«خاتی»؛ زاگرس، طبیعت و سودای سیمرغ در جشنواره فجر ۴۳
به گزارش خبرگزاری سرمایه گستران از چهارمحالوبختیاری، اردیبهشت سالجاری با دریافت پروانه ساخت، سومین فیلم بلند فریدون نجفی به نام «خاتی» وارد مرحله تولید شد، او که با دو فیلم موفق «اسکیباز» و «بچه گرگهای دره سیب» جایگاه ویژهای در سینمای کودک و نوجوان به دست آورده بود، این بار فیلمنامهای از احمد رفیعزاده را با نگاهی تازه به مقابل دوربین برد.
فیلمبرداری «خاتی» که در مرز استانهای چهارمحالوبختیاری و خوزستان انجام شد، تا اوایل مهر ادامه داشت، حضور سارا بهرامی، آناهیتا افشار و سعید آقاخانی بهعنوان بازیگران اصلی از همان ابتدا گمانهزنیها را درباره حضور فیلم در جشنواره فجر قوت بخشید.
از فیلمبرداری در زاگرس تا رقابت در سودای سیمرغ
با نزدیک شدن به نیمه دی، خبر تکمیل نسخه نهایی فیلم و تحویل آن به دبیرخانه جشنواره فیلم فجر منتشر شد، روز بیستم دی، در یک برنامه زنده تلویزیونی، منوچهر شاهسواری، دبیر جشنواره، اسامی فیلمهای راهیافته به بخش مسابقه را اعلام کرد و حضور «خاتی» در سودای سیمرغ قطعی شد، این اتفاق، نقطه عطفی در تاریخ سینمای چهارمحالوبختیاری محسوب میشود.
فریدون نجفی که یک سیمرغ بلورین را در سال ۱۳۸۷ برای فیلم کوتاه «خانه فاطمه کجاست؟» از آنِ خود کرده بود، این بار در بخش اصلی جشنواره، شانس خود را در کنار ۳۲ فیلم دیگر میآزماید.
«خاتی»، فیلمی است که طبیعت و انسان را در هم تنیده و روایتگر درامی ملتهب است، در خلاصه داستان رسمی فیلم آمده است: «تراژدی وقتی آغاز میشود که محکوم به رفتن میشوی، آن هم وقتی همچون تنهاترین درخت جنگل بلوط، ریشه در خاک دواندهای…»
این فیلم با تهیهکنندگی محمد کمالیپور ساخته شده و در کنار ستارگان سینما، بازیگرانی چون فرید سجادی حسینی، علی عامل هاشمی، کاظم نوربخش، آرمیتا مرادی، شادی خلیلی، داوود باقری، کامران کاظمی، میلاد آرمند، سحر خطیبی و علیرضا حیاتی نیز در آن نقشآفرینی کردهاند، همچنین، اشکان اردستانی، ارغوان عزیزی و دنیز بیک محمدی بهعنوان بازیگران خردسال فیلم در آن حضور دارند.
کارگردان درباره «خاتی» چه میگوید؟
فریدون نجفی، «خاتی» را ادای دینی به زاگرس میداند و معتقد است که فیلمش تلاش دارد پیوند میان انسان و طبیعت را به تصویر بکشد.
این کارگردان درباره داستان فیلم توضیح میدهد: فیلم با آتشسوزی در جنگلهای زاگرس آغاز میشود و با هجوم حیوانات حیات وحش به روستا، داستان گسترش پیدا میکند، شخصیتهای فیلم واکنشهای متفاوتی به این بحران نشان میدهند و همین مسئله، درامی پرکشش و عاطفی را شکل میدهد.
وی تأکید میکند که «خاتی» نسبت به آثار پیشین او، روایتی سنگینتر دارد و با ترکیب عناصر طبیعت و محیطزیست تلاش کرده است فیلمی عمیق و تأثیرگذار بسازد.
ساخت «خاتی» به دلیل فیلمبرداری در طبیعت زاگرس، کار سادهای نبود، نجفی درباره این چالشها میگوید: لوکیشن فیلم بسیار سخت بود، بنابراین انتخاب بازیگران باید هوشمندانه انجام میشد، آنها باید توانایی تطبیق با شرایط دشوار را میداشتند. مثلاً سعید آقاخانی که برای نقش انتخاب شد، بهدلیل اصالت زاگرسی خود، کاملاً در این فضا جا افتاد. همچنین سارا بهرامی بازیگر جسور و باهوشی است که ارتباط خوبی با طبیعت دارد و به همین دلیل برای نقش خاتی انتخاب شد.
محیط زیست، انگیزهای برای سرمایهگذاری
محمد کمالیپور، تهیهکننده فیلم درباره انگیزه خود از تولید «خاتی» میگوید: محیطزیست یکی از دغدغههای مهم امروز جهان است، اما سینما کمتر به آن پرداخته است، این موضوع انگیزهای برای سرمایهگذاری من در این فیلم شد، ما با ورود به طبیعت، زندگی حیاتوحش را به خطر انداختهایم و «خاتی» با روایتی ظریف، به این مسئله پرداخته است.
وی همچنین با اشاره به چالشهای فیلمبرداری میگوید: کار کردن با حیوانات درنده یکی از سختترین بخشهای تولید بود، علاوه بر آن، شرایط سخت جغرافیایی و آبوهوایی هم گروه را با مشکلات زیادی روبهرو کرد اما خوشحال هستیم که توانستیم بخشی از زیباییهای ایران را در این فیلم به نمایش بگذاریم.
«خاتی»؛ اثری شریف و لطیف در سینمای ایران
«خاتی» با قاببندیهای هنرمندانه و بهرهگیری از زیباییهای طبیعی ایران، فیلمی متفاوت در سینمای اجتماعی ایران به شمار میرود، حضور آن در سودای سیمرغ جشنواره فجر ۴۳، نهتنها نقطه عطفی برای سینمای چهارمحالوبختیاری است، بلکه نشان از اهمیت توجه به طبیعت و محیطزیست در سینما دارد.
نجفی، کارگردان این فیلم معتقد است که فیلم خوب تاریخ انقضا ندارد و در ذهن مخاطبان باقی میماند، او تأکید دارد که «خاتی» فیلمی سفارشی برای جشنوارهها نیست، بلکه اثری است که از دل یک دغدغه واقعی بیرون آمده و راه خود را در میان مخاطبان و جشنوارهها پیدا خواهد کرد.
با توجه به فضای احساسی، درام قوی، بازیهای درخشان و نگاه محیطزیستی فیلم، باید دید که «خاتی» در جشنواره فجر چه سرنوشتی خواهد داشت، آیا این فیلم میتواند موفقیتهای بیشتری را برای فریدون نجفی رقم بزند و سینمای ایران را با تجربهای متفاوت از تلفیق طبیعت و درام اجتماعی روبهرو کند؟ همه چیز به روزهای آینده و نظر منتقدان و مخاطبان جشنواره بستگی دارد اما آنچه مسلم است، «خاتی» یکی از مهمترین فیلمهای مستقل سالجاری خواهد بود که نگاهها را به خود جلب خواهد کرد.
منبع خبر : ایمنا