ضرورت بازنگری مجدد طرح کاهش آلودگی هوای اراک با اختصاص اعتبار ویژه

به گزارش خبرگزاری سرمایه گستران از مرکزی، مهدی زندیه وکیلی عصر امروز _سهشنبه بیست و چهارم تیر_ در نشست کارگروه کاهش آلودگی هوای استان مرکزی که با حضور رئیس سازمان حفاظت محیط زیست کشور برگزار شد اظهار کرد: سابقه این جلسات به بیش از دو سال میرسد و بهصورت مستمر با حضور جمعی از نخبگان، فعالان حوزه محیط زیست، مدیران استانی و ملی و اساتید دانشگاهی برگزار شده است.
استاندار مرکزی افزود: دستاوردهایی نیز حاصل شده که از جمله میتوان به کاهش چشمگیر روزهای ناسالم هوای اراک در مقاطعی از سالهای گذشته اشاره کرد؛ موفقیتی که در سایه مطالعات علمی، تخصصی و اجرای دقیق برنامهها به دست آمد.
وی تصریح کرد: پایه مطالعاتی طرح کاهش آلودگی هوای اراک ابتدا در دانشگاه اصفهان شکل گرفت و با همراهی پژوهشگاه محیط زیست و دانشگاه اراک ادامه یافت.
زندیهوکیلی افزود: این طرح پس از تدوین، به راهکارهای اجرایی تبدیل شد و در دولتهای هشتم و نهم به تصویب هیئت وزیران رسید و از سال ۱۳۹۲ بهطور جدی بهعنوان نقشه راه اجرای اقدامات تلقی شد.
وی ادامه داد: از جمله اقدامات مؤثر میتوان به خروج برخی دیگهای آلاینده شرکت ایرالکو از مدار، جایگزینی سوخت مازوت در واحدهای آجرپزی، توسعه حملونقل عمومی با محوریت تاکسیهای گازسوز، افزایش ایستگاههای CNG و گسترش فضای سبز شهری اشاره کرد؛ بهطوری که در برخی سالها، توسعه فضای سبز تا هزار هکتار نیز اجرا شده است.
استاندار مرکزی عنوان کرد: بخشی از این موفقیتها مرهون مشارکت مردمی، فعالیت سازمانهای مردمنهاد و مطالبهگری مسئولانه جامعه مدنی بوده است. با این حال، در سالهای اخیر ناترازی در تأمین گاز موجب فعال شدن مجدد برخی منابع آلاینده شد و کیفیت هوای اراک بار دیگر روند نزولی یافت.
زندیهوکیلی اظهار کرد: ترکیب آلایندهها و نقش نیروگاهها، پالایشگاهها و صنایع سنگین در ایجاد روزهای ناسالم کاملاً قابل تحلیل است، بهطوری که با فعال شدن برخی واحدها، بلافاصله شاخص آلودگی افزایش یافته و روزهای ناسالم ثبت میشود.
وی بر ضرورت تصویب مجدد طرح جامع بازنگریشده کاهش آلودگی هوای شهر تأکید کرد و گفت: این بازنگری از سالهای ۱۳۹۷ و ۱۳۹۸ با همکاری دانشگاه اراک آغاز شد و مطالعات پایه و سیاهه انتشار آلایندهها در این قالب تهیه شد.
استاندار مرکزی خاطرنشان کرد: اقدامات اجرایی این طرح با مشخص شدن متولی، بودجه مورد نیاز و جدول زمانبندی تنظیم و به دولت ارسال شد. پس از رفع ایرادات اولیه، اکنون درخواست جدی آن است که این طرح بهعنوان مصوبه هیئت وزیران به رسمیت شناخته شود تا دستگاههای اجرایی بتوانند بر اساس آن برنامهریزی و اقدام کنند.
زندیهوکیلی با اشاره به ظرفیت پالایشگاه شازند گفت: این پالایشگاه تولیدکننده مازوت کمسولفور است و روزانه حدود یک میلیون لیتر تولید دارد، اما مصرف مورد نیاز نیروگاه شازند حدود هشت میلیون لیتر در روز است. البته در زمستان گذشته، روزانه ۵۰۰ هزار لیتر مازوت کمسولفور به نیروگاه اختصاص یافت، که پوششدهنده همه روزها نبود.
وی ادامه داد: چندین سال است که مازوتسوزی در نیروگاه شازند ادامه دارد و انتظار میرود برای کاهش اثرات این سوخت آلاینده، اقدامات مؤثر و عملیاتی در دستور کار قرار گیرد.
استاندار مرکزی ضمن قدردانی از اقدامات شهرداری اراک در زمینه کاهش آلودگی هوا اظهار کرد: در سالهای اخیر، تعداد قابلتوجهی اتوبوس برقی به ناوگان حملونقل عمومی این شهر افزوده شده است.
به گزارش سرمایه گستران، نمایندگان استانی نیز در این جلسه با اشاره به نقش قابل توجه نیروگاه حرارتی در آلودگی هوای شهر، خواستار آن شدند که اراک بهعنوان یک «استثنا ملی» در سیاستهای کاهش مصرف برق و سوخت مایع مورد توجه قرار گیرد؛ چرا که تجربه نشان داده است با خاموشی موقت نیروگاه، کیفیت هوای شهر در بازهای کوتاه بهطور محسوس بهبود مییابد.
در پایان این جلسه مقرر شد پیگیری تصویب طرح جامع کاهش آلودگی هوا، بهرهگیری از ظرفیت تفویض اختیار به استانداران، و طرح موضوع در هیئت دولت با همکاری مسئولان ملی ادامه یابد.
همچنین، موضوعات دیگری همچون تنوع زیستی، زیستگاههای طبیعی و معضلات زیستمحیطی استان مطرح شد که به دلیل محدودیت زمانی، بررسی آنها به جلسات آینده موکول شد.
منبع خبر : ایمنا