سایه سنگین صنعت بر گردشگری اراک
به گزارش پایگاه خبری سرمایه گستران، گردشگری، از فعالیتهای مهم با پیامدهای اقتصادی، اجتماعی و محیطی در شهرها است؛ گردشگری باعث اشتغالزایی، افزایش درآمد و بهبود کمی و کیفی صنایع دستی میشود و مهمتر از همه از لحاظ اجتماعی، افزایش نشاط و تعامل شهروندان بسیار تأثیرگذار است و پایداری نسبی اجتماعی را به همراه دارد.
شهرها و فضاهای شهری مهمترین مقاصد گردشگران برحسب طبقهبندی گردشگری بر اساس مکان مقصد بهشمار میآیند که از این نوع گردشگری، به عنوان گردشگری شهری میتوان نام برد؛ برای توسعه صنعت گردشگری در شهرها باید یک چشمانداز جامع با توجه به دو سطح خرد و کلان در نظر گرفته شود که در سطح کلان باید به بالا بردن اولویت توسعه گردشگری در درازمدت، سیاستهای توسعه ملی، توجه بیشتر به برنامهریزی، هماهنگی و نظارت و بهبود زیرساختهای مورد نیاز برای توسعه گردشگری، توانمندسازی مسئولان محلی بهمنظور اجتناب از بروکراسی و سرمایهگذاری توجه بیشتری شود و در سطح خرد جوامع محلی باید در تصمیمگیری برای منطقه خود مشارکت بیشتری داشته باشند و سطح آگاهی آنها از اثرات مثبت و منفی گردشگری افزایش یابد.
در شهری همچون اراک که صنایع بزرگی را در خود جای داده است، مدیران و دستگاهها گردشگری را به عنوان یک صنعت نگاه نمیکنند و میتوان گفت همین موضوع خود عامل مهمی است که از لحاظ اقتصادی مانع از ایجاد تفریحگاههای مناسب در این شهر شده است.
با وجود صنایع متعدد خودبهخود شرایط کسب و کار در شهر اراک مناسب است و افراد و مدیران به فکر درآمدزایی از راههایی چون ایجاد تفریحگاه و رونق صنعت گردشگری نیستند اما آنچه شورای اسلامی شهر اراک و دیگر نهادها را به فکر ایجاد تفریحگاه در اراک انداخته است، چالشهایی مانند کمبود نشاط شهروندی است؛ با این حال نبود زیرساختها در اراک مانع از انجام اقدامی مؤثر شده است و هنوز هم صنعت کارخانهای، بر صنعت گردشگری در اراک غلبه دارد.
مدار ۳۶۰ درجه گردشگری، شهر اراک را احاطه کرده است
پیمان عینالقضات، رئیس شورای اسلامی شهر اراک با بیان اینکه مناطق گردشگری اطراف این کلانشهر کم نیست اما مورد توجه قرار نمیگیرد، میگوید: مناطق گردشگری دره گردو، تخته سادات، نظم آباد، ضامنجان، حسینآباد بغدادی و تالاب میقان یک مدار ۳۶۰ درجه گردشگری را در اراک ایجاد کرده است.
وی با بیان اینکه ما نیاز به یک همکاری مضاعف و تلاشی ویژه برای ارتقای گردشگری اراک داریم، میافزاید: به دلیل اینکه زیرساختهای اولیه گردشگری در شهر اراک به خوبی تعریف نشده است، نمیتوان برای رونق این مناطق گام برداشت، در واقع ما در جاذبههای گردشگری شهر اراک فقیر نیستیم، بلکه کمبود زیرساختهای لازم، مانع از بهرهبرداری مناسب از این جاذبهها شده است.
رئیس شورای اسلامی شهر اراک با تاکید بر اهمیت وجود بازار به عنوان یکی از مهمترین جاذبههای گردشگری شهرها، اظهار میکند: میراث فرهنگی طرح جامع بازار اراک را در دو بخش مرمت و احیا آماده کرده است و در صورت افزایش مشارکت سایر دستگاهها برنامههای مناسبی را برای احیای بازار پیشنهاد دادهایم که عملیاتی شدن آن در گرو همکاری بینبخشی نهادها است تا در مرحله نخست نقاط حادثهخیز بازار برطرف شود و در گام دوم به رونق بازار و ایجاد کارآفرینی در آن بپردازیم.
وی خاطرنشان میکند: در منطقه گردشگری دره گردو نیز بیش از ۲۵ نقطه هدفگذاری شده است که امکان مراکز تفریحی زمستانه در آن وجود دارد و امیدواریم با همکاری اداره کل راه و شهرسازی این زمینها در اختیار شهرداری قرار گیرد تا برای جذب سرمایهگذار و آغاز عملیات اجرایی اقدامات لازم انجام شود.
عینالقضات اضافه میکند: نوروز فرصتی برای شناساندن جاذبههای گردشگری شهر به مسافران است و مهمترین مسئله در این ایام ارائه خدمات سفر است، چراکه اراک در کریدور شمال_ جنوب قرار دارد و مسافرانی که در این مسیر در رفت و آمد هستند، اراک را به عنوان یک مبدا توقفی روزانه در نظر نمیگیرند، بلکه این شهر را به عنوان توقفگاهی ساعتی میدانند، از اینرو برای اسکان موقت ساعتی، خدمات بهداشتی، درمانی، امنیتی در پارک شهید باهنر، پارک مسافر و پارکینگ دانشگاه پیام نور پیشبینی شده است وبا کمک اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری استان مرکزی، معرفی جاذبههای گردشگری اراک، ورودی شهر در غرفههای ستاد استقبال انجام میشود.
نبود زیرساختهای لازم، مانع از ارتقای گردشگری اراک است
مصطفی مرزبان، مدیر کل سازمان میراث فرهنگی و گردشگری استان مرکزی اظهار میکند: استان مرکزی بهویژه شهر اراک از جاذبههای گردشگری و تاریخی بسیاری مانند کویر و تالاب میقان، بازار تاریخی اراک، موزههای چهار فصل، مفاخر و قلعه وکیل برخوردار است.
وی میافزاید: از دیگر ظرفیتهای گردشگری اراک میتوان به امکانات اقامتی هتلهای دو، سه، چهار و پنج ستاره موجود در این کلانشهر، اقامتگاههای روستای هزاوه، انجدان و سفره خانههای منطقه گردشگری حسینآباد بغدادی و نظمآباد اشاره کرد.
مدیر کل سازمان میراث فرهنگی و گردشگری استان مرکزی تاکید میکند: در واقع شهر اراک از نظر ظرفیتهای گردشگری غنی است اما آنچه مانع از ارتقای گردشگری این شهر شده است، نبود هماهنگی بین دستگاهی و پراکندگی در اقدامات و تکمیل نشدن زیرساختهای مورد نیاز است که باعث شده جاذبههای گردشگری شهر به درستی شناسانده نشود.
وی با بیان اینکه شهرداری یکی از دستگاههای اصلی است که امکان ارتقای سطح گردشگری را دارد و باید با الگوبرداری از شهرهای موفقی همچون تبریز، کاشان و شیراز نسبت به ارتقای سطح گردشگری این کلانشهر اقدام کند، تصریح میکند: مرزبان آئینهای بومی و محلهای از دیگر ظرفیتهای گردشگری اراک است که در این زمینه در نظر داریم در ایام نوروز به معرفی جاذبههای فرهنگی شهر از جمله آئینها و بازیهای بومی و محلی به مسافران و شهروندان بپردازیم و با برگزاری پایگاههای اطلاعرسانی برنامههای اراک گردی و تبلیغ و توزیع اقلام تبلیغاتی جاذبههای گردشگری تاریخی، فرهنگی و طبیعی در این جهت گام برداریم.
مرزبان با تاکید بر اهمیت صیانت و نگهداری بازار تاریخی اراک میگوید: در صدد جذب اعتبارات لازم برای مرمت و نگهداری این بنای تاریخی بودهایم و در نظر داریم به صورت مجازی و فیزیکی به شناساندن هر چه بیشتر این بنای تاریخ شهر بپردازیم.
منبع خبر : ایمنا