اخبار استان ها

کاهش کشت سیب‌زمینی در گلستان/ بذری که با دلهره کاشته می‌شود

به گزارش خبرگزاری سرمایه گستران در گلستان، این خطه به واسطه برخورداری از آب‌وهوای مطلوب و خاک حاصلخیز سرزمینی مهم در صنعت کشاورزی کشورمان است و بخش عمده‌ای از کالاهای استراتژیک کشور را تأمین می‌کند.

سیب‌زمینی یکی از محصولات تولیدی استان بوده، کالایی که به دلیل فقدان مدیریت درست، بلای جان کشاورزان شده و به محصولی پرریسک و پرچالش تبدیل شده است، این روزها در دیار گلستان کشاورزان دیگر میلی به کاشت سیب‌زمینی ندارند تا جایی که بر اساس آمار سازمان جهاد کشاورزی استان، نیمی از زمین‌های کشاورزی گلستان حتی زیر کشت این محصول نرفته است.

برای این موضوع دلایل زیادی محتمل است که از جمله آن خسارت گاه و بیگاه کشاورزان از سیب‌زمینی است که خیلی مواقع به دلیل نبود بازار فروش حتی خوراک دام می‌شود، موضوع بعدی ناهماهنگی در بازارهای صادراتی و بخش‌نامه‌های خلق‌الساعه است که تاجران را نسبت به عرضه این محصول در بازارهای خارجی بی‌انگیزه کرده است.

تیر سال‌جاری بود که رئیس انجمن سیب‌زمینی‌کاران گلستان در رسانه‌ها با انتقاد به فقدان مدیریت درست مسئولان گفته بود که ۱۳۰۰ تُن سیب‌زمینی روی دست کشاورزان استان گلستان باقی مانده است، به رغم اینکه دولت قول خرید از کشاورزان را داده بود اما به دلیل نداشتن اعتبار و کمبود محل ذخیره، خریدی از سیب‌زمینی‌کاران نکرد و به این ترتیب عده زیادی از کشاورزان گلستانی دچار خسران شدند و حالا باید برای تهیه بذر، سیب‌زمینی را به چند برابر قیمتی که سال گذشته فروختند، بخرند که نیاز به نقدینگی قابل توجهی داشت و این قشر به دلیل خسارت پی در پی قادر به تأمین آن نبود، به همین خاطر کشاورزان از کاشت سیب‌زمینی منصرف شدند و عطای پرچالش آن را به لقایش بخشیدند اما حالا زمزمه‌ها از هشدار کارشناسان نسبت به بحران کمبود سیب‌زمینی در بهار به گوش می‌رسد، چراکه به طور معمول استان گلستان حدود دو ماه در سال سیب‌زمینی کشور را تأمین می‌کرد و با وجود کاهش سطح زیرکشت سیب‌زمینی امکان ایجاد مشکل در کشور می‌رود.

ناتوانی در کشت محصول

رمضان مقصودلو، رئیس انجمن سیب‌زمینی‌کاران گلستان در همین رابطه به خبرنگار سرمایه گستران می‌گوید: سطح زیرکشت ابلاغی کشت سیب‌زمینی در استان گلستان حدود پنج هزار هکتار است اما به دلیل هزینه‌های بالای کشت سیب‌زمینی، کشاورزان توان تأمین این هزینه‌ها را ندارند.

وی با بیان اینکه کشت سیب‌زمینی در هر هکتار ۳۰۰ میلیون تومان برای کشاورز هزینه دارد، می‌افزاید: تنها خرید نهاده و کود سیب‌زمینی در هر هکتار ۱۵۰ میلیون تومان هزینه دارد که تهیه آن برای بسیاری از کشاورزان امکان‌پذیر نیست، علاوه بر آن برخی از کشاورزان سال گذشته به دلیل قیمت بسیار پایین سیب‌زمینی دچار ضرر و زیان شدند که این موضوع نیز موجب کاهش رغبت آن‌ها به کشت سیب‌زمینی شده است.

رئیس انجمن سیب‌زمینی‌کاران گلستان زمان برداشت سیب‌زمینی در استان را اوایل خرداد می‌داند و ادامه می‌دهد: بیش از یک ماه، سیب‌زمینی تازه‌خوری مورد نیاز کشور از طریق گلستان تأمین می‌شود و بدون شک کاهش کشت سیب‌زمینی در استان می‌تواند مشکلاتی را در بازار ایجاد کند.

مقصودلو اضافه می‌کند: طبق الگوی کشت استان، کشاورزان می‌توانند تا سقف پنج هزار هکتار سیب‌زمینی کشت کنند اما سال‌جاری تنها برای دوهزار هکتار قرارداد بسته شده است.

وی تنها راه‌حل این مشکل را پرداخت تسهیلات بانکی ارزان‌قیمت بدون احراز معدل می‌داند و می‌افزاید: بانک‌ها این وام را در اختیار کشاورزان پیشرو و با سابقه‌ای که همه ساله سیب‌زمینی کشت می‌کردند، قرار دهند تا در زمان باقی‌مانده اقدام به کاشت کنند.

صادرات تا سال آینده آزاد است

به باور کارشناسان آنچه سیب‌زمینی‌کاران را از خسارت نجات می‌دهد، آزادسازی صادرات این محصول و دوری دولت از تصمیمات ناگهانی و خلق‌الساعه است، از این رو رئیس اتاق بازرگانی مژده صادرات سیب‌زمینی تا آذر سال آینده را می‌دهد.

امیر یوسفی، رئیس اتاق بازرگانی گرگان خسارت کشاورزان از سیب‌زمینی در سال زراعی گذشته را فقدان برنامه‌ ریزی درست در بخش فروش می‌داند و به خبرنگار سرمایه گستران می‌گوید: تا آذر سال آینده مانعی برای صادرات وجود ندارد.

وی ادامه می‌دهد: تاجران سیب‌زمینی از ناهماهنگی صادرات این محصول به کشورهای مقصد گلایه‌مند هستند و معتقدند از این بابت چیزی جز ضرر و زیان نصیب آنان نمی‌شوند.

یوسفی با بیان اینکه تصمیمات اشتباه در وزارت جهاد کشاورزی موجب خسارت سیب‌زمینی‌کاران شد، می‌افزاید: در صورت پرداخت نشدن تسهیلات به کشاورزان برای خرید بذر مورد نیاز در بهار سال آینده با بحران شدیدی در تأمین سیب‌زمینی کشور روبه‌رو خواهیم بود.

وی معتقد است که سیب‌زمینی جزو محصولاتی است که در سبد غذایی قشر آسیب‌پذیر قرار دارد، بنابراین دولت برای جلوگیری از قیمت این کالا باید تدبیری بیندیشد.

کاهش کشت سیب‌زمینی در گلستان/ بذری که با دلهره کاشته می‌شود 1

لزوم حمایت دولت از سیب‌زمینی‌کاران

رمضانعلی سنگدوینی، نماینده مردم گرگان و آق قلا در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه زراعت سیب‌زمینی در گلستان نیاز به حمایت دارد، به خبرنگار سرمایه گستران می‌گوید: فعالان این بخش اعم از تولیدکننده و تجار برای صادرات متحمل خسارت می‌شوند که باید تصمیم‌گیری‌های درست در این حوزه صورت گیرد.

وی ادامه می‌دهد: زراعت سیب‌زمینی در گلستان بیشتر از سوی بهره‌برداران در واحد سطح یک و حداکثر سه هکتاری صورت می‌گیرد و نداشتن برنامه منظم در بازاریابی به ویژه صادرات با زیان روبه‌رو می‌شود.

سنگدوینی از پرداخت تسهیلات کم‌بهره به کشاورزان برای خرید بذر سیب‌زمینی خبر می‌دهد و می‌گوید: سیب‌زمینی‌کاران تا اوایل بهمن زمان برای کشت این محصول دارند، بنابراین با دریافت تسهیلات می‌توانند هزینه مورد نیاز را تأمین کنند.

اما ثبات در بازار فروش و پرهیز از تصمیمات ناگهانی برای صادرات یک محصول در بازارهای جهانی موضوعی است که رئیس انجمن ملی سیب‌زمینی‌کاران کشور هم به آن تاکید دارد.

خسرو طالبی‌رحیق، رئیس انجمن ملی سیب‌زمینی‌کاران کشور در این رابطه به خبرنگار سرمایه گستران می‌گوید: تصمیم‌گیری در رابطه با بازار، توزیع و صادرات سیب‌زمینی، بزرگترین مشکل این بخش است.

وی می‌افزاید: گلایه انجمن سیب‌زمینی‌کاران، تصمیم‌گیری نادرست است، زیرا چندین بار تعرفه صادرات سیب‌زمینی بالا و پایین می‌شود، حتی اجرایی شدن تعرفه پایین صادرات نیز ۲۰ روز طول می‌کشد و از این تأخیر، دلالان سود می‌برند.

وی تاکید می‌کند: لازم است هماهنگی بین انجمن سیب‌زمینی و معاونت بازرگانی برای برطرف شدن مشکل بازار، توزیع و صادرات این محصول صورت گیرد تا همه سود ببرند و صادرات هم رونق گیرد.

به گزارش سرمایه گستران، با توجه به اینکه گلستان یکی از قطب‌های مهم تولید سیب‌زمینی کشور به شمار می‌رود به نظر می‌رسد که مسئولان برای ثبات در فروش این محصول در بازارهای جهانی و حمایت از کشاورزان در راستای خرید تضمینی قدری حساس‌تر عمل کند تا کشاورزان گلستان همچون گذشته پای کار کشاورزی و عرضه محصولات این بخش برای کشور باشند.

منبع خبر : ایمنا

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا