آئین شب یلدا، بخشی از هویت ملی ایرانیان است
احسان حمیدیزاده در گفتگویی در فارس اظهار کرد: تأثیر مسائل اقتصادی و فشارهای ناشی از آن بر کمتر شدن مهمانیهای خانوادگی امری بدیهی و انکار ناپذیر است اما دورهمیها در مناسبتهای مختلف جزو سنت جداییناپذیر از فرهنگ مردم شیراز و فارس بوده و هست و آنها با وجود مشکلات اقتصادی آن را حفظ کردهاند.
وی افزود: بحث دورهمیها و مهمانیها ریشه در یک مقوله فراتر، به اسم اهمیت پیدا کردن فراغت در زندگی مدرن معنا پیدا کرده است، یعنی در جامعه مدرن، امروزه فراغت نسبت به جامعه پیشا مدرن موضوعیت بیشتری پیدا کرد ه است.
جامعهشناس شیرازی گفت: هر چه شما با نسلهای مختلفی از جوانان و نوجوانان روبهرو میشوید، به ویژه متولدین دهه هشتاد به بعد، فراغت به لحاظ فرهنگی موضوعیت پیدا میکند و در سبک زندگی خانوادهها جایگاه قابل توجهی دارد.
وی ادامه میدهد: بهطوریکه خانوادهها حتی برای گذراندن اوقات فراغت پول کنار میگذارند و هزینه میکنند؛ ما در واقع با نسلی روبهرو هستیم که فراغت برای آنها تعریف شده، معنابخش و قابل توجیه است و بخشی از این فراغت را با کافه رفتن، غذا خوردن و خوراکیهای مختلف میگذرانند.
این جامعهشناس و عضو هیئت علمی دانشگاه شیراز در ادامه با اشاره به پر رنگتر شدن شب یلدا در بین مردم کشور و از جمله همشهریها افزود: در سالهای اخیر بیشتر از قبل به آن پرداخته شده است، بهطوری که در فضای مجازی نیز این مقوله را بسیار پررنگ میبینیم و حتی عدهای تبلیغات شب یلدایی میکنند، آموزش شیرینی، سفرهآرایی و این قبیل میدهند، علت هم این است که مردم نسبت به گذشته هر پدیده فرهنگی که بتواند اوقات فراغت را معنابخش کند به آن رو میآورند و دولت و حاکمیت هم در زمینه ترویج بیشتر شب یلدا همراهی کرده است.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه باید برای اوقات فراغت نسلی که با آن روبهرو هستیم، برنامه ریزی کرد، اضافه کرد: اهمیت این مقوله برای نسل جدید بسیار زیاد است، به نحوی که فراغت معنابخشی شده و حتی میبینیم که به منظور افزایش اوقات فراغت از فرهنگ خارجی نیز وام گیری میشود.
وی خاطرنشان کرد: مناسبتهایی همچون شب یلدا و نوروز، غیر از اینکه بخشی از هویت ملی ایرانیان است، به واسطه اهمیت پیدا کردن اوقات فراغت، در سبک زندگی مردم نیز جایگاه ویژهای پیدا کرده است.
حمیدیزاده با اشاره به ترویج زندگی شهرنشینی ادامه داد: با وجود زندگیهای شهری، طبق مشاهدات شب یلدای سال گذشته و سالجاری مطلقاً با حالوهوای شب یلدای ۲۰ سال پیش قابل مقایسه نیست و چند دهه قبل مردم برای این شب تدارک چندانی نمیدیدند و یلدا برای مردم تا این اندازه موضوعیت نداشته است.
وی تصریح کرد: در گذشته به یلدا همچون یک دورهمی ساده نگاه میکردند، اما اینکه مانند امروزه به یک مناسبت مهم شبیه نوروز که مقدماتی دارد، تبدیل شود، نبوده است، این تغییر جدی است که مردم برای معنابخش کردن اوقات فراغت خود تدارک دیدهاند، در این خصوص (اوقات فراغت) از گنجینه تمدنی و فرهنگی خودمان بهره میبرند، حتی در سالهای اخیر نشان دادهاند که اگر لازم باشد از فرهنگهای دیگر نیز برای اینکه اوقات فراغت را به نوعی معنابخشی کنند الگوبرداری میکنند، که باید جایگزینهای مناسبی که نسل جدید هم بپسندد از فرهنگ خودمان در اختیار آنها گذاشته شود.
منبع خبر : ایمنا