لزوم بازنگری در آمار جمعیتی مشهد برای تخصیص عادلانه منابع

به گزارش خبرگزاری سرمایه گستران از خراسانرضوی و به نقل از پایگاه اطلاعرسانی شورای شهر مشهد، مهدی ناصحی در نشست مشترک رئیس و جمعی از اعضای شورای اسلامی شهر مشهد مقدس با اعضای کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی با تأکید بر لزوم بازنگری در شاخصهای تخصیص منابع ملی اظهار کرد: مبنای بودجهریزی در کشور، آمار دقیق و بهروز است و اگر این آمارها واقعی نباشند، نمیتوان تصمیمگیری دقیقی در تخصیص منابع انجام داد.
وی افزود: جمعیت شهر مشهد در حال حاضر بر اساس آمار سال ۱۳۹۵ یعنی ۳.۵ میلیون نفر محاسبه میشود، در حالی که واقعیت امروز شهر بسیار فراتر از این رقم است.
رئیس شورای شهر مشهد با بیان اینکه مشهد باید سال ۱۴۰۰ سرشماری میشد تا جمعیت واقعی آن در محاسبات لحاظ شود، گفت: اکنون، علاوه بر جمعیت بومی، حدود ۴۰۰ هزار نفر اتباع خارجی مجاز در این شهر زندگی میکنند و تخمین زده میشود که جمعیت اتباع غیرمجاز بیش از دو برابر این تعداد باشد.
ناصحی افزود: همچنین بهطور میانگین روزانه ۲۰۰ هزار زائر در مشهد حضور دارند و ۲۰۰ هزار نفر نیز از شهرهای اقماری هرروز وارد شهر میشوند، این در حالی است که خدماتی به این جمعیت ارائه میشود، بدون اینکه هزینهای از آنها دریافت شود.
وی با بیان اینکه روزانه دو هزار تُن زباله در شهر مشهد جمعآوری میشود، افزود: با در نظر گرفتن همه این موارد، برنامهریزی برای مشهد باید بر مبنای جمعیت شش میلیون نفر انجام شود، نه ۳.۵ میلیون نفر؛ مشهد شهری با اهمیت بینالمللی است و اگر در حوزه فرهنگی و خدماتی حمایت نشود، حتی همین سطح موجود از خدمات هم قابل تداوم نخواهد بود.
ناصحی در ادامه با اشاره به وضعیت خاص فرهنگی این کلانشهر افزود: در مشهد ۲۲ نهاد فرهنگی فعال هستند، اما نقش دولت در این حوزه بسیار کمرنگ است و بار اصلی فعالیتهای فرهنگی بر دوش شهرداری قرار دارد.
رئیس شورای شهر مشهد گفت: انتظار داریم مجلس شورای اسلامی، بهویژه کمیسیون فرهنگی، در این زمینه ورود جدیتری داشته باشد و شهرداری را در تأمین هزینههای فرهنگی شهر یاری کند.
وی خاطرنشان کرد: مشهد از ظرفیتهایی همچون حوزه علمیه قوی، دانشگاههای معتبر و مدارس معنویتمحور برخوردار است؛ اما حفظ این جایگاه فرهنگی و معنوی نیازمند توجه ملی و حمایت مادی و معنوی است.
ناصحی افزود: در شورای اسلامی شهر مشهد مقدس آمادگی داریم در حوزههای تخصصی فرهنگی از تجربیات نمایندگان مجلس بهرهمند شویم و برای خدمت به این شهر مقدس از هیچ تلاشی فروگذار نخواهیم کرد.
در ادامه سیدحسین علوی مقدم رئیس کمیسیون ورزش و جوانان و حاشیه شهر شورای شهر مشهد مقدس به تشریح سه رویکرد اصلی شورای ششم شهرداری مشهد پرداخت.
وی با اشاره به اولویتدهی به مناطق کمبرخوردار و حاشیه شهر افزود: با تغییر مسیر بودجه شهرداری مشهد، سهم مناطق کمبرخوردار از ۱۵ به نزدیک ۵۰ درصد افزایش پیدا کرده است، این تغییر، ریلگذاری شورای ششم برای بهبود وضعیت مناطق هدف بازآفرینی و محروم است.
رئیس کمیسیون ورزش و جوانان و کمیسیون که ساماندهی حاشیه شهر را نیز برعهده دارد، افزود: پیش از سال ۱۴۰۰، تنها ۱۵ درصد بودجه شهرداری مشهد به این مناطق اختصاص پیدا میکرد، اما امروز این رقم به ۵۰ درصد رسیده است. این تصمیم با تأکید مقام معظم رهبری بر توجه به حاشیهنشینان و محرومان همسو است.
علوی مقدم، رویکرد سوم این شورا را امیدآفرینی با محوریت ورزش عنوان کرد و گفت: با اولویتدهی به مناطق کمبرخوردار، بودجه حوزه ورزش از ۳۰۰ میلیارد تومان در سال ۱۴۰۰ به بیش از دو هزار میلیارد تومان (دو همت) افزایش پیدا کرده است، ورزش به عنوان پدیدهای اجتماعی-فرهنگی، ابزاری مؤثر برای جذب نوجوانان و جوانان به فعالیتهای سالم است.
وی تأکید کرد: هزینه استفاده از سالنهای ورزشی در مشهد، یک پنجم میانگین کشوری است تا جوانان به ویژه در مناطق کمبرخوردار، امکان فعالیت رایگان یا کم هزینه داشته باشند.
عضو شورای اسلامی شهر مشهد در پایان با اشاره به جایگاه ویژه مشهدمقدس به عنوان میزبان سالانه ۳۰ میلیون زائر داخلی و هفت میلیون زائر بینالمللی از کمیسیون فرهنگی مجلس خواست تا با تصویب کار ویژه برای این شهر، حمایتهای لازم را افزایش دهد.
علویمقدم گفت: شعار شورای ششم، «جهانشهر برکت و کرامت» است و امیدواریم با همکاری مجلس، مشهدالرضا (ع) به الگویی برای توسعه متوازن و عدالت محور تبدیل شود.
منبع خبر : ایمنا