احداث بازارچههای محلی گامی برای پاسخگویی به نیازهای شهروندان

به گزارش خبرگزاری سرمایه گستران از آذربایجان شرقی، روند احداث بازارچههای محلی بهمنظور کاستن از بار ترافیکی شهری و ساماندهی مشاغل در شهرهای مختلف، همواره مورد توجه بوده است و به این منظور، اقداماتی نیز از سوی شهرداری کلان شهر تبریز در حال انجام است، با این وجود، این سوال مطرح میشود که اجرای چنین طرحهایی تا چه اندازه پاسخگوی نیازهای مردم مناطق است.
بازارچه محلی بهعنوان مکانی سنتی تعریف میشود که طی سالها متحول شده است. اهمیت وجود این بازارچهها از آن جهت است که در مناطقی که از تراکم جمعیتی بالایی برخوردار هستند، خریداران بتوانند کالاهای مورد نیاز خود را با قیمت منصفانه خریداری کنند، بدون اینکه شاهد افت کیفیت در محصول مورد نیاز خود باشند.
ساماندهی مشاغل ناپایدار نظیر دستفروشی خیابانی، فروش کالاها از طریق وانتبارها و کاستن از مشکلات مرتبط با آنها همچون ایجاد سد معبر و آسیب به سیما و منظر شهری، شهرها را به سمت پاسخدهی به احساس نیاز جهت متمرکز ساختن این مشاغل در یک مکان مخصوص سوق داده است.
کلان شهر تبریز از این قاعده مستثنی نیست و علاوهبر حرکت در جهت انجام اقدامات عمرانی در سطح شهر، با ساخت بازارچههای محلی نیز در مسیر توسعه گام برمیدارد، بهطوری که احداث این بازارچهها در هر منطقه، مورد توجه شهرداران مناطق کلانشهر تبریز واقع شده و احداث بازارچههای محلی در مناطق کمبرخوردار در اولویت اقدامات شهرداری تبریز قرار گرفته است.
بازارچههای محلی؛ حلقه گمشده تبریز
غلامرضا احمدی، رئیس شورای اسلامی شهر تبریز درباره احداث بازارچههای محلی به خبرنگار سرمایه گستران اظهار میکند: طی دو سال ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ احداث ۲۴ بازارچه محلی جزو تکالیف شهرداری بود که تا آن زمان حتی یک مورد هم انجام نشده بود.
وی ادامه میدهد: اولویت در این بازارچهها، ابتدا فروش میوه و ترهبار و سپس لبنیات و پروتئین است که اکنون به سوپرمارکت تبدیل شده است و شاهد فروش تنقلات و دیگر محصولات هستیم.
رئیس شورای اسلامی شهر تبریز عنوان میکند: احداث بازارچه محلی، جزو وظایف ذاتی شهرداری است که باید انجام دهد و در صورت انجام نشدن اقدامات در این خصوص، معضلاتی به وجود میآید که معضل فروش میوه توسط وانتبارها که منجر به ایجاد ترافیک شهری، سد معبر و ناهنجاریهای اجتماعی میشود، از آن جمله است.
شهرداری تبریز باید اماکن مناسب را تملک و آمادهسازی کند
روحالله رشیدی، رئیس کمیسیون عمران، حملونقل و ترافیک شهری شورای اسلامی شهر تبریز درباره بازارچههای محلی بهعنوان مراکز توزیع کالاهای اساسی بهویژه میوه و ترهبار، به خبرنگار سرمایه گستران اظهار میکند: این مراکز جزو نیازهای اصلی زندگی شهری شناخته میشوند و اگر این مکانها احداث نشود، سفرهای غیرضروری بسیاری در شهر ایجاد، دسترسیها سخت و قیمتهایی که برای افراد نیازمند تعیین میشود، غیرقابل کنترل خواهد شد.
وی ادامه میدهد: دستگاههای حاکمیتی بازارچههای محلی و میادین میوه و ترهبار را ایجاد میکنند تا حداقل بتوانند نیازها را در یک نقطه و با قیمت مناسب و امکان دسترسی بهتر، به دست مردم برسانند. در قانون وظایف شهرداری، احداث بازارچههای محلی جزو وظایف اصلی شناخته میشود که زیرساختهای تأمین نیاز مردم به خوراک بهویژه میوه و ترهبار را تأمین کند.
رئیس کمیسیون عمران، حملونقل و ترافیک شهری شورای اسلامی شهر تبریز ادامه میدهد: در گذشته در این زمینه، اقداماتی انجام شده است و بعضی بازارچهها در شهر تبریز وجود دارد، البته در حال حاضر با توجه به توسعه شهر بهویژه ایجاد شهرکهای جدید در نقاط مختلف شهر، از جمله شمالشرق، جنوبشرق، جنوبغرب و نقاط دیگر و افزایش جمعیت نسبت به چند دهه گذشته، نیاز به اجرای این طرح افزایش پیدا کرده است.
رشیدی تشریح میکند: از جمله موضوعاتی که از ابتدای شورای ششم مورد تاکید بود، تشکیل، راهاندازی و احداث بازارچههای محلی در تمام مناطق شهرداری بود که تکلیف شد در برخی مناطق، یک مورد و در برخی، دو بازارچه محلی احداث شود که عملکرد شهرداری در این مورد رضایتبخش نبود.
وی عنوان میکند: برخی مکانهایی که بهعنوان بازارچه محلی افتتاح شده است، خاصیت بازارچهای ندارد، بلکه بیشتر هایپرمارکتهایی هستند که همچون آنها را در سطح شهر شاهد هستیم. بازارچه محلی در تمام مناطق شهرداری پیشبینی شده است که بسته به نیاز و جمعیت، احداث شود، اما عملکرد مناسبی در این زمینه وجود ندارد.
رئیس کمیسیون عمران، حملونقل و ترافیک شهری شورای اسلامی شهر تبریز اظهار میکند: شهرداری باید مکانهای مناسبی را برای احداث بازارچههای محلی، انتخاب، تملک، آمادهسازی و احداث کند، بهطوری که پوشش جمعیتی، تردد و امکانات دسترسی به حملونقل عمومی مورد توجه قرار گیرد.
رشیدی ادامه میدهد: شهرداری میتواند با بخش خصوصی مشارکت کند، اما تجربه نشان داده است که اگر بخش خصوصی ورود کند، به دلیل اینکه هدف بخش خصوصی کسب سود است، در مواقعی نمیتواند سیاست اعلامی را عملیاتی کند، بنابراین اگر قرار به مشارکت باشد، باید با طراحی درست اتفاق بیفتد.
وی درباره نظارت بر عملکرد بازارچههای محلی موجود میگوید: این کار وظیفه سازمان میادین شهرداری است که مکلف است بر کیفیت کالاها و قیمتها نظارت و آن را کنترل کند و از فرصتی که برای عرضه محصول به وجود آمده است، برای تأمین و توزیع اقلام به درستی استفاده کند.
رئیس کمیسیون عمران، حملونقل و ترافیک شهری شورای اسلامی شهر تبریز درباره نظارت بر روند احداث این بازارچهها بیان میکند: وظیفه شورای اسلامی شهر است که بر اساس قانون، بر برنامه و بودجه مصوب که شهرداری تعهد کرده است، نظارت کند تا محقق شود.
رشیدی ادامه میدهد: عملکرد شهرداری در این زمینه طی چند سال گذشته، مطلوب نبوده و نتیجه تذکرات و پیگیری شورا به اتفاق خاصی در این زمینه منجر نشده است.
احداث بازارچههای محلی اولویت شهرداری تبریز نیست
احد صادقی، رئیس کمیسیون محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر تبریز درباره مشکلات موجود در روند احداث بازارچه محلی به خبرنگار سرمایه گستران بیان میکند: با اینکه احداث بازارچههای محلی دائم در بودجه میآید، اما جزو اولویتهای شهرداری و اعضای شورا برای پیگیری قرار نمیگیرد.
وی ادامه میدهد: در سال ۱۴۰۴، با توجه به رویکرد اعضا، امیدواریم که این عقبماندگی در حوزه احداث بازارچه جبران شود. طبق بیان شهردار تبریز، احداث باغمیوههایی که در بودجه ۱۴۰۴ مناطق دهگانه شهرداری قرار گرفته است، با رویکرد احداث بازارچه محلی در کنار این باغمیوهها انجام خواهد شد.
رئیس کمیسیون محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر تبریز با بیان اینکه سال ۱۴۰۴، سال آخر دوره ششم شورای اسلامی شهر است، خاطرنشان میکند: امیدواریم که شهرداری تبریز بر اساس قانون، در احداث بازارچههای میوه و ترهبار، پروتئین و محصولات لبنی، بهعنوان اصلیترین قسمت بازارچهها، جدیت به خرج دهد.
صادقی درباره سرعت احداث این بازارچهها عنوان میکند: هیچ اقدامی در مورد احداث بازارچههای محلی که در بودجه آمده است، انجام نگرفته است، بهطور مثال بازارچههای محلی، مکانی به مساحت ۳۰۰ یا ۴۰۰ متر مربع است که در آن تنها عرضه میوه و ترهبار با قیمت پایینتر از قیمت بازار اتفاق میافتد.
فعالیت ۱۲ روز بازار در سطح شهر تبریز
محمد علیون، مدیرعامل سازمان ساماندهی مشاغل و فراوردههای کشاورزی شهرداری تبریز درباره آخرین وضعیت بازارچههای محلی به خبرنگار سرمایه گستران عنوان میکند: در سطح شهر، تقریباً ۱۲ بازارچه محلی با نام روزبازار شهریم وجود دارد که از این تعداد دو روزبازار شهریم ۱۰ در خیابان ارتش (پارک باغشمال) و روزبازار شهریم ۵ در شهرک باغمیشه در حال آمادهسازی است.
وی ادامه میدهد: روزبازارهای شهریم یک در بیلانکوه، شهریم ۲ در شهرک مرزداران (مجهزترین و بزرگترین مرکز در بین روزبازارها)، شهریم ۳ در شهرک ولیعصر (عج) تبریز (رودکی)، شهریم ۴ در شهرک اندیشه، شهریم ۶ در شهرک یاغچیان، شهریم ۷ در شنبغازان، شهریم ۸ در گلشهر، شهریم ۹ در شهرک نور، شهریم ۱۱ در ۴۰ متری و شهریم ۱۲ در خانهسازی قرار دارد.
مدیرعامل سازمان ساماندهی مشاغل و فراوردههای کشاورزی شهرداری تبریز در خصوص نظارت بر این بازارچهها تشریح میکند: هر روزبازار شهریم، یک ناظر دارد که بر کیفیت و قیمت تمام محصولات بهصورت هفتگی یا هر دو روز یکبار نظارت میکند. هدف و رویکرد سازمان این است که نخست این روزبازارها در مناطق کمبرخوردار احداث شود و دوم اینکه اساس این موضوع میوه و ترهبار، گوشت و مرغ، کالاهای اساسی و مایحتاج عمومی باشد و همچون هایپرمارکتها عمل کند.
علیون بیان میکند: سازمان علاوهبر فعالیت در زمینه بازارچههای محلی، بر دکهها و کیوسکهای سطح شهر (مطبوعاتی و تنقلاتی) نیز نظارت میکند. میدان میوه و ترهبار روبهروی تراکتورسازی، میدان خشکبار یک و دو و سبزهمیدان نیز ازجمله محلهای تحت نظارت سازمان است.
به گزارش سرمایه گستران، احداث بازارچههای محلی بهمنظور فروش محصولات کشاورزی و در گام بعد محصولات لبنی بهمنظور رفع نیازهای مردم، همواره در اولویت اقدامات شورای اسلامی شهر و شهرداری تبریز بوده است. اکنون به نظر میرسد فروش اقلامی نظیر تنقلات و سایر کالاها در کنار محصولات کشاورزی و لبنی و گاهی با قیمتهای بالاتر از قیمت بازار، اقدام مطلوبی در جهت تأمین نیازهای اساسی مردم نخواهد بود و این امر، موجب دور شدن این بازارچهها از شکل اصلی خود میشود.
گزارش از: سولماز کاظمی، خبرنگار سرمایه گستران
منبع خبر : ایمنا