آرامش قبل از طوفان در بازار رمزارزها
فردای اقتصاد: بیت کوین توانست بعد از ماهها و شکستن مقاومتهای پیدر پی در سطح ۲۸ هزار دلار قرار گیرد. به نظر میرسد برهم خوردن نظم مالی و اقتصادی در دنیا و ورشستگی بانکها به نفع بیت کوین تمام شده و کاتالیزوری برای صعود قیمت بیت کوین و سایر رمزارزها بوده است. اما در حال حاضر شرایط اقتصادی در دنیا به گونهای است که میتواند اسباب سقوط و یا صعود را ایجاد کند و در حال حاضر بازارهای مالی از جمله کریپتوکارنسی را در بلاتکلیفی قرار داده است.
موج تلاطم در بازار
به طور کلی افزایش نرخ بهره از آنجایی که هزینه سرمایهگذاری را بالا میبرد و ریسک را افزایش میدهد، سبب تمایل افراد به داراییهای کم ریسک مانند اوراق قرضه میشود. روند صعودی نرخ بهره در یک سال گذشته وضعیت بسیاری از کسب و کارها را در شرایط نامطلوبی قرار داد. این موج به بانکها نیز منتقل شد و شاهد ورشکستگی پیدر پی در بانکها بودیم. با ورشکستگی بانکهای بزرگ، به دلیل ترس شدید ایجاد شده و برداشت سپرده از بانکها، طلا و بیت کوین به عنوان بازارهای جایگزین با رشد مطلوبی مواجه شدند. از طرف دیگر در پی این اتفاقات به نظر میرسید که فدرال رزرو سیاستهای انقباضی و افزایش نرخ بهره را متوقف کند و این خوش بینی به رشد قیمت بیت کوین کمک کننده بود. در کنار تمامی این عوامل، ایالت متحده اعلام کرد که دارایی افرادی که در این بانکها سپردهگذاری کرده بودند امن خواهد و تلاش کرد که داراییهای افراد را حفظ کند. لذا به دلیل این تامین مالی، ترازنامه بانک مرکزی آمریکا مجددا افزایش یافت. لازم به ذکر است آمریکا در کنار افزایش نرخ بهره در تلاش برای کاهش ترازنامه بود که این طریق تورم را مهار کند و این افزایش دوباره ترازنامه به نفع بازارها بوده است. بنابراین مجموع تمامی عوامل گفته شد سبب افزایش قیمت بیت کوین تا محدوده ۲۸ و ۲۹ هزار دلار شد.
با وجودی که بسیاری پیش بینی میکردن که فدرال رزرو در تعقیب سیاستهای انقباضی خود عقب نشینی کند اما چندی پیش نرخ بهره مجددا ۰.۲۵ افزایش یافت. طبق سخنان رییس فدارال رزرو، وضعیت بانکها چندان وخیم نیست و آنها قادر به کنترل اوضاع هستند و همچنین به دلیل کنترل تورم تا پایان سال نرخ بهره کاهش نخواهد یافت. همین خبر باعث افت قیمت بیت تا ۲۶ هزار دلار شد. این خبر خوبی برای بازار کریپتوکارنسی به طور کلی محسوب نمیشود. اما به دلیل بدبینی به شرایط بانکها و موسسات مالی بیت کوین توانست مجددا به سرعت به جایگاه قبلی خود بازگردد.
در حال حاضر تهدیدهای موجود برای بانکها کاهش یافته است. بانک سیلیکونولی که چندی قبل ورشسکت شد، توسط بانک فرست سیتیزنس خریداری شده است و به نظر میرسد علیرغم افزایش نرخ بهره، شرایط برای بانکها وخیمتر نشده است. با این حال بیشتر افراد تمایل به خروج سپردهها و انتقال آنها به بازارهای موازی دارند
تهدید جدید بازارها
اما با وجود تمامی مطالب گفته شده، یک تهدید بزرگ در بازار وجود دارد. شرکت اورگرند که در یک سال اخیر فراز و فرود شدیدی را از سر گذرانده است و در شرایط نامساعدی قرار دارد. سهام این شرکت بیش از ۹۵ درصد ارزش خود را از دست داده است. اورگرند را به شرکت لمونبرادرز و ایجاد بحران مالی سال ۲۰۰۸ تشبیه میکنند. در صورتی که این شرکت ورشکست شود به دلیل اینکه از ۱۲۰ بانک مختلف در چین وام گرفته است، احتمال ورشکستگی این بانکها را رقم میزند. ورشکستگی ۱۲۰ بانک چینی به معنی بحران مالی و بانکی شدید در تمامی دنیا است که میتواند موج ورشسکتگیهای پیدر پی و سقوطهای سنگین در بازارهای مالی را رقم بزند. در این میان طلا و بیت کوین میتوانند جایگاه بهتری کسب کنند و با ورود سرمایهها به این بازارها با افزایش قیمت مواجه شوند.
ورشکستگی شرکت اورگرند که یک شرکت ساختمانسازی در چین است، به این سادگی نخواهد بود، چرا که دولت چین و حتی کشورهای دیگر تلاش خود را در جهت جلوگیری از فاجعهای که ناشی از این شکست باشد را خواهند کرد و توان خود را برای ابقا و احیای مجدد این شرکت را به کار خواهند بست.
اما به طور کلی در حال حاضر به نظر میرسد بازارها در ترس ناشی از ادامه سیاستهای انقباضی و همچنین ادامه دومینوی ورشکستگیها قرار دارد. هر کدام این تهدیدها در صورت خنثی شدن و یا اجرا شدن میتواند دو اثر متفاوت بر بازارها داشته باشند.
منبع خبر : فردای اقتصاد