ارتقای فرهنگ سلامت نیازمند مشارکت اجتماعی و پیشگیری، پیش از درمان است

به گزارش خبرگزاری سرمایه گستران از اصفهان، مهدی دلاوری، امروز _یکشنبه بیست و نهم تیر_ در جلسه شورای فرهنگ عمومی شهرستان با تأکید بر ضرورت تغییر نگرش در حوزه سلامت، اظهار کرد: هزینههای درمانی کشور بهصورت روزافزون در حال افزایش است و آمارها نشان میدهد که بخش عمده منابع حوزه سلامت صرف درمان میشود؛ در حالیکه با ارتقای فرهنگ سلامت و اصلاح سبک زندگی، میتوان از بروز بسیاری از بیماریها پیشگیری کرد.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی کاشان با اشاره به اهمیت نقش دستگاههای مختلف در فرهنگسازی سلامت افزود: در کشور، وقتی از سلامت صحبت میشود، نگاهها عمدتاً معطوف به دانشگاههای علوم پزشکی و وزارت بهداشت است؛ در حالیکه ارتقای سلامت عمومی یک مسئولیت جمعی است و نیازمند مشارکت فعال همه نهادها، از جمله روحانیون، مساجد، رسانهها و سایر دستگاههای تأثیرگذار است.
وی خاطرنشان کرد: بسیاری از چالشهای سلامت، ناشی از سواد پایین سلامت و ناآگاهی عمومی است. بهعنوان نمونه، حتی رعایت نکاتی ساده در تغذیه همچون خوب جویدن غذا میتواند از بروز بسیاری از مشکلات گوارشی پیشگیری کند؛ اما این آموزشها باید در سطح جامعه نهادینه شود.
دلاوری با بیان اینکه دستگاهها باید سلامت کارکنان خود را نیز جدی بگیرند، گفت: بارها تأکید کردهایم که سلامت تنها وظیفه دانشگاه علوم پزشکی نیست. اگر یک اداره یا نهاد، بتواند وضعیت سلامت جسمی و ارگونومیک کارکنان خود را پایش کرده و ریسک ابتلاء به بیماریهایی مانند دیابت و چاقی را شناسایی کند، میتوان با مداخلات زودهنگام، از بروز بیماریها جلوگیری کرد. این همان «پیشگیری مؤثر» است که میتواند از هزینههای سرسامآور درمان بکاهد.
وی با ارائه آماری درباره یکی از بیماریهای بومی منطقه تصریح کرد: در مورد بیماری سالک، با پنج سال تلاش مستمر و اقدامات جهادی، آمار ابتلاء کاهش یافت؛ اما بهدلیل نگاه مقطعی به مقوله سلامت و نبود همکاری پایدار بین دستگاهها، این روند کنترلشده نیز اکنون در معرض تهدید قرار گرفته است.
دلاوری در پایان تأکید کرد: برای حل چالشهای حوزه سلامت، نیازمند تغییر رویکردی اساسی هستیم. باید نظام سلامت را از مدل درمانمحور به سوی الگوی پیشگیریمحور سوق دهیم. در غیر این صورت، همچنان شاهد افزایش بیوقفه هزینههای درمانی خواهیم بود. بهعنوان مثال، در یکی از شهرستانهای منطقه برای کنترل یک بیماری خاص، بالغ بر ۹۰ میلیارد تومان هزینه شده؛ در حالیکه با صرف بودجهای بهمراتب کمتر، میشد از گسترش آن در همان مراحل اولیه جلوگیری کرد.
منبع خبر : ایمنا