پیشخوانتيتر يكشهر و جامعهعناوین اخبارنفت،گازو پتروپالایش
تاخیر در اجرای قراردادهای جدید نفتی به زیان کشور است
‘منصور بزمی’ درباره ضرورت اجرای قراردادهای جدید نفتی، افزود: بخش گسترده ای از میدان های نفتی ایران در نیمه دوم عمر خود قرار گرفته اند که باید طرح های ازدیاد برداشت در آنها اجرا شود.
معاون فناوری و روابط بین الملل پژوهشگاه صنعت نفت افزود: همچنین تعداد زیادی از میدان های نفتی و گازی کشور از جمله میدان های مشترک باید توسعه یابند که برای توسعه آنها به سرمایه گذاری های عظیم نیاز است.
بزمی تاکید کرد: استفاده از سرمایه گذاری خارجی یک فرصت برای کشور است که علاوه بر تامین منابع مالی، سبب می شود از فناوری های روز دنیا نیز استفاده کنیم.
وی با بیان اینکه هر چه سریعتر باید برداشت از میدان های مشترک افزایش یافته و میزان بهره وری از آنها بالا برود، اضافه کرد: کشورهای همسایه ما میدان های مشترک را توسعه داده اند و ما نباید از آنها عقب بمانیم، باید از این ثروت های مشترک پاسداری کنیم.
معاون فناوری و روابط بینالملل پژوهشگاه صنعت نفت درباره پیامدهای تاخیر در اجرای قراردادهای جدید نفتی، گفت: کشورهای همسایه منتظر ما نمی مانند تا در آینده این میدان های مشترک را توسعه بدهیم. آنها با کمک شرکت های خارجی به سرعت در حال سرمایه گذاری در طرح های صنعت نفت خود هستند.
بزمی تصریح کرد: هرگونه تاخیر در اجرای قراردادهای جدید به زیان کشور بوده و باعث خواهد شد که کشورهای همسایه از میدان های مشترک برداشت بیشتری داشته باشند.
به گزارش ایرنا، در سال های تحریم، کشورهای همسایه با استفاده از منابع مالی شرکت های چند ملیتی، میدان های نفت و گاز مشترک با ایران را به بهره برداری رسانده و سود سرشاری کسب کردند.
همچنین به دلیل کمبود منابع مالی و سوءمدیریت در دولت های نهم و دهم ، ایران نتوانست این میدان ها را توسعه دهد و در نتیجه همسایگان، بیشترین بهره را از غفلت مسئولان پیشین بردند.
بر این اساس، دولت یازدهم تلاش کرد توسعه میدان های مشترک را دراولویت قرار داده و با ارایه مدل جدید قراردادهای نفتی که مدل تکامل یافته قراردادهای بیع متقابل است، کاستی های گذشته را جبران کرده و توسعه میدان های مشترک را شتاب دهد.
هدف اصلی وزارت نفت از ارایه مدل جدید قراردادهای نفتی، جذب سرمایه گذاری خارجی و انتقال فناوری های جدید به کشور اعلام شده است.
پس از اجرا شدن برجام (برنامه جامع اقدام مشترک) و لغو تحریم ها، شرکت های نفتی بین المللی برای حضور در صنعت نفت ایران مذاکراتی را آغاز کرده اند که در برخی موارد به امضای تفاهمنامه و یا توافقنامه اصولی منجر شده است.
بر اساس گزارش ها، طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی و فاز دوم میدان آزادگان از نخستین پروژه های بخش بالادستی صنعت نفت خواهند بود که برای توسعه آنها با شرکت های معتبر بین المللی قرارداد نهایی امضا خواهد شد.
پیش از این بیژن زنگنه وزیر نفت در گفت وگو با ایرنا از احتمال امضای نخستین قرارداد جدید نفتی تا پایان کار دولت یازدهم خبر داده و گفته بود: از شرکت های بین المللی و صاحب فناوری درخواست کرده ایم پیشنهادات خود را درباره توسعه میدان های نفتی ارایه کنند.
وی درباره برگزاری نخستین مناقصه بین المللی صنعت نفت، یادآور شده بود: اکنون، مقدمات برگزاری مناقصه توسعه میدان آزادگان در حال انجام است.
وزیر نفت اظهار امیدواری کرده بود نخستین قرارداد جدید تا پایان کار دولت یازدهم امضا شود.
«علی کاردر» معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی نفت در این باره به خبرنگار ایرنا گفته است: شرایط برای امضای قراردادهای جدید نفتی در حال آماده سازی است که در این راستا، توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی، میدان آزادگان و لایه نفتی پارس جنوبی در اولویت قرار دارند.
به گفته وی برآورد می شود تا پایان سال جاری بتوانیم بیش از ۱۵ میلیارد دلار قرارداد جدید نفتی را با شرکت های بین المللی امضا کنیم.
فاز ۱۱ پارس جنوبی، طرح اولویت دار دیگر صنعت نفت است که به زودی، قرارداد نهایی توسعه آن امضا خواهد شد.
شرکت ملی نفت ایران هجدهم آبان ماه سال ۱۳۹۵ موافقتنامه اصولی طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی را در قالب الگوی جدید قراردادهای نفتی با کنسرسیومی متشکل از توتال فرانسه، شرکت ملی نفت چین (سی.ان.پی.سی) و پتروپارس ایران امضا کرد.
ارزش موافقتنامه اصولی طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی چهار میلیارد و ٨٠٠ میلیون دلار است که با به ثمر رسیدن این طرح توسعهای، روزانه ۵۶ میلیون مترمکعب به ظرفیت برداشت ایران از این میدان گازی مشترک با قطر افزوده میشود.
«پاتریک پویان» مدیر عامل شرکت نفتی توتال فرانسه نیز پیش از این اعلام کرده بود: این شرکت قصد دارد پیش از تابستان امسال، توافق با ایران را برای توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی نهایی کند.
منبع :ایرنا