پیش بینی خرید ۹ میلیون تن گندم از کشاورزان در سال زراعی آینده
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی سرمایه گستران و به نقل از پایگاه اطلاع رسانی وزارت جهاد کشاورزی، عبدالمهدی بخشنده در جمع خبرنگاران درباره تنظیم بازار محصولات کشاورزی شب عید و ایام نوروز گفت: طبق قانون، انتزاع تنظیم بازار محصولات کشاورزی به این وزارتخانه محول شده، اما بخش عمده تنظیم بازار تامین محصولات کشاورزی است.
به گفته وی، تنها مسئولیت تامین کلان ارزاق و محصولات کشاورزی مورد نیاز کشور برعهده وزارت جهاد کشاورزی است و این وزارتخانه نظارتی بر گران فروشی در سطح خرده فروشی ها ندارد.
وی اظهار داشت: موضوع گران فروشی در سطح خرده فروشی ها به سازمان تعزیرات حکومتی، سازمان نظام امور صنفی و سازمان حمایت از تولیدکنندگان و مصرف کنندگان زیر نظر وزارت صنعت، معدن و تجارت مربوط می شود که باید برای برخورد با متخلفان وارد عمل شوند.
فعالیت های تحقیقاتی محصولات تراریخته منعی ندارد
بخشنده درباره محصولات تراریخته گفت: هرگونه تحقیق و پژوهش درباره گیاهان تراریخته برای کشور ما آزاد است و هم اکنون سازمان های تحقیقاتی ما در بخش کشاورزی روی محصولات تراریخته فعالیت علمی می کنند؛ محصول تراریخته یک علم و تکنولوژی است و ما نباید از دنیا عقب بمانیم.
وی با اشاره به اینکه محصولات تراریخته به دو بخش خوراکی و غیرخوراکی تقسیم بندی شده است، افزود: درحال حاضر برخی کشورها تولید و تکثیر محصولات تراریخته غیرخوراکی همچون پنبه را رها سازی کرده اند اما روی محصولات تراریخته خوراکی همچون برنج و دانه های روغنی سختگیری می کنند.
معاون برنامه ریزی و اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی تصریح کرد: براساس قانون ایمنی زیستی باید هرگونه تکثیر و تولید محصولات تراریخته با مجوز شورای محصولات تراریخته که تحت نظر سازمان تحقیقات وزارت جهاد کشاورزی و به ریاست محمود حجتی وزیر جهاد کشاورزی است، انجام شود.
به گفته وی، رئیس سازمان مرجع ایمنی زیستی در گذشته رئیس مرکز تحقیقات بیولوژیک و عضو این شورا بوده است بنابراین ممکن است وی به عنوان صاحب نظر عضو این شورا باشد اما مجوز این محصولات تنها توسط وزیر جهاد کشاورزی صادر می شود.
معاون وزیر جهاد کشاورزی گفت: تاکنون وزیر جهاد کشاورزی هیچ مجوزی برای تکثیر و انتشار محصولات تراریخته با مصارف انسانی صادر نکرده است.
بخشنده یادآور شد: در لایحه برنامه ششم توسعه در بخش کشاورزی هیچ اشاره ای به محصولات تراریخته نشده است؛ آنچه که برخی به آن استناد می کنند مربوط به بخش علم و فناوری برنامه ششم توسعه است که هیچ ارتباطی با بخش کشاورزی ندارد.
وی اضافه کرد: اگر در ایران محصول تراریخته تولید یا وارد شود وزارت جهاد کشاورزی هیچ اطلاعی در این خصوص ندارد و اگر کسانی به هردلیلی محصول تراریخته بدون کسب مجوز قانونی تولید و وارد کنند جرم است.
ضرورت مبارزه با ورود میوه قاچاق توسط دستگاه های متولی
معاون برنامه ریزی و اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی درباره قاچاق میوه نیز گفت: سازمان مبارزه با قاچاق کالا و ارز مسئول مبارزه با کالای قاچاق از جمله میوه است و این وزارتخانه مسئول مبارزه با قاچاق میوه نیست.
به گفته وی، به طور مرتب مسئولان وزارت جهاد کشاورزی با قاچاق میوه مخالفت می کنند و مکاتباتی را با مراجع قضایی و امنیتی داشته ایم تا از ورود میوه های قاچاق جلوگیری شود اما این وزارتخانه نمی تواند از نظر اجرایی وارد عمل شود.
خرید گندم به اعتبار ۱۳۰ هزار میلیارد ریالی نیاز دارد
وی با بیان اینکه برداشت گندم در مناطق گرمسیری بوشهر و هرمزگان حداکثر از اواخر فروردین ماه شروع می شود، افزود: پیش بینی می شود ۹ تا ۱۰ میلیون تن گندم خریداری شود که این حجم گندم نیازمند اعتبار ۱۳۰ هزار میلیارد ریالی است که با توجه به وضعیت اقتصادی کشور باید تامین اعتبار شود.
وی درباره ممنوعیت واردات گندم و افزایش نرخ این محصول توسط بخش خصوصی نیز گفت: این اعداد و ارقام درباره قیمت گندم جوسازی است، اما در هر حال هرگاه محدودیت اعمال می شود احتمال افزایش قیمت بوجود می آید.
معاون وزیر جهاد کشاورزی افزود: نیاز سالانه صنف و صنعت به گندم ۱٫۵ میلیون تن است که با در نظر گرفتن نیم میلیون تن گندم اضافی برای این بخش، حدود دو میلیون تن گندم کافی است.
وی با تاکید بر اینکه وزارت جهاد کشاورزی به طور جدی از تولیدکنندگان داخلی حمایت می کند، گفت: واحدهای ماکارونی سازی، گندم ما را می خرند و با برخی فراوری ها، آن را به ماکارونی تبدیل می کنند و با ارزش افزوده ۲۰ درصدی به فروش می رسانند درحالی که باید ارزش افزوده آن ۱۰ درصد باشد.
وی اضافه کرد: بنابراین این پرسش پیش می آید که چرا روی ماکارونی وارداتی ۵۵ درصد تعرفه گذاشته اید اما انتظار دارید گندم با تعرفه صفر وارد کشور شود؟
معاون وزارت جهاد کشاورزی گفت: در حالی که طبق اطلاعات منتشر شده در پایگاه اطلاع رسانی وزارت کشاورزی ترکیه، تعرفه واردات گندم براساس نوع آن بین ۶۵ تا ۱۳۰ درصد است و یا در آمریکا به دلیل حمایت از تولیدکنندگان پسته، برای پسته ایرانی تعرفه ۳۰۰ درصدی تعیین کرده اند؛ بنابراین اینگونه نیست که کشورها مرزهای خود را به سوی واردات باز بگذارند تا هرمحصولی به کشور وارد شود.
وی درباره کاهش سطح زیر کشت گندم نیز گفت: همچنین در نظر داریم طبق برنامه به تدریج یک میلیون هکتار از سطح زیرکشت گندم کاهش یابد و آن را به سطح زیرکشت کلزا اضافه کنیم.
حمایت وزارت جهاد کشاورزی از کارخانجات آردسازی
بخشنده درباره ظرفیت بالای کارخانجات آردسازی نیز گفت: وزیر جهاد کشاورزی برای حمایت از تولید داخل در نامه ای به نعمت زاده وزیر صنعت، معدن و تجارت خواستار واردات موقت گندم با تعرفه صفر درصد برای استفاده از همه ظرفیت کارخانجات آردسازی شد که امتیاز بزرگی است.
وی درباره نظارت بر فرایند این بخش اظهارداشت: گمرک جمهوری اسلامی ایران به طور کامل بر فرایند واردات موقت گندم با تعرفه صفر درصد برای کارخانجات آردسازی نظارت دارد به طوری که اگر کسی ۵۰ هزارتن گنم وارد می کند باید در مقابل ۴۲ تا ۴۳ هزار تن آرد صادر کند که در ازای این واردات و صادرات، وثیقه ای گذاشته می شود تا تخلفی صورت نگیرد.