوی متولیان امر است تا از گسترش بیشتر این آسیب و صدمه به سرمایههای طبیعی شهر جلوگیری شود که در این زمینه میطلبد ادارات و نهادهای دیگری نیز شهرداری را کمک کنند.
منبع خبر : ایمنا