۶۳سفیر ورزشی و روی دیگر ورزش ایران در المپیک ریو
آوردگاهی که تا ۲۵روز دیگر و براساس قانون کمیته بین المللی المپیک موسوم به ‘آی او سی’ با مشارکت ۱۰هزار۵۰۰ورزشکار زن و مرد از ۲۰۵کشوردر ۴۴ماده از ۲۸رشته ورزشی و حضور سران و مقامات بلندپایه بسیاری از کشورهای جهان به طور رسمی آغاز می شود.
در این رویداد و درسی و یکمین نبرد ورزشی جهان سفیران اعزامی به ریو در رشته های ورزش های آبی(شنا،شیرجه،واترپلو و شنای ماراتن و موزون) ،تیرو کمان، دوومیدانی ،بدمینتون ،بسکتبال ،بوکس ،کانو(اسلالوم و آبهای آرام) ،دوچرخه سواری(جاده،کوهستان؛تراک و بی ام ایکس) ،سوارکاری ،شمشیر بازی ،فوتبال ،گلف ،ژیمناستیک(هنری،ریتمیک وترامپولین ) ،هندبال، هاکی، جودو، پنجگانه ،رویینگ ،راگبی ،قایقرانی ،بادبانی ،تیراندزای، تنیس روی میز، تکواندو، تنیس، والیبال ،وزنه برداری، کشتی و سه گانه برابر حریفان خود صف آرایی می کنند.
در این میان ایران هم با ۶۳نماینده در۱۴رشته ورزشی انفرادی بوکس،دو و میدانی ،دوچرخه سواری ، تکواندو، تیراندازی، کشتی آزاد و فرنگی، تیروکمان، وزنه برداری ، شمشیربازی، تنیس روی میز، قایقرانی ، جودو، شنا و یک رشته تیمی والیبال به دهکده بازی ها اعزام خواهد شد ، اعزامی که در دل خود نخستین هایی را در این برهه از تاریخ ورزش کشور رقم زده است.
اولین، نخستین ها به رکود تاریخی دو سهمیه همزمان «زهرا نعمتی» بانوی معلول تیرانداز در المپیک و پارالمپیک ریو اختصاص دارد که چنین رویدادی در تاریخ ورزش ایران بی سابقه بوده است. نابغه ورزش ایران که وظیفه پرچمداری کاروان المپیکی ایران را نیز برعهده دارد در بازی های ۲۰۱۲لندن مدال طلای پارالمپیک را تصاحب کرد.
دومین نخستین های ریو به دست شاهکار بانوان تیرانداز رخ داد که برای اولین بار در این رشته چهار بانوی ایرانی مطرح جهان و آسیا تیرشان به هدف خورد.«الهه احمدی» نخستین زن ایرانی که در تاریخ رقابت های المپیک به مرحله فینال بازی های ۲۰۱۲ راه یافت، «نجمه خدمتی » اولین مدال آور طلایی ایران در بازیهای ۲۰۱۴،« گلنوش سبقت اللهی» بانوی ایرانی که برای نخستین بار در بخش تپانچه سهمیه المپیک گرفت و «مه لقا جام بزرگ» اولین زن ایرانی که در ماده تفنگ بادی از فاصله ۱۰ متر، ایران را صاحب سهمیه کرد.
اما اوج این نخستین ها به رکورد شکنی شیرزنان ورزشکارعرصه پهناور ایران اسلامی با کسب ۹ سهمیه المپیک ۲۰۱۶ برای اولین بار در تاریخ ورزش کشور از آتلانتا تا ریو باز می گردد. سهمیه هایی که از سوی این نام آوران دررشته های تیراندازی ،تیروکمان ،قایقرانی ،تکواندو، تنیس روی میز ودو و میدانی به سبد ایران اضافه شد.
درخلال این نخستین ها اتفاق تاریخی دیگر در ریو به دست« نوشاد و نیما عالمیان» اولین برادران المپیکی تنیس روی میز جهان رخ داد تا هردو همزمان در المپیک ظاهر شوند.البته در این رشته از «ندا شهسواری» بعنوان اولین دختر پینگ پنگ باز المپیکی ایران نیز یاد می شود که این بار در ریو هم سهمیه گرفت.
اما گل سرسبد نخستین های سهمیه ریو شکست طلسم ۵۲ساله برای بلندقامتان والیبال ایران است که پس از فراز و نشیب های فراوان سرانجام قفل این ناکامی به سوی المپیک باز و بارقه ایی از امید در این رشته دیده شد.
ناگفته نماند که نخستین مدال آوری المپیکی ایران از سال ۱۹۴۸لندن با مدال برنز مرحوم «جعفرسلماسی »در وزنه برداری کلید خورده و در این ادوار از مجموع ۶۰مدال کسب شده، ۱۶مدال بدست پولادمردان بوده است .
همچنین یکی از دیگر نخستین ها که از سال ۱۹۴۸لندن تا ۲۰۱۶ریو پای ثابت المپیک ها بوده به قهرمانان کشتی، معروف به گوش شکسته ها اختصاص دارد که از المپیک ۱۹۵۲هلسینکی به عنوان ورزش اول کشور یک تنه جور تمام رشته ها را کشیده و مدال آوری کرده است تا از مجموع ۶۰مدال، ۳۸ مدال را به نام خود ثبت کنند.
پرونده سهمیه های ایران در ریو در تیراندازی (چهارسهمیه زن و یک سهمیه مرد) ،تکواندو۴سهمیه (سه سهمیه مرد،یک سهمیه زن) ،دوچرخه سواری سه سهمیه، دوومیدانی ۷سهمیه، کشتی فرنگی ۶سهمیه ،کشتی آزاد۶سهمیه، بوکس یک سهمیه، قایقرانی یک سهمیه (زن) تیرو کمان یک سهمیه (زن) ، وزنه برداری ۵سهمیه ،تنیس روی میز سه سهمیه (دوسهمیه مرد و یک سهمیه زن) ،جودو سه سهمیه،شمشیربازی ۲سهمیه ،شنا یک سهمیه و والیبال یک سهمیه تیمی بسته شد و کشتی ،دوومیدانی،تیراندازی، وزنه برداری به ترتیب بیشترین تعداد سهمیه ها را به خوداختصاص داده اند .
پیش تر نمایندگان ایران که با ۵۴ سهمیه انفرادی در ۱۴رشته ورزشی در لندن رکورد دار سهمیه های کسب شده را در ادوار المپیک به ثبت رسانده بودند، این رکورد در ریو ۲۰۱۶ شکسته شد. اما هنوز رکورد تعداد مدال های لندن شامل ۴ طلا،۵ نقره، ۳ برنز و عنوان هفدهمی جهان برای ورزشکاران ایران پابرجاست اما این امیدواری وجود دارد که قهرمانان ورزشی کشورمان در ریو این رکورد را نیز ارتقا دهند.
همچنین در لندن از بین ۱۴رشته ،سه رشته ورزشی (کشتی ،دوومیدانی ،وزنه برداری) به ترتیب با کسب ۱۲ ، ۱۰و ۶بیشترین سهمیه های کسب شده را به خود اختصاص دادند در حالی که در ریو ، تیراندازی نیز به رشته های با سهمیه بالا اضافه شده است.
در بازی های لندن ۸زن در۶ رشته تیراندازی،تکواندو،دوومیدانی، قایقرانی ،تیروکمان و تنیس روی میز سهمیه المپیک را کسب کرده بودند که در ریو با یک سهمیه اضافه تر رکورد بیشترین حضور در ریو زده شد و از طرفی در ریو بیشترین سهمیه به رشته تیراندازی اختصاص داشت.
حال باید به انتظار نشست و دید که این بار نابغه های پرتلاش و افتخار آفرین ورزش این مرزو بوم در این بزنگاه مهم ورزشی جهان چه ره آورد تاریخی را برای مردم به ارمغان خواهند آورد.