چادگان؛ نگین گردشگری اصفهان – سرمایه گستران
به گزارش خبرگزاری سرمایه گستران از اصفهان، شهرستان چادگان یکی از خوش آبوهواترین شهرستانها در استان اصفهان است که در طول سال میزبان گردشگران زیادی از استان اصفهان و سایر استانها است. چادگان قدمتی دیرینه در تاریخ ایران دارد و کتابهای تاریخی قدمت آن به دوران صفویه نسبت دادهاند، از دیگر نامهای قدیمی این شهرستان میتوان به پرتیکان و پاراتاک اشاره کرد.
مردم ساکن در شهرستان چادگان به زبان ترکی قشقایی صحبت میکنند و در بعضی روستاهای اطراف لرهای بختیاری ساکن هستند، با سفری به سمت روستاهای اورگان و چنارود آثاری از شیرهای سنگی را مشاهده میکنید که نشان دهنده حضور بختیاریها و عشایر در این مناطق است.
طبیعت دلنشین چادگان
وجود طبیعت جذاب و بکر در این منطقه در کنار اماکن گردشگری، این شهرستان را به یکی از قطبهای توریستی استان اصفهان تبدیل کرده و از زیباییهای این منطقه وجود دریاچه زایندهرود و چشمههای فراوان است.
یکی از پلهای تاریخی در چادگان، پل اورگان است که به وسیله شخصی به نام حاج جلیل استکی از اهالی اورگان بر روی زایندهرود بنا شده است؛ پل اورگان معماری زیبایی دارد و به وسیله سنگهای محلی و ملات گچ ساخته و با آجر تزئین شده است.
این پل دارای یازده دهانه و دوازده پایه است و در قسمت میانی طاقچهای برای آن تعبیه شده است تا در زمان طغیان رودخانه، از فشار آبی آن کم شود؛ گفته میشود این پل تاریخی یادگاری از اقوام بختیاری در چادگان است که در سال ۱۳۸۳ به ثبت ملی رسیده است.
علاوه بر آثار تاریخی زیبا در شهر ساحلی چادگان، مجتمعهای گردشی زیادی در اطراف زایندهرود قرار دارد که مقصد بسیاری از مسافران است.
یکی از مهمترین مجتمعهای گردشگری در چادگان دهکده تفریحی زایندهرود (عمران) است، در این دهکده ویلاهایی برای ارگانهای دولتی وجود دارد که از امکانات تفریحی گستردهای همچون سینما، پارکهای بازی، باشگاه ورزشی، استخر، زمین اسکیت و رستورانهای متنوع برخوردار است؛ قایقرانی در دریاچه زایندهرود انجام میشود و جزیره مجنون یکی از جاذبههای زیبا و دیدنی دریاچه است.
در این دهکده هر ساله با آغاز فصل بهار جشنواره اقوام ساکن در چادگان برگزار میشود که هدف از برپایی آن، آشنایی مسافران با آداب و رسوم، لباس و غذاهای محلی این شهرستان است.
در این جشنواره صنایعدستی بانوان منطقه همچون گلیمبافی و جاجیمبافی، لباسهای محلی بختیاری و ترک قشقایی، سیاه چادر و غذاهای سنتی این دو قوم ساکن در چادگان از جمله آش محلی، شله کشک، آش جو و آش رشته و کدو برانی پخته میشود.
در جشنواره اقوام محلی همچنین ساز محلی ” ساز و ناقاره” نواخته میشود و ترکهای قشقایی که لباسهای محلی بر تن دارند، همراه آن رقص محلی چپی را اجرا میکنند.
برگزاری چنین جشنوارههایی به آشنایی بیشتر گردشگران در شناخت دیگر مشاغل موجود در این شهرستان همچون خراطی و برش کاری با چوب، میناکاری روی مس و دیگر هنرهای دستی کمک کرده و موجب اشتغالزایی جوانان شده شده است.
مکانهای تاریخی چادگان
از جمله مکانهای تاریخی شهرستان چادگان، عمارت تاریخی معظم الملک است که قدمت آن به دوران قاجاریه میرسد و به واسطه آینهکاری، گچبری، کاشیکاری و هنرهای چوبی از زیباترین آثار غرب اصفهان است؛ این عمارت به خانه دکتر صالحی، خانه آنالویی و عمارت سنگی نیز معروف است.
مسجد جامع چادگان یکی از بناهای قدیمی است که در سال ۱۲۵۲ شمسی احداث شده است و بعدها چندین بار تعمیر و بازسازی شد، این مسجد معماری بسیار زیبایی دارد و از مهمترین قسمتهای تاریخی آن میتوان به سر در مسجد اشاره کرد.
مقبره کاوه آهنگر در روستای مشهد کاوه در ۱۳ کیلومتری شهرستان واقع شده است. مردم این روستا به شعر و ادبیات علاقه دارند و هرساله در کنار مقبره کاوه آهنگر مراسم شاهنامهخوانی برپا میکنند.
لباسهای محلی مردم چادگان
مردان و زنان چادگان لباسهای محلی زیبایی دارند، لباس زنانشان از جمله دامن مخملی و روسری بافته شده است و مردان لباسهایی به نام ” دن آرخالوق” به همراه کلاه نمدی و کفشهای سفید رنگی به نام ” ملیکی” به پا میکنند.
زنان، امروزه از لباسهای محلی خود بیشتر در جشن حنابندان عروسی استفاده میکنند.
در کنار ترکهای قشقایی در این شهرستان لرهای بختیاری هم زندگی میکنند که لباس محلی زیبایی دارند و به نسبت ترکها سنت لباس محلی خود را به خوبی حفظ کردهاند.
لباس زنان بختیاری شامل مینا، کله چه، دامن قر و لباس بلند میشود و مردان بختیاری از دبیت، جوقا و کلاه نمدی ” کلاه خسروی” استفاده میکنند.
سوغاتیهای پرطرفدار چادگان
بیشتر مردم چادگان به کار کشاورزی و دامپروری مشغول هستند و سوغات اصلی این شهرستان شامل محصولات کشاورزی از جمله کشک، شیر، دوغ محلی، ماست محلی، سرشیر، پنیر محلی، روغن محلی، قره قوروت، لواشک و سبزیهای کوهی است که طرفداران زیادی در بین گردشگران دارد
صالحه عباسی، خبرنگار سرمایه گستران
منبع خبر : ایمنا