موزه آیینه و روشنایی یزد
به گزارش پایگاه خبری سرمایه گستران،ساختمان این موزه کوشکی در میان باغ است. حیاط وسیع با استخری در وسط، اتاق های گچ بری و آینه کاری شده رو به استخر، راهروهای تو در تو و حوضخانه از جاذبه های چشم نواز این بنا می باشد که در زمان پهلوی اول بنا شده است.
سبک معماری ترکیبی؛ سنتی و اروپایی شامل: اتاقهایی رو به استخر یا نشیمن بهاری، اتاق خواب، قسمت شاه نشین، حوضخانه و سرویس است. تزئینات اتاقها شامل گچبری و نقاشی روی دیوار و آیینه کاری است که حوضخانه بنا بیشترین تزئینات را دارد. درها و پنجرهها چوبی و مشبک با شیشههای رنگی است و پنجرهها بوسیله لولای جدا شونده بصورت ساده و رنگی در میآید.
عمارت این مجموعه در سال ۱۳۲۰جهت استفاده به عنوان مهمانسرای خصوصی توسط صراف زاده ساخته شد و پس از انقلاب با فتوای محمد صدوقی مصادره و به بنیاد مستضعفان تحویل و سپس در سال ۱۳۷۷تبدیل به موزه گردید. هر از چند گاهی در موزه آثار نقاشی، عکاسی و… هنرمندان یزد در حوضخانه آن به نمایش گذاشته میشود.
تزئینات زیبای آن شامل گچبری و آیینه کاری سقف ها، درهای مشبک و….است که تماماً به دست معماران هنرمند ایرانی ساخته شده است.
موزه شامل اشیاء زیر است: ۱) اشیاء روشنایی پی سوز شامل : نصبی، آویز، پایه دار، دستی ۲) شمع سوز شامل : نصبی، آویز، پایه دار، دستی ۳) نفت سوزها ۴) گاز سوزها ۵) برق سوزها ۶) مجموعه آیینهها «تعداد اشیاء : ۱۲۴مورد» قدیمیترین شی موجود در موزه پی سوزهای متعلق به دوران ساسانی است.
ونیز آثار وقفی مرحوم سید حسین حیدری (کلکسیونر یزدی) در این موزه به نمایش گذاشته شده است . در این موزه مجموعههای خطی، اسلحه، سکه، کتب، تمبر،قفل ،دهنه اسب (متعلق به هزاره دوم قبل از میلاد) و نمونههایی از برنزهای لرستان و اشیای دیگر به نمایش گذاشته شده است.
از سال ۱۳۷۷ تاکنون انواع آینه، ابزار وسایل روشنایی شامل گونه های مختلف پیه سوز و چراغ های قدیمی، انواع کبریت، قلمدان و طپانچه در این موزه به نمایش گذاشته شده اند.