اقتصاد کلان

افزایش شاخص تولید و فروش صنایع بورسی‌ در آذرماه

– اخبار اقتصادی –

به گزارش پایگاه خبری سرمایه گستران، به نقل از خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، مرکز پژوهش های مجلس در گزارشی تحلیلی با عنوان «پایش بخش حقیقی اقتصاد ایران در آذر ماه سال ۱۴۰۳ – بخش صنعت و معدن» نوشته است؛ شاخص تولید، فروش و قیمت صنایع بورسی با استفاده از داده های ماهانه شرکت های صنعتی بورسی پذیرفته شده در بورس محاسبه می شود. در تهیه این شاخص ها از اطلاعات ماهانه ۳۳۲ شرکت بورسی استفاده می شود و علاوه بر اندازه گیری تغییرات میزان تولید، فروش و قیمت در بخش صنعت، محاسبات ملی نیز نقش مهمی ایفا و برآوردی از تغییرات ماهانه ارزش افزوده ایجاد شده را در صنایع مختلف و به دنبال آن در کل اقتصاد منعکس می کنند.

بر این اساس شاخص تولید صنعت بانک مرکزی و مرکز آمار ایران با تواتر فصلی و همچنین شاخص قیمت فصلی مرکز آمار و شاخص و قیمت ماهانه بانک مرکزی منتشر می شود اما الزامی به انتشار شاخص فروش صنعت ندارد. از طرفی این آمار چندین ضعف اساسی دارد که مهمترین آن وقفه سه ماهه در انتشار داده ها و بعضا متوقف شدن انتشار آن ها و نداشتن تواتر ماهانه است.

اما شاخص‌های ماهانه تولید، فروش و قیمت استخراج شده از اطلاعات عملکرد شرکت های پذیرفته شده در بورس اوارق بهادار تهران تا حد زیادی می توانند با دقت مناسب و به صورت به هنگام تحولات بخش صنعت و معدن کشور را توضیح دهند و با توجه به بررسی های انجام شده و تطبیق دادن این شاخص با شاخص تولید صنعتی بانک مرکزی و مرکز آمار ایران که به صورت فصلی منتشر می شود، مشخص شده این شاخص به خوبی می تواند در وقفه انتشار این شاخص های رسمی شاخص جایگزین مناسبی برای آن باشد.

 

شاخص تولید و فروش به تفکیک رشته فعالیت های صنعتی

طبق گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس،در آذر ماه سال ۱۴۰۳ نسبت به ماه مشابه سال قبل، از بین ۱۵ رشته فعالیت صنعتی بورسی، ۹ رشته فعالیت افزایش در شاخص تولید و ۶ رشته فعالیت کاهش در شاخص تولید داشته‌اند. رشته فعالیت های تجهیزات برقی، شیمیایی به جز دارو، لاستیک و پلاستیک بیشترین افزایش در شاخص تولید و رشته فعالیت های چوب و کاغذ، محصولات فلزی به جز ماشین آلات و تجهیزات و خودرو و قطعات بیشترین کاهش را در شاخص تولید داشته اند. هم‌چنین در این ماه نسبت به ماه مشابه سال قبل از بین ۱۵ رشته فعالیت صنعتی بورسی ۱۰ رشته فعالیت افزایش در شاخص فروش و ۵ رشته فعالیت کاهش در شاخص فروش را تجربه کرده اند. رشته فعالیت های خودرو و قطعات و محصولات فلزی به جز ماشین آلات و تجهیزات و چوب و کاغذ بیشترین کاهش را در شاخص فروش تجربه کرده اند.

در آذر ماه سال ۱۴۰۳ نسبت به ماه قبل تنها رشته فعالیت های خودرو و قطعات و سایر کانی غیرفلزی افزایش در شاخص تولید داشته اند و رشته فعالیت های چوب و کاغذ، غذایی و آشامیدنی به جز قند و شکر و رشته فعالیت های خودرو و قطعات، لاستیک و پلاستیک و تجهیزات برقی بیشترین افزایش در شاخص فروش و رشته فعالیت های چوب و کاغذ، محصولات فلزی به جز ماشین آلات و تجهیزات و کاشی و سرمایه کاهش در شاخص فروش را تجربه کرده اند.

در آذر ماه سال ۱۴۰۳ نسبت به ماه مشابه سال قبل، رشته فعالیت های تجهیزات برقی، شیمیایی به جز دارو و لاستیک و پلاستیک بیشترین سهم را در افزایش شاخص تولید و رشته فعالیت های خودرو و قطعات، محصولات فلزی به جز ماشین آلات و تجهیزات و کاشی و سرامیک بیشترین سهم را در کاهش شاخص تولید داشته اند. همچنین رشته فعالیت های تجهیزات برقی، شیمایی (به جز دارو) و کُک پالایش بیشترین سهم را در افزایش شاخص فروش و رشته فعالیت های خودرو و قطعات، محصولات فلزی به جز ماشین آلات و تجهیزات و سایر کانی غیر فلزی بیشترین سهم را در کاهش شاخص فروش داشته اند.

در این دوره، تنها رشته فعالیت های خودرو و قطعات و سایر کانی غیرفلزی افزایش در شاخص تولید داشته و رشته فعالیت های غذایی و آشامیدنی به جز قند و شکر، محصولات فلزی به جز ماشنین آلات و تجهیزات و سیمان بیشترین سهم در کاهش شاخص تولید را داشته اند. هم‌چنین بیشترین سهم در افزایش شاخص متعلق به رشته فعالیت های خودرو و قطعات، لاستیک و پلاستیک و تجهیزات برقی و بیشترین سهم در کاهش شاخص فروش متعلق به رشته فعالیت های کاشی و سرمایک، محصولات فلزی به جز ماشین آلات و تجهیزات و سیمان بوده است.

 

شاخص قیمت فعالیت های صنعتی بورسی

در آذر ماه سال ۱۴۰۳ نرخ رشد ماهانه قیمت فعالیت های صنعتی بورسی افزایش ۲٫۶ درصدی داشته، هم‌چنین رشد نقطه به نقطه با افزایش ۲٫۷ واحد درصدی نسبت به ماه قبل به ۲۵ درصد رسیده است.

منبع خبر : ایران اکونا

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا