اخبار استان ها

لزوم ثبت حریم ایل‌راه‌ها و توجه به ۱۶۰ استقرارگاه عشایری در مسیر کوچ

به گزارش خبرگزاری سرمایه گستران از فارس و به نقل از روابط عمومی امور عشایر استان، عبدالحمید کریمی در نشستی مشترک با حضور مدیرکل مسکن و شهرسازی استان فارس با تأکید بر اهمیت حفظ ایل‌راه‌ها به‌عنوان شریان‌های حیاتی کوچ عشایر اظهار کرد: کوچ عشایر تنها یک جابه‌جایی فصلی نیست؛ بلکه بخشی از هویت و زیست‌بوم فرهنگی و اقتصادی استان فارس را شکل می‌دهد. متأسفانه برخی پروژه‌های عمرانی، به‌ویژه آزادراه‌ها، بدون لحاظ کردن مسیرهای کوچ، موجب انسداد یا تخریب ایل‌راه‌ها شده‌اند.

وی با اشاره به نبود حریم رسمی و مستند برای ایل‌راه‌ها، خواستار اقدام فوری اداره کل مسکن و شهرسازی استان و دیگر نهادهای ذی‌ربط برای تعیین، تثبیت و ثبت قانونی این مسیرها شد تا از تداخل آنها با طرح‌های توسعه‌ای و ساخت و سازهای غیرمجاز جلوگیری شود.

مدیرکل امور عشایر فارس در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه استان فارس یکی از اصلی‌ترین مسیرهای کوچ عشایر در کشور است، از وجود بیش از ۱۶۰ استقرار گاه عشایری در مسیر پیش‌بینی‌شده کوچ خبر داد و گفت: این استقرارگاه‌ها نقاط موقتی ولی حیاتی هستند که عشایر در طول مسیر کوچ در آنها توقف کرده، استراحت می‌کنند، و گاه روزها در آن اسکان موقت دارند. این نقاط نه‌تنها باید در نقشه‌های رسمی لحاظ شوند، بلکه باید خدمات پایه‌ای مانند آب، آبرسانی سیار، دسترسی اضطراری، و زیرساخت‌های ایمن برای عبور از جاده‌ها در اطراف آنها پیش‌بینی شود.

کریمی تأکید کرد: استقرارگاه‌های عشایری با ایل‌راه‌ها رابطه مستقیم دارند و هرگونه انسداد یا تغییر در مسیر کوچ، این نقاط توقف را نیز تحت‌تأثیر قرار می‌دهد.

وی افزود: وجود آزادراه‌هایی که بدون طراحی دسترسی ایمن از کنار این استقرارگاه‌ها عبور می‌کنند، علاوه بر تهدید ایمنی عشایر، باعث بی‌نظمی در الگوی کوچ شده و حتی ممکن است کوچ برخی طوایف را به‌کلی متوقف کند.

کریمی همچنین از آمادگی اداره‌کل امور عشایر برای همکاری با اداره کل مسکن و شهرسازی استان فارس و دیگر دستگاه‌های اجرایی برای شناسایی، نقشه‌برداری، ثبت حقوقی و تثبیت مکان‌های استقرار عشایر و ایل‌راه‌ها خبر داد.

محمد مهدی عبداللهی مدیرکل مسکن و شهرسازی فارس هم با استقبال از دغدغه‌های مطرح‌شده، گفت: مسکن و شهرسازی استان نگاه مثبتی به جامعه عشایری دارد و آمادگی دارد که در قالب یک کارگروه مشترک با اداره‌کل امور عشایر، نسبت به تعیین و درج مسیرهای ایل‌راه و استقرارگاه‌ها در طرح‌های توسعه‌ای، از جمله طرح‌های هادی روستایی و مطالعات منطقه‌ای، اقدام کند.

وی افزود: لازم است برای هر منطقه، وضعیت ایل‌راه‌ها و استقرارگاه‌ها به‌صورت دقیق مشخص شود تا در آینده، در هیچ پروژه‌ای از جمله راهسازی، خط انتقال، برق، گاز یا آزادراه، این مسیرها نادیده گرفته نشوند.

به گزارش سرمایه گستران، در پایان این نشست، توافق شد کارگروهی تخصصی با حضور کارشناسان دو دستگاه و نمایندگان نهادهای مرتبط دیگر تشکیل شود تا در کوتاه‌ترین زمان ممکن، ضمن تهیه نقشه جامع ایل‌راه‌های استان فارس، نسبت به شناسایی استقرارگاه‌ها، حریم مسیرهای کوچ، و نقاط حادثه‌خیز اقدام و راهکارهای اجرایی ارائه شود.

منبع خبر : ایمنا

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا