بانکهای ناتراز و تورمزا فقط تا شهریور فرصت اصلاح دارند / نرخ رشد واقعی نقدینگی منفی است
به گزارش سرمایه گستران و به نقل از روابط عمومی بانک مرکزی، محمدرضا فرزین در دیدار دورهای خود با مدیران عامل بانکها با بیان اینکه بخش عمده تحقق شعار سال با محوریت کنترل تورم و رشد تولید، برعهده بانک مرکزی و نظام بانکی است اظهار کرد: برای تحقق شعار امسال به خصوص مبحث کنترل تورم که در حیطه وظایف بانک مرکزی است، مهمترین اقدام و متغیر مبتنی بر شرح وظایف بانک اجرای دقیق سیاستهای پولی و کنترل نرخ ارز است.
وی با تاکید بر ضرورت هماهنگی همه دستگاهها برای کنترل تورم و نقدینگی خاطرنشان کرد: در سال ۱۴۰۱ با اعمال سیاستهای پولی و اعتباری مؤثر توسط بانک مرکزی میزان رشد نقدینگی کشور با کاهش ۹ واحد درصدی نسبت به سال ۱۴۰۰ به محدوده ۳۰ درصد رسید، اما با توجه به نرخ تورم ۴۶.۵ درصدی میتوان گفت درواقع نرخ رشد واقعی نقدینگی منفی بوده و حجم نقدینگی حقیقی اقتصاد کشور نیز کاهش یافته است. در نتیجه این فرآیند، رشد تورم در سال گذشته بیشتر ناشی از انتظارات تورمی، فضای روانی، نوسانات نرخ ارز و برخی عوامل اثرگذار بر افزایش هزینه تولید بنگاهها بوده است.
رئیسکل بانک مرکزی تاکید کرد: امسال اگر بخواهیم نرخ تورم را کنترل کنیم یکی از متغیرهای کلیدی در این مسیر کنترل نرخ ارز است، لذا اگر بتوانیم نرخ ارز را مدیریت کنیم میتوانیم افزایش نقدینگی را نیز کنترل کنیم.
فرزین افزود: همچنین هدفی که برای رشد نقدینگی برای امسال در نظر گرفته شده است، نرخ رشد ۲۵ درصدی است و این هدف با توجه به تحقق هدفگذاری ۳۰ درصدی رشد نقدینگی در سال گذشته، برای امسال قابلیت دستیابی دارد.
بسط و تعمیق مرکز مبادله ارز و طلا به منظور تثبیت نرخ ارز
وی در ادامه با اشاره به تأمین ارز ۶۵ میلیارد دلاری در سال گذشته توسط بانک مرکزی درباره سیاستهای ارزی سال جدید گفت: در ارتباط با “تثبیت نرخ ارز” در سال جاری نیز برنامههای مشخصی برای بسط و تعمیق مرکز مبادله ارز و طلا وجود دارد و در این راستا بانک مرکزی، طراحی و بهکارگیری تمام ابزارهای ممکن در این مرکز همچون صندوق تثبیت ارزی، اوراق مبادله سلف ارزی و سوآپ و نظایر آن را در دستور کار دارد.
به گفته رئیس کل بانک مرکزی، صندوق تثبیت ارزی با مأموریت تنظیم و ایجاد ثبات در بازار ارز، پس از موافقت شورای پول و اعتبار کار خود را آغاز میکند.
فرزین با اشاره به آثار و ثمرات ایجاد حساب ارزی در بانکها به منظور دسترسی سهلتر مردم به نیازهای ارزیشان و متعاقباً کاهش فعالیتهای دلالی و سفتهبازی ارزی گفت: با اجرای برنامه ایجاد حساب ارزی در شبکه بانکی و تسهیل فرآیند انتقال معاملات ارزی مردم به صورت اسکناس در بستر سیستم بانکی، در نتیجه شاهد آرامش نسبی در بازار ارز هستیم و امیدواریم با ظرفیت به وجود آمده و برنامههای در دست اقدام بانکها به منظور افزایش استقبال مردم و فعالان اقتصادی برای سپردهگذاری اسکناسهای در دست خود نزد شبکه بانکی، زمینه برای افزایش سپردههای ارزی و اعتماد متقابل ایجاد شود.
وی درباره یکی از اقدامات سیاستی در دست بررسی به منظور توسعه و افزایش حجم سپردههای ارزی نزد شبکه بانکی کشور گفت: در نظر داریم نرخ سود مشخص و با جذابیت منطقی برای سپردههای ارزی تعیین کنیم.
رئیس کل بانک مرکزی تصریح کرد: از نیمه اول اردیبهشت امسال طرح جدید بانک مرکزی درباره حواله را آغاز میکنیم زیرا در فرآیند موجود، برخی مشکلات وجود دارد که لازم است برای شفافسازی، تغییراتی در آن ایجاد شود.
فرصت شش ماهه به بانکهای ناتراز
رئیس شورای پول و اعتبار در ادامه این نشست بر ضرورت کنترل اضافه برداشت بانکها تاکید کرد و گفت: حجم اضافه برداشت برخی بانکها از بانک مرکزی قطعاً قابل قبول نیست و بانکهای ناتراز در این زمینه برای تعیین تکلیف، حتماً مشمول “قاعده و فرآیندگزیر” خواهند شد.
فرزین افزود: این میزان اضافهبرداشت، عمدتاً ناشی از وضعیت و عملکرد چند بانک مشخص بوده و طبعاً در این شرایط که بخشی از شبکه بانکی کشور، ناتراز است نمیتوان سیاستهای کنترل تورم را بدرستی و به صورت مؤثر در کشور اجرایی کرد.
وی در ادامه از فرصت شش ماهه بانک مرکزی به برخی بانکهای ناتراز (تا شهریورماه) برای اصلاح اضافه برداشتهایشان خبر داد و گفت: بانکهای ناتراز ششماه فرصت دارند تا این معضل اصلیشان را که تأثیر نامطلوبی در شاخصهای کلان اقتصادی دارد برطرف کنند.
رئیس شورای پول و اعتبار خاطرنشان کرد: اگر بانکی همواره ناترازی داشته باشد و در عین حال بخواهد به فعالیت خود ادامه دهد، به ناچار باید به سمت تعیین تکلیف و انحلال آن بانک پیش برویم، البته عموم این بانکها داراییهای مناسبی اعم از املاک و غیره دارند، لذا هیئت مدیره این دسته از بانکها باید عزم لازم را برای حل این مشکل فوراً به کار گیرند.
فرزین به مشکلات سهامداری برخی بانکها اشاره کرد و گفت: هماکنون چند بانک مشکل سهامداری دارند که برای رفع مشکلات آنها در حال مذاکره هستیم. البته این معضل، مشتمل بر تعدادی از بانکهای خصوصی و دولتی است.
مسئولیت هیئت مدیره در قبال مشکلات بانکها
وی خطاب به مدیران عامل بانکها گفت: درخصوص برخی بانکها، مشکل اصلی به مدیریت آن بانکها نیز برمیگردد و باید فوراً این مشکلات را برطرف کنند، چراکه از ۳۳.۹ درصد رشد پایه پولی مقطع زمانی ۱۱ ماهه سال ۱۴۰۱، حدود ۳۲.۷ درصد آن ناشی از افزایش بدهی شبکه بانکی به بانک مرکزی بهواسطه افزایش اضافه برداشت آنها از بانک مرکزی بوده است. به همین دلیل، امسال باید این ناترازی را برطرف کنیم و حتماً بخش عمده حل این مسئله برعهده هیئت مدیره و مجمع عمومی بانکهاست.
رئیس شورای پول و اعتبار تصریح کرد: در تلاشیم امسال درباره برخی شرکتهای دولتی که حسابهایشان به بانک مرکزی انتقال داده شده، تصمیمگیری کنیم چراکه این موضوع، انقباض پولی شبکه بانکی را تشدید کرده و بر افزایش ناترازی برخی بانکها اثرگذار بوده است. البته از طریق برخی راهکارهایی که به آنها دست یافتیم، این مهم قابل حل است.
تخصیص ۲۰ درصد تسهیلات شبکه بانکی به مسکن
فرزین درباره ارائه تسهیلات بانکی به بخش مسکن هم یادآور شد: براساس قانون باید ۲۰ درصد تسهیلات شبکه بانکی کشور به بخش مسکن تخصیص یابد. برآورد من این است که امسال با توجه به هدفگذاری رشد ۲۵ درصدی برای نقدینگی، طبعاً حدود ۱,۶۰۰ الی ۱,۷۰۰ هزار میلیارد تومان تسهیلات جدید توسط شبکه بانکی پرداخت میشود که ۲۰ درصد آن برای تخصیص به بخش مسکن در حدود ۳۲۰ الی ۳۴۰ همت میشود.
وی با اشاره به نرخ رشد منفی بخش مسکن در سال گذشته و اثرات آن بر شاخصهای اقتصاد کلان گفت: اگر اعطای تسهیلات بخش مسکن در شبکه بانکی افزایش یابد قطعاً این موضوع بر نرخ رشد این بخش در اقتصاد کلان هم تأثیرگذار خواهد بود.
رئیسکل بانک مرکزی اظهار کرد: بخش عمده تولید و ساخت مسکن در طرح نهضت ملی مسکن مرتبط با طبقات محروم است، لذا امیدوارم بانکها در این زمینه توجه لازم را داشته باشند تا در پایان سال جاری عملکرد بهتری در اعطای تسهیلات داشته باشیم و دستیابی به این هدف، منجر به ارتقای سطح رفاه دهکهای پایین درآمدی کشور خواهد شد.
لزوم اهتمام جدی بانکها در پرداخت وام ودیعه مسکن
فرزین با اشاره به تمدید بخشنامه مربوط به پرداخت وام ودیعه مسکن تا شهریورماه خاطرنشان کرد: مدیران عامل بانکها حتماً اهتمام جدی برای پرداخت این تسهیلات به مستأجران در تمام شعب خود داشته باشند تا از این طریق، کمک لازم در حل مشکلات اجاره مسکن انجام شود.
وی درباره کفایت سرمایه بانکها هم گفت: در حال حاضر عموم بانکها از کفایت سرمایه مطلوبی برخوردار نیستند و باید بانکها تلاش کنند تا در اینباره با مجامع خود مذاکرات لازم را داشته باشند.
رئیسکل بانک مرکزی افزود: البته ما نیز حل این مسئله را در دستور کار داریم و تلاش کردیم با اتخاذ تدابیری کمک مؤثری برای افزایش کفایت سرمایه بانکها کنیم، زیرا اگر بخواهیم وضعیت نظام بانکی اصلاح شود یکی از مهمترین موارد آن، بهبود کفایت سرمایه بانکها است.
سرمایه گستران