اخبار استان ها

بازار طلا تحت تاثیر شاخص‌های جدید

به گزارش خبرگزاری سرمایه گستران از تهران، با اعمال تعرفه‌های گسترده بر کالاهای وارداتی از کشورهایی همچون چین، اتحادیه اروپا، مکزیک و برزیل فضای نامطمئن در تجارت بین‌الملل افزایش پیدا کرده است.

چنین ناپایداری‌هایی در شرایط معمول محرک تقاضا برای دارایی‌های امن همچون طلا محسوب می‌شود، اما وضعیت کنونی تابع متغیرهای جدیدی است که مسیر رشد قیمت طلا را سد کرده و حتی آن را به سمت افت سوق داده‌اند.

به طور کلی در فضای اقتصادی جهانی که تحت تأثیر سیاست‌های محافظه‌کارانه تجاری و تنش‌های ژئوپلیتیکی قرار گرفته است، بازار طلا دیگر آن پناهگاه امن همیشگی سرمایه‌گذاران نیست و شرایط جدید اقتصادی از جمله تقویت شاخص دلار، تغییرات در نرخ بهره، داده‌های قدرتمند بازار کار آمریکا و تحولات دیپلماتیک ایران، تصویر متفاوتی از آینده قیمت اونس طلا ترسیم می‌کند.

علیرضا سادات، کارشناس بازار مالی به خبرنگار سرمایه گستران می‌گوید: در صدر عوامل مؤثر در کاهش تقاضا برای اونس باید به تقویت شاخص دلار آمریکا اشاره کرد که در پی در نظر گرفتن سیاست‌های انقباضی توسط فدرال رزرو و مواضع صریح مقامات آن صورت گرفته است.

وی می‌افزاید: این روند طلا را برای سرمایه‌گذاران غیرآمریکایی گران‌تر کرده و سبب کاهش نسبی تقاضای جهانی شده است، افزون بر آن افزایش سود اوراق خزانه‌داری ۱۰ ساله آمریکا، جذابیت طلا را به عنوان دارایی بدون بهره کاهش داده و بخش قابل‌توجهی از نقدینگی را به سمت بازار بدهی هدایت کرده است.

کارشناس بازار مالی عنوان می‌کند: در همین حال، بازار کار ایالات متحده با انتشار داده‌های مطلوبی همچون کاهش نرخ بیکاری و افزایش اشتغال، توانمندی خود را به رخ کشیده است، این وضعیت احتمال کاهش نرخ بهره را در کوتاه‌مدت کم‌رنگ کرده و بر طلا فشار مضاعفی وارد کرده است، چراکه نرخ بهره بالا به کاهش جذابیت طلا منجر می‌شود.

سادات تصریح می‌کند: باید به رفتار سرمایه‌گذاران نهادی نیز توجه داشت، گزارش‌هایی حاکی از کاهش جزئی دارایی‌های تحت مدیریت صندوق‌های سرمایه‌گذاری طلا منتشر شده‌اند که نشان‌دهنده خروج تدریجی سرمایه از این بازار است؛ این حرکت سرمایه به‌مثابه یک سیگنال نزولی عمل می‌کند و منجر به افزایش فشار فروش شده است.

وی می‌گوید: نکته دیگر انتظار بازار برای اجرایی شدن دور جدید تعرفه‌ها در ابتدای ماه اوت است، اگرچه در بلندمدت این سیاست‌ها می‌تواند نقش تورم‌زا ایفا کند و قیمت طلا را تحریک کنند، اما در کوتاه‌مدت افزایش هزینه واردات و تهدید کاهش رشد اقتصادی جهانی، سبب شده است تقاضا برای طلا در قالب دارایی صنعتی نیز تضعیف شود.

کارشناس بازار مالی ادامه می‌دهد: در نهایت این هم‌زمانی عوامل از جمله تقویت دلار، صعود نرخ بهره، عملکرد مثبت بازار کار آمریکا، خروج نقدینگی از بازار طلا و ترس از افت رشد جهانی، مجموعه‌ای از فشارها را به بازار طلا وارد کرده‌اند که موجب شده است روند نزولی آن ادامه‌دار باشد.

سه عامل مؤثر بر بازار طلای ایران

پرویز جلیلی، کارشناس بازار مالی با اشاره به تأثیر تحولات دیپلماتیک و سیاست‌های پولی جهانی بر بازار طلا عنوان می‌کند: با وجود خبر مربوط به مذاکرات مجدد ایران و تروئیکای اروپایی قیمت دلار در محدوده ۸۷ معامله و انس جهانی طلا نیز با تضعیف استعفای پاول و کاهش احتمال کاهش نرخ بهره در جلسه آینده فدرال رزرو با فشار عرضه روبه‌رو می‌شود، به این ترتیب معاملات صندوق‌های طلا در دامنه منفی پیگیری می‌شود.

وی تاکید می‌کند: این موضوع را می‌توان در سه سطح تحلیل کرد؛ نخست تأثیر مذاکرات ایران با تروئیکای اروپایی بر کاهش نرخ ارز در بازار آزاد داخلی که نشان از واکنش سریع فعالان اقتصادی به امیدواری‌های سیاسی دارد؛ کاهش ۵۰۰ تومانی قیمت دلار در پی انتشار خبر ازسرگیری مذاکرات به‌نوعی گویای انتظارات کاهش تحریم‌ها و بهبود روابط بین‌المللی است که می‌تواند بر تورم و ارزش پول ملی اثرگذار باشد.

این کارشناس تصریح می‌کند: در سطح دوم به تحولاتی در بازار جهانی طلا اشاره می‌شود، استعفای احتمالی جروم پاول رئیس فدرال رزرو آمریکا و کاهش احتمال تغییر نرخ بهره در جلسه آینده، فضای نبود قطعیت را تقویت کرده و به کاهش تقاضا برای دارایی‌های امنی چون طلا منجر شده است؛ طلا که در شرایط ناپایدار سیاسی و اقتصادی به‌عنوان پناهگاه سرمایه تلقی می‌شود، در این فضا با فشار فروش روبه‌رو شده و همین امر موجب نزولی شدن قیمت آن در بازار جهانی شده است.

جلیلی تاکید می‌کند: پیامد این دو عامل در بازار سرمایه داخلی ایران مشاهده می‌شود، صندوق‌های سرمایه‌گذاری طلا که ارزش‌گذاری آن‌ها مبتنی بر قیمت جهانی طلا و نرخ ارز است، اکنون با کاهش هم‌زمان این دو مؤلفه، دچار افت ارزش شده‌اند و این وضعیت موجب حرکت این صندوق‌ها در دامنه منفی و بازدهی منفی برای سرمایه‌گذاران شده است.

وی می‌گوید: این شرایط نوعی هم‌زمانی و هم‌پوشانی میان محرک‌های داخلی و خارجی را نشان می‌دهد که منجر به روند نزولی در بازار طلا، چه در سطح بین‌المللی و چه در قالب ابزارهای مالی داخلی شده است، اگر روند مذاکرات مثبت باقی بماند و سیاست‌های پولی در آمریکا به سمت حفظ نرخ‌های بهره پیش برود، احتمال ادامه‌دار بودن این روند نزولی وجود دارد.

می‌توان ادعا کرد که ترکیب و هم‌پوشانی چند عامل تعیین‌کننده اقتصادی است که مسیر حرکت طلا را به پایین سوق داده‌اند و تقویت دلار، صعود نرخ‌های بهره، رشد بازار کار آمریکا، کاهش جذابیت طلا به‌عنوان دارایی بدون بهره، خروج نقدینگی از صندوق‌های طلا و انتظارات ناشی از تعرفه‌های تجاری، همگی زمینه‌ساز تضعیف تقاضا در بازارهای جهانی شده‌اند.

در همین حال اخبار مذاکرات ایران با اروپا و نوسانات نرخ ارز در بازار داخلی، بازتابی از تأثیرات محیطی بر ابزارهای سرمایه‌گذاری داخلی نظیر صندوق‌های طلا است.

اگر روند مذاکرات بین‌المللی ایران مثبت باقی بماند و سیاست‌های پولی آمریکا بر مدار تثبیت نرخ بهره پیش رود، استمرار این روند نزولی دور از انتظار نخواهد بود، به‌عبارتی طلا با وجود سابقه درخشان خود در شرایط ناامن جهانی، در این مقطع نیازمند محرک‌های قوی‌تری برای بازگشت به مسیر صعودی است.

منبع خبر : ایمنا

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا