کمربندهای سبز سوزنیرنگ از عوامل تشدیدکننده آتشسوزی در جنگلهاست

علیاصغر نیکویی در گفتگویی در گلستان اظهار کرد: یکی از چالشهای اساسی حفاظت از جنگلهای استان صرف انرژی و توان بالای نیروهای حفاظتی برای مهار آتشسوزیهای ناشی از اراضی کشاورزی است.
وی افزود: به طور تقریبی هر روز چندین مورد سرایت آتش از زمین کشاورزی به لبه جنگلها، بهویژه در دامنه شمالی جنگلهای استان گزارش میشود که این موضوع در گرمای شدید تابستان بهویژه در مناطقی همچون گالیکش که دمای هوا از ۴۰ درجه فراتر میرود، به چالشی بزرگ تبدیل شده است.
مدیرکل جدید منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان با اشاره به تجربه تلخ آتشسوزی سال ۹۹ در شهرستان کلاله گفت: به دلیل وزش باد، این آتش به سرعت گسترش پیدا کرد و خسارات قابلتوجهی به بار آورد.
وی با بیان اینکه در چنین شرایطی، خاموش کردن حریق کاری بسیار دشوار است و نیاز به آمادگی مداوم و همکاری گسترده دارد، افزود: یکی از عوامل تشدیدکننده این آتشسوزیها، وجود کمربندهای سبز سوزنیبرگ است که در گذشته با هدف ایجاد حائل بین زمینهای کشاورزی و جنگلها در مناطقی همچون روستای لیوان و بنفش تپه بندرگز و اطراف گرگان کاشته شدهاست.
نیکویی ادامه داد: این درختان به دلیل شاخههای خشک و اجرا نشدن کامل عملیات پرورشی در برابر آتش بسیار حساس هستند و کوچکترین جرقه میتواند آنها را به شعلههایی غیرقابلکنترل تبدیل کند.
وی تصریح کرد: در گذشته، کاشت این گونهها سیاستی منطقی برای جلوگیری از تصرف زمینهای جنگلی بود، اما امروز با توجه به تغییرات اقلیمی و افزایش دما، این کمربندهای سبز به چالشی برای حفاظت تبدیل شدهاند.
مدیرکل جدید منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان از برنامهریزی برای جایگزینی تدریجی این گونهها با درختان پهنبرگ خبر داد و گفت: این فرایند در قالب طرحهای جنگلداری نوین و مدیریت صیانتی در حال پیگیری است، بهگونهای که در برخی مناطق، گونههای پهنبرگ بهصورت طبیعی در حال جایگزینی هستند، اما این تغییر نیاز به مدیریت دقیق و برنامهریزی بلندمدت دارد.
وی با تاکید بر اینکه نیروهای حفاظتی منابع طبیعی گلستان با حدود ۴۵۰ نفر پرسنل فعال بهصورت شبانهروزی در حال گشتزنی و مراقبت از جنگلها و مراتع هستند، افزود: این نیروها همیشه آماده پاسخگویی به تماسهای اضطراری از طریق شماره ۱۵۰۴ هستند.
نیکویی با اشاره به گشتهای هدفمند بهویژه در روزهای گرم و پرخطر که هواشناسی هشدار میدهد، گفت: تلاشهای نیروهای حفاظتی زمانی مؤثرتر خواهد بود که با فرهنگسازی و مشارکت فعال جامعه محلی همراه شود.
منبع خبر : ایمنا